Βαθμολογία

Β. Παπανδρέου: «Δεν τα φάγαμε όλοι μαζί»

Ηχηρή ήταν η παρέμβαση της Βάσως Παπανδρέου στο διήμερο συμπόσιο για την 3η του Σεπτέμβρη. Η πρώην υπουργός ανέφερε ότι «είμαστε μάρτυρες μιας ισοπεδωτικής κριτικής από εκείνους που συνέβαλαν καθοριστικά στη στρέβλωση. Όσο κι αν αντιλαμβάνομαι το πνεύμα του Θεόδωρου Πάγκαλου, ούτε όλοι μαζί τα φάγαμε, ούτε έχουμε όλοι τις ίδιες ευθύνες» επιρρίπτοντας στην συνέχεια τις ευθύνες πρωτίστως στη ΝΔ.

Για την συγκυβέρνηση είπε ότι «προέκυψε ως αναγκαιότητα για να μην καταρρεύσει η χώρα». «Πληρώνει ο λαός τα λάθη της ΝΔ, αλλά και της ΕΕ που μετατρέπεται σε γερμανική Ευρώπη» είπε.

Η κ. Παπανδρέου τόνισε ότι «απαιτείται εθνική συνεννόηση πάνω σε ένα σχέδιο ανάταξης της χώρας» και σημείωσε ότι τα κόμματα του συνταγματικού τόξου, παρά τις διαφορές τους, πρέπει να στηρίξουν κυβέρνηση αποφασισμένη να οδηγήσει στην ανόρθωση της χώρας με ορισμένο ορίζοντα, αλλά ικανό για να επιτύχει πραγματικό πρωτογενές πλεόνασμα, ώστε να επαναδιαπραγματευτεί τη μείωση του βάρους του χρέους και αλλαγή πολιτικής με έμφαση στην ανάκαμψη». Ακόμη, είπε ότι τα στελέχη πρέπει να είναι αποφασισμένα και πρόθυμα να μη συμμετάσχουν απαραίτητα στις επόμενες εκλογές,

Επιπλέον, αφού διευκρίνισε ότι δεν θέτει «θέμα πρωθυπουργού, αλλά θέμα ευρύτητας και ποιότητας του σχήματος», η κ. Παπανδρέου σημείωσε ότι πάνω από όλα χρειάζεται μια κυβέρνηση που θα κινητοποιήσει όλες τις δυνάμεις της χώρας, που θα εμπιστευτεί άξια στελέχη πέρα από κόμματα και θα σπάσει τις σχέσεις εξάρτησης με συμφέροντα.

Είπε ακόμα ότι οι επιπτώσεις της ασκούμενης πολιτικής είναι μεγαλύτερες από τις επιπτώσεις στις ΗΠΑ στο Κραχ του '29 ή από ό,τι αν είχαμε πόλεμο και πως έτσι υπονομεύεται κάθε προοπτική ανάπτυξης για χρόνια. Υποστήριξε ότι «η εξίσωση για το χρέος δεν βγαίνει» και πως «χρειάζεται διαγραφή μεγάλου μέρους του δημόσιου χρέους για να κάνει η χώρα καινούρια αρχή». Πρόσθεσε δε ότι «αν αυτή η λύση είχε εφαρμοστεί από την αρχή, σήμερα κανείς δεν θα μιλούσε για την Ελλάδα» και πως «τότε είχαμε μεγαλύτερη δύναμη διαπραγμάτευσης από σήμερα αλλά δεν είχαμε και δεν αποκτήσαμε σχέδιο για τη χώρα». Η κ. Παπανδρέου είπε ότι μεταρρυθμίσεις πρέπει να γίνουν, ότι πολλές έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και χρόνια, αλλά χρειάζονται σχέδια.

Αναφορικά με το θέμα της Κεντροαριστεράς, υποστήριξε ότι «δεν είναι ζήτημα συσχετισμών και προσωπικών διευθετήσεων», ότι «δεν μπορούμε να καθόμαστε σε ένα τραπέζι και να αθροίζουμε ποσοστά», αλλά ότι «πρέπει να αναζητήσουμε το δρόμο και μετά να καλέσουμε τους υπόλοιπους να ακολουθήσουν». «Η Σοσιαλδημοκρατία θα πρέπει να βρει διέξοδο, διαφορετικά η Ακροδεξιά θα γίνεται όλο και πιο επικίνδυνη πρόκληση» σημείωσε.

Πηγή: ΔΟΛ, ΑΠΕ