Βαθμολογία

Όχι θεατές στο αρχαίο θέατρο της Λάρισας!

Συνεχίζεται ο τραγέλαφος στη Λάρισα με τα «εγκαίνια» του αρχαίου θεάτρου της πόλης και την περίεργη εμμονή του Δήμου να πραγματοποιήσει συναυλία με την υψίφωνο Αναστασία Ζαννή στις 4 Σεπτεμβρίου.

Μετά το «κόκκινο φως» από το ΚΑΣ που δεν επέτρεψε την ίδια συναυλία, χωρίς την άδειά του, στις 27 Αυγούστου, έρχεται τώρα ο επί χρόνια υπεύθυνος της αποκάλυψης του μνημείου και πρόεδρος της επιστημονικής Επιτροπής Αναστήλωσης αρχαιολόγος κ. Αθανάσιος Τζιαφάλιας, ο οποίος δηλώνει ότι δεν μπορεί να γίνει εκδήλωση με θεατές στις εξέδρες του αρχαίου θεάτρου! Ο ίδιος μίλησε στην εφημερίδα «Ελευθερία» η οποία αναφέρει τα ακόλουθα:

«Συμφωνεί με την προοπτική να γίνουν εκδηλώσεις στο Αρχαίο Θέατρο της Λάρισας, που βρίσκεται σε φάση αναστήλωσης, ο επί χρόνια υπεύθυνος της αποκάλυψης και πρόεδρος της επιστημονικής Επιτροπής Αναστήλωσης αρχαιολόγος κ. Αθανάσιος Τζιαφάλιας. Ο αρχαιολόγος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της «Ε», τόνισε ότι μπορεί να γίνει εκδήλωση, μόνο όμως στον χώρο της ορχήστρας και στις παρόδους. Όχι όμως να καθίσει κόσμος στις κερκίδες, που βρίσκονται σε φάση αναστήλωσης. Ο κ. Αθ. Τζιαφάλιας συμφωνεί και εύχεται, όπως τονίζει να γίνονται ποιοτικές εκδηλώσεις στο Αρχαίο Θέατρο και με την προοπτική να παιχτεί αρχαίο δράμα, στο μέλλον, με Λαρισαίους συντελεστές (π.χ. Κ. Τσιάνο, Γ. Ζιάκα, Άννα Βαγενά, Λ. Λαζόπουλο κλπ.) και άλλους καλλιτέχνες.

Απαντώντας σε σχετικά ερωτήματα της «Ε», με αφορμή το θέμα που δημιουργήθηκε τελευταία για την εκδήλωση με τη σοπράνο, δήλωσε ότι συμφωνεί, για παρόμοιες ποιοτικές εκδηλώσεις, αλλά σε αυτή τη φάση, χωρίς να χρησιμοποιηθούν οι κερκίδες. Είπε όμως και άλλα ενδιαφέροντα, σχετικά με το τι συμβαίνει με τις εργασίες που έπρεπε να γίνουν και τα προβλήματα που προέκυψαν:

Από τον Οκτώβριο περίπου του 2012, που καταργήθηκε το Ταμείο των μεγάλων αρχαιολογικών έργων του Υπουργείου Πολιτισμού, στο οποίο υπαγόταν και το Αρχαίο Θέατρο Λάρισας, σταμάτησαν όλα τα έργα. Έπρεπε να συγκροτηθεί η Επιστημονική Επιτροπή Αναστήλωσης κι ακόμα αυτό εκκρεμεί, με προοπτική να γίνει εντός του επόμενου διμήνου! Άρα, αν και υπάρχουν τα γνωστά 3.000.000 ευρώ, δεν μπορούν να ληφθούν αποφάσεις για την πρόοδο των έργων. Κι η πιο σημαντική από τις καθυστερήσεις, που έχει σχέση και με τις παραστάσεις, που δεν μπορούν να γίνουν είναι οι κλίμακες (κλιμακίδες) που οδηγούν στις κερκίδες. Αυτές αποτελούν, κατά κάποιο τρόπο, τη «σπονδυλική στήλη» του Αρχαίου Θεάτρου και πάνω εκεί στηρίζονται οι κερκίδες. Οι κλιμακίδες έπρεπε ήδη να έχουν τελειώσει και λόγω αυτής της καθυστέρησης, δεν προχώρησε και η αποκατάσταση των κερκίδων στο κάτω διάζωμα, που όταν ολοκληρωθούν θα δώσουν περίπου 2.000 θέσεις καθημένων θεατών.

Είπε ακόμη, ότι σε χώρο δίπλα στο Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας βρίσκονται από μήνες, μάρμαρα βάρους 250 τόνων, από το αρχαίο λατομείο στο Καστρί Αγιάς, που θα χρησιμοποιηθούν για να συμπληρώσουν μάρμαρα στις κερκίδες του Αρχαίου Θεάτρου. Το έργο έπρεπε να είχε ξεκινήσει και αυτό. Μάρμαρα, από το ίδιο αρχαίο λατομείο, υπάρχουν άφθονα και το Θέατρο, όταν ολοκληρωθούν οι εργασίες θα είναι πλήρως αποκατεστημένο. Σε αυτή τη φάση, το όλο ζήτημα αφορά το κάτω διάζωμα του Θεάτρου και θα ακολουθήσει, αργότερα, η τοποθέτηση κερκίδων και στο πάνω διάζωμα, δουλειά των επόμενων χρόνων.

Όμως, να μην περνά απαρατήρητη από τους πολίτες η πολύ σημαντική δουλειά, που προχωρά αδιάκοπα και αφορά την επικόλληση των μαρμάρων και ειδικά των κερκίδων, από εξειδικευμένο προσωπικό. Ακόμα και τα πιο μικρά κομμάτια, αναγνωρίζονται και τοποθετούνται, με υπομονή στη θέση τους. Η επικόλληση δεν είναι εργασία ρουτίνας, απαιτεί λεπτούς χειρισμούς και μετά την τοποθέτηση της ειδικής κόλλας, μπορεί π.χ. να χρειαστεί ένας μήνας για να ενσωματωθεί στο μάρμαρο και να θεωρηθεί ότι έγινε σωστή επικόλληση. Έτσι έχουν τα πράγματα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της επιστημονικής επιτροπής, αυτό το χρονικό διάστημα...».

Πηγή: Εφ. Ελευθερία