Βαθμολογία

Βρέθηκε λύση για τους βρεφονηπιακούς

Λύση στο παρά πέντε βρέθηκε για την εξασφάλιση των πόρων που απαιτούνται για την κάλυψη 14.000 παιδιών σε βρεφονηπιακούς σταθμούς. Με 15 εκατ. ευρώ τα οποία θα διαθέσει το υπουργείο Εργασίας καλύπτεται το μεγαλύτερο μέρος του κενού που είχε δημιουργηθεί στη χρηματοδότηση του προγράμματος «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής».

Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης είχε προϋπολογίσει 150 εκατ. ευρώ, που κάλυπταν 57.000 θέσεις. Ωστόσο, μετά τη διαδικασία των ενστάσεων των αιτήσεων, ο συνολικός αριθμός των παιδιών που δικαιούνται μία θέση στο πρόγραμμα είναι 71.000, με αποτέλεσμα να χρειάζονται – μέχρι αργά χθες το βράδυ– επιπλέον κονδύλια για 14.000 παιδιά. Η υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Εφη Χριστοφιλοπούλου είχε ανακοινώσει νωρίτερα τη μεταφορά 65 εκατ. ευρώ από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Διοικητική μεταρρύθμιση» για τη χρηματοδότηση του προγράμματος «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής».

Ωστόσο, τα 50 από τα 65 εκατ. ευρώ που είχαν ανακοινωθεί χθες ήταν ήδη μέρος των 150 εκατ. ευρώ που είχαν προϋπολογιστεί. Το επιπλέον ποσό που διατέθηκε αρχικά πρακτικά ανερχόταν στα 15 εκατ. ευρώ.

«Η μεταφορά των επιπλέον χρημάτων από το υπουργείο επιβεβαιώνει τα λεγόμενα της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), που υποστήριζε ότι υπάρχουν αδιάθετα κονδύλια από άλλα επιχειρησιακά προγράμματα (Ψηφιακή Σύγκλιση, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη, Ψυχική Υγεία κ.ά.) που θα μπορούν να κατευθυνθούν στο πρόγραμμα "Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής", καθώς κινδύνευαν να μην απορροφηθούν», δήλωσε στην «Κ» ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Κ. Ασκούνης.

Το έλλειμμα, λοιπόν, που υπήρχε μεταφραζόταν σε 35 εκατ. ευρώ. Μετά τη χθεσινή ανακοίνωση από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης για μεταφορά 15 εκατομμυρίων ευρώ, έλειπαν τα 20 εκατ. ευρώ για να καλυφθούν οι ανάγκες των 14.000 παιδιών. Οπως αποφασίστηκε από την κυβέρνηση, 15 εκατ. ευρώ θα διαθέσει το υπουργείο Εργασίας και αναζητούνται άλλα 5 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, το Ιδρυμα Νιάρχου προτίθεται να συνεισφέρει κονδύλια, όπως έκανε και κατά την περυσινή χρονιά, οπότε διέθεσε περί τα 4,5 εκατ. ευρώ.

Μία εκ των προτάσεων που συζητήθηκαν κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της ΚΕΔΕ είναι οι παιδικοί σταθμοί να αναλαμβάνουν τη δωρεάν φιλοξενία ενός αριθμού παιδιών, που θα προκύπτει ως ποσοστό του συνολικού αριθμού παιδιών που φιλοξενούν.

Πηγή: Η Καθημερινή