Βαθμολογία

«Δεν έχουμε ακόμη αποφασίσει για επίθεση»

«Η τελική απόφαση για επίθεση στη Συρία δεν έχει ληφθεί ακόμα, ωστόσο οποιαδήποτε επέμβαση θα είχε περιορισμένη διάρκεια και δεν θα περιλάμβανε χερσαίες δυνάμεις», δήλωσε το βράδυ της Παρασκευής ο Μπαράκ Ομπάμα.

«Η απόφαση», είπε, «θα προκύψει από τη συζήτηση στο Κογκρέσο».

Σημείωσε επίσης ότι «η χρήση χημικών όπλων είναι προσβολή για την ανθρωπότητα» ενώ συμπλήρωσε ότι «η ομάδα του εξετάζει πολλές λύσεις».

Διευκρύνησε επίσης ότι οι ΗΠΑ δεν θα αναλάβουν δράσεις που να αφορά επέμβαση χερσαίων στρατιωτικών δυνάμεων στη Συρία.

«Ξέρουμε ότι το καθεστώς (σ.σ. του Ασαντ) χρησιμοποίησε πολλές φορές χημικά όπλα» δήλωσε την Παρασκευή ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «είναι σημαντικό να πάρουμε απαντήσεις προτού αναλάβουμε δράση».

«Γνωρίζουμε ότι ο Ασαντ διαθέτει μεγάλο οπλοστάσιο χημικών όπλων και τα έχει χρησιμοποιήσει πολλές φορές», είπε ο κ. Κέρι, συμπληρώνοντας όμως ότι «δεν πρέπει να έχουμε επανάληψη της "εμπειρίας του Ιράκ" στη Συρία».

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι 1.429 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στις επιθέσεις με χημικά όπλα στη Συρία, εκ των οποίων τουλάχιστον 426 ήταν παιδιά.

Ο Ασαντ διαθέτει το μεγαλύτερο οπλοστάσιο χημικών όπλων στη Μέση Ανατολή, είπε ο Κέρι, διευκρινίζονας ότι οι ΗΠΑ «έχουν υπόψη τους την εμπειρία στο Ιράκ», όπου οι αρχικές αναφορές για χημικά όπλα ουδέποτε επιβεβαιώθηκαν.

Για το ενδεχόμενο επέμβασης στη Συρία, ο Κέρι δήλωσε ότι ο κόσμος περιμένει να δει αν ο Ασαντ θα μείνει ατιμώρητος και ότι οι ΗΠΑ «δεν είναι μόνες τους» στην επιθυμία τους να αντιδράσουν - το σχόλιο του Κέρι για την αιφνιδιαστική άρνηση της Βρετανίας να συμμετάσχει σε μια τέτοια επέμβαση.

Δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις και οποιαδήποτε επιχείρηση δεν θα περιλαμβάνει χερσαίες δυνάμεις. Τόνισε εξάλλου ότι η ενδεχόμενη επέμβαση δεν θα είχε καμία σχέση με του πολέμους στο Αφγανιστάν και το Ιράκ ή τις παρεμβάσεις για την ανατροφή του Καντάφι στη Λιβύη.