Βαθμολογία

Εκπνέει η προθεσμία για τις δηλώσεις

Μέχρι και την Παρασκευή 30 Αυγούστου 2013 και ηλεκτρονικά μέχρι τις 8.00 πμ της Δευτέρας 2/9/2013 θα μπορούν να υποβληθούν εμπρόθεσμα οι φορολογικές δηλώσεις για το 2013 ανεξαρτήτως του ψηφίου λήξης του ΑΦΜ (αριθμού φορολογικού μητρώου) του φορολογουμένου.

Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου οικονομικών η δυνατότητα αυτή δίνεται λαμβάνοντας υπόψη τον αυξημένο φόρτο που δημιούργησε η υποχρεωτική για όλους - για πρώτη χρονιά φέτος - ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων, αλλά και τα περισσότερα στοιχεία που ζητήθηκαν (όπως ο ΑΜΚΑ για τα προστατευόμενα μέλη και το ρολόι της ΔΕΗ για τα οικήματα).

Υπενθυμίζεται ότι η αρχική προθεσμία υποβολής φορολογικών δηλώσεων έληγε στις 30 Ιουνίου 2013. Τονίζεται ακόμα πως η καταληκτική ημερομηνία στις 30-08-2013 δεν πρόκειται να παραταθεί, καθώς δεν υπάρχουν τεχνικοί ή άλλοι λόγοι.

Η υποβολή, σημειώνεται ότι συνεχίζεται με ικανοποιητικούς ρυθμούς και ο υπολειπόμενος χρόνος κρίνεται αρκετός για να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Κάθε υποβολή μετά την τελική προθεσμία θα εκκαθαριστεί ως εκπρόθεσμη με τα προβλεπόμενα πρόστιμα και προσαυξήσεις.

Χθες Τετάρτη 28 Αυγούστου 2013 ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Χάρης Θεοχάρης, τόνισε σε εκπροσώπους των φοροτεχνικών (ΠΟΦΕΕ), με τους οποίους συναντήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών, ότι δεν πρόκειται να δοθεί άλλη παράταση για την υποβολή των περίπου 500.000 φορολογικών δηλώσεων που απομένουν.

Εκκαθαριστικά

Μέσω του taxisnet μπορείτε να ενημερωθείτε για την εκκαθάριση της φορολογικής σας δήλωσης ακόμη και αν δεν έχετε λάβει εκκαθαριστικό. Σε ό,τι αφορά τα αποτελέσματα από τη μέχρι τώρα πορεία της εκκαθάρισης των δηλώσεων προκύπτουν τα ακόλουθα:

Έχουν εκκαθαριστεί 3.948.940 φορολογικές δηλώσεις που αφορούν σε καθαρό εισόδημα 54,132 δισ. ευρώ. Ο φόρος εισοδήματος ανέρχεται σε 1,439 δισ. ευρώ, η εισφορά αλληλεγγύης σε 410 εκατ. ευρώ και ο φόρος επιτηδεύματος σε 207,869 εκατ. ευρώ.

Ο συνολικός φόρος ανέρχεται σε 2,112 δισ. ευρώ. Αναλυτικότερα, οι χρεωστικές δηλώσεις που έχουν εκκαθαριστεί ανέρχονται σε 1.896.916. Σ' αυτές προκύπτει καταβολή συνολικού φόρου 2,303 δισ. ευρώ που σημαίνει ότι κατά μέσο όρο οι φορολογούμενοι με χρεωστικά εκκαθαριστικά θα πρέπει να πληρώσουν επιπλέον φόρο 1.200 ευρώ.

Τα πιστωτικά εκκαθαριστικά ανέρχονται σε 719.123 και αφορούν σε επιστροφή φόρου 191,936 εκατ. ευρώ.

Καταβολή φόρων

Αύριο 30 Αυγούστου λήγει και η προθεσμία μέχρι την οποία οι φορολογούμενοι καλούνται να αποπληρώσουν την πρώτη δόση από πέντε χαράτσια, ακόμη και αν δεν έχουν ειδοποηθεί. Ακομη και αν δεν έχουν λάβει εκκαθαριστικά, οι φορολογούμενοι πρέπει να τα αναζητήσουν στο Taxisnet να τα κατεβάσουν και να πληρώσουν την πρώτη δόση από:

1. Τον φόρο για τα εισοδήματα του 2012

2. Την εισφορά αλληλεγγύης επί των εισοδημάτων του 2012

3. Το τέλος επιτηδεύματος για τη χρήση του 2012

4. Τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας του 2011

5. Τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας του 2012

Εν τω μεταξύ την παράταση της ισχύς των κλειδάριθμων, αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης, ώστε αν μπορούν οι φορολογούμενοι να υποβάλουν φορολογικές δηλώσεις με τους κωδικούς τους και κατά την διάρκεια του Σαββατοκύριακου, δηλαδή μέχρι το πρωί της Δευτέρας 2 Σεπτεμβρίου οπότε λήγει η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων.

Υπενθυμίζεται πως η ισχύς των κωδικών πρόσβασης των χρηστών των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του Taxisnet που είναι φυσικά πρόσωπα και ήταν εγγεγραμμένοι πριν την έναρξη λειτουργίας του νέου Taxisnet είχε παραταθεί στις 30 Απριλίου, μέχρι την Παρασκευή 30 Αυγούστου. Ωστόσο εφόσον δόθηκε η δυνατότητα η προθεσμία να λήξει το πρωί της Δευτέρας, πρέπει να παραταθεί και η ισχύς των κλειδαρίθμων μέχρι τη Δευτέρα το πρωί.

Πηγή: newpost.gr