Βαθμολογία

«Τρώνε από τα έτοιμα» επιχειρήσεις-νοικοκυριά

Με αμείωτους ρυθμούς συνεχίζεται η πιστωτική ασφυξία στην αγορά, παρά την πρόσφατη ολοκλήρωση της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Αυτό επιβεβαιώνουν και τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Τράπεζα της Ελλάδος, σύμφωνα με τα οποία τον Ιούλιο υπήρξε επιβράδυνση 4% στην πιστωτική επέκταση, καθώς από την αγορά «έφυγαν» 855 εκατ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή, φρένο έχει μπει και στην επιστροφή των καταθέσεων από το εξωτερικό, καθώς για έναν ακόμη μήνα τα συνολικά υπόλοιπα των καταθετών σημείωσαν οριακή μείωση. Μολονότι - όπως αναφέρουν τραπεζίτες - δεν υπάρχει κύμα φυγής κεφαλαίων προς το εξωτερικό, επιχειρήσεις και νοικοκυριά αναγκάζονται να «τρώνε από τα έτοιμα», ενώ παράλληλα αναμένεται και νέα μείωση μέχρι το τέλος του χρόνου λόγω των αυξημένων φορολογικών υποχρεώσεων.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης του εγχώριου ιδιωτικού τομέα διαμορφώθηκε στο -4% τον Ιούλιο ενώ είχε διαμορφωθεί στο -4,1% τον Ιούνιο. Αντίστοιχα, η συνολική καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τον εγχώριο ιδιωτικό τομέα ήταν αρνητική κατά 855 εκατ. ευρώ. Από αυτά, τα 482 εκατ. ευρώ αφορούν τις επιχειρήσεις και τα 412 τα νοικοκυριά, ενώ θετική κατά 39 εκατ. ευρώ ήταν η καθαρή ροή χρηματοδότησης μόνο προς τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αγρότες και τις ατομικές επιχειρήσεις.

Μάλιστα, στελέχη της αγοράς εκτιμούν ότι αν συνεχιστεί η εικόνα αυτή και τους επόμενους μήνες, θα είναι εξαιρετικά δύσκολα τα όποια σχέδια ανάκαμψης της οικονομίας, καθώς απαραίτητο συστατικό είναι να ανοίξουν οι κρουνοί της ρευστότητας προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

ΜΕΙΩΣΗ

Την ίδια στιγμή, κατά 288 εκατ. ευρώ μειώθηκαν οι καταθέσεις στην Ελλάδα τον Ιούλιο έναντι του Ιουνίου, φτάνοντας σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος στα 162,386 δισ. ευρώ από 162,657 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Οπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη, η μείωση αυτή δεν συνδέεται με κάποιο κύμα εκροής κεφαλαίων προς το εξωτερικό, αλλά αφορά τις ανάγκες των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων να καλύψουν τις αυξημένες υποχρεώσεις τους. Εντούτοις, με δεδομένο ότι τα υπόλοιπα των καταθέσεων σημείωσαν - έστω και οριακή - πτώση και τον Ιούνιο, φαίνεται ότι έχει ανακοπεί οριστικά το κύμα επιστροφής χρημάτων που είχε ξεκινήσει τον Ιούλιο του 2012. Συνολικά, από τα χαμηλά του περσινού καλοκαιριού - όταν οι καταθέσεις είχαν πέσει στα 150,45 δισ. - έχουν επιστρέψει στην Ελλάδα περίπου 12 δισ. ευρώ σε 13 μήνες, δηλαδή λιγότερα από 1 δισ. ευρώ σε μηνιαία βάση.

Επιπλέον, με δεδομένες τις αυξημένες φορολογικές υποχρεώσεις που περιμένουν τα νοικοκυριά το τελευταίο τρίμηνο του έτους αλλά και την προβληματική πρόσβαση σε ρευστότητα για τις επιχειρήσεις, τραπεζικά στελέχη θεωρούν σχεδόν δεδομένη την περαιτέρω μείωση των καταθέσεων μέχρι το τέλος της χρονιάς.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ