Βαθμολογία

Υβριδικά PC σε διπλό ρόλο

Τρία μοντέλα μιας νέας κατηγορίας «υβριδικών» PC για το σπίτι, τα οποία «μεταμορφώνονται» από επιτραπέζιοι υπολογιστές σε ταμπλέτες, λανσαρίστηκαν πρόσφατα ή θα κυκλοφορήσουν τις επόμενες εβδομάδες στην Ελλάδα.

Τα «υβριδικά» PC αυτής της κατηγορίας αποτελούν εξέλιξη των υπολογιστών «all in one» («όλα σε ένα»), αφού ενσωματώνουν όλα τα εξαρτήματά τους στο μόνιτορ. Η καινοτομία τους όμως είναι ότι επιπλέον διαθέτουν μπαταρία, οθόνη αφής και έχουν σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να μεταφέρονται εύκολα από δωμάτιο σε δωμάτιο. Συνεπώς, εκτός από desktop PC στο γραφείο, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως τεράστια tablet οπουδήποτε αλλού μέσα στο σπίτι - από τον καναπέ και τον πάγκο της κουζίνας, μέχρι το... πάτωμα.

Ετσι, αξιοποιώντας το ως ταμπλέτα 18,4 ιντσών, ο χρήστης του XPS 18 της Dell μπορεί να το ακουμπήσει στα πόδια του ή να το τοποθετήσει στο τραπεζάκι του σαλονιού και το κομοδίνο της κρεβατοκάμαρας, για να δει μια ταινία. Επίσης, μπορεί ακόμη και να το οριζοντιώσει πλήρως, για να παίξει βιντεογκέιμ με την παρέα ή την οικογένειά του.

Το XPS 18 αναμένεται στη χώρα μας περί τα τέλη Σεπτεμβρίου, σε τιμή που θα ξεκινά από τα 1.250 ευρώ. Για να στηρίζεται έχει δύο πτυσσόμενα «ποδαράκια», ενώ η οθόνη του υποστηρίζει ανάλυση Full HD και διαθέτει πάνελ IPS, ώστε να προσφέρει μεγάλες γωνίες θέασης σε κάθε περίπτωση.

Την ίδια στιγμή, η μπαταρία του παρέχει αυτονομία έως και 5 ώρες και ο υπολογιστής ζυγίζει μόλις 2,2 κιλά, ώστε να μεταφέρεται ακόμη κι από ένα μικρό παιδί. Βάρος αρκετά μικρό, αν ληφθεί υπόψη ο εξοπλισμός που βρίσκεται μέσα στο μόνιτορ, όπως ο επεξεργαστής Intel Core τρίτης γενιάς και η μνήμη RΑΜ 8 GB, που εξασφαλίζουν στο XPS αρκετά καλές επιδόσεις συγκριτικά με τα συμβατικά επιτραπέζια PC.

Πιο οικονομική λύση είναι το 20 ιντσών ENVY Rove 20 της Hewlett Packard, το οποίο πωλείται στα 1.000 ευρώ από τα ελληνικά καταστήματα, έχοντας οθόνη αφής IPS με χαμηλότερη ανάλυση, 1.600 x 900 pixel. Αν και μεγαλύτερο και σαφώς βαρύτερο (5,5 κιλά) από το XPS, ανταποκρίνεται άνετα στον διπλό ρόλο του desktop PC και του πελώριου tablet. Μάλιστα, η ενσωματωμένη βάση επιτρέπει στο Rove 20 να στηριχθεί σε οποιαδήποτε κλίση, από εντελώς κατακόρυφη θέση μέχρι επίπεδη.

Το «υβριδικό» μοντέλο της ΗΡ έρχεται με πιο «φρέσκο» επεξεργαστή Intel Core τέταρτης γενιάς (Core i34010U) και μνήμη RAM 6 GB, όπως και με έναν σκληρό δίσκο 1 ΤΒ, χωρητικότητα αρκετή για να αποθηκεύσει κανείς τις ταινίες και τη μουσική του. Εξάλλου, το PC διαθέτει δύο ηχεία υψηλής απόδοσης με τεχνολογία Beats Audio, αποδίδοντας έτσι πλούσιο ήχο, με «βαθιά» και δυναμικά μπάσα.

Αξιοποιώντας τις μεγαλύτερες διαστάσεις του, το Rove διαθέτει αρκετά μεγάλη γκάμα από υποδοχές για τη σύνδεση εξωτερικών περιφερειακών. Σε αυτές περιλαμβάνονται 3 θύρες USB 3.0, από τις οποίες η μία μπορεί να μετατραπεί σε θύρα LAN με τον κατάλληλο αντάπτορα, όπως και μία συσκευή ανάγνωσης καρτών μνήμης SD.

Αν και τόσο το XPS όσο και το Rove βασίζονται αποκλειστικά στα Windows 8, στο δικό της «υβριδικό» Transformer AIO P1801, η Asus ενσωμάτωσε αντίθετα και το Android. Πιο συγκεκριμένα, όταν το 18,4 ιντσών μόνιτορ βρίσκεται πάνω στην ειδική βάση στήριξης, το PC «τρέχει» το λειτουργικό της Microsoft, αξιοποιώντας τον επεξεργαστή Intel Core i5 που βρίσκεται μέσα στη βάση.

Οταν όμως κανείς αφαιρέσει την οθόνη, για να τη χρησιμοποιήσει ως tablet, έχει τη δυνατότητα είτε να συνεχίσει να χρησιμοποιεί τα Windows 8, συνδέοντας μέσω WiFi την ταμπλέτα με τη βάση στήριξης, είτε να ενεργοποιήσει το λειτουργικό της Google (Android 4.1). Κι αυτό γιατί η οθόνη ενσωματώνει έναν δεύτερο επεξεργαστή, τον τετραπύρηνο Tegra 3 της Nvidia.

Βέβαια, η ύπαρξη δύο επεξεργαστών, όπως και των υπόλοιπων υποσυστημάτων που απαιτούνται για τη λειτουργία τους, έχει επίπτωση στο κόστος του Transformer AIO, του οποίου η τιμή στην Ελλάδα κινείται στα 1.400 ευρώ.

Πηγή: Η Καθημερινή