Βαθμολογία

Περιμένουν την εντολή Ομπάμα για επέμβαση

Με το «δάχτυλο στη σκανδάλη» βρίσκονται τα πολεμικά πλοία των ΗΠΑ που βρίσκονται στη θαλάσσια περιοχή της ανατολικής Μεσογείου αναμένοντας μόνο την εντολή Ομπάμα για να εξαπολύσουν πυραυλική επίθεση κατά στόχων στη Συρία.

Πάντως, ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δεν έχει αποφασίσει ακόμη αν θα διατάξει στρατιωτικά πλήγματα εναντίον της συριακής κυβέρνησης σύμφωνα με δηλώσεις ανώτερου αξιωματούχου των ΗΠΑ. «Ο πρόεδρος δεν έχει αποφασίσει να αναλάβει στρατιωτική δράση», δήλωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος από την Ουάσινγκτον στο Ρόιτερς, το απόγευμα της Τρίτης ο Μπάρακ Ομπάμα επανήλθε λέγοντας ότι η απάντηση στην επίθεση του καθεστώτος Άσαντ με χημικά κατά αμάχων θα είναι η «αρμόζουσα».

Διαρροές από το υπουργείο Άμυνας κάνουν λόγο για αρχικό προειδοποιητικό πλήγμα κατά συγκεκριμένων στόχων. Μη κατονομαζόμενα υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης είπαν στο τηλεοπτικό δίκτυο αυτό ότι η επιχείρηση δεν θα διαρκούσε πάνω από τρεις ημέρες και θα στοχοθετούσε μια συγκεκριμένη περιοχή.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε το απόγευμα της Τρίτης πως οποιαδήποτε στρατιωτική επέμβαση στη Συρία θα πρέπει να είναι στοχευμένη και να μην έχει αποτέλεσμα να προκληθεί μία ευρύτερη σύρραξη στη Μέση Ανατολή.

«Δεν πρόκειται για μία ανάμειξή μας σε έναν πόλεμο στη Μέση Ανατολή, ή γι' αλλαγή στάσης μας απέναντι στην Συρία, ή για μία περαιτέρω είσοδό μας σε αυτήν τη σύρραξη», δήλωσε ο Κάμερον στους δημοσιογράφους.

«Αυτό αφορά τα χημικά όπλα. Η χρήση τους αποτελεί σφάλμα και δεν θα πρέπει να μείνουμε αδρανείς απέναντί της», υπογράμμισε ο επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης.

Συμφώνησαν για τα πλήγματα

Δυτικές και αραβικές χώρες κατέληξαν σε μία «συμφωνία» σχετικά με την στρατιωτική δράση που προτίθενται να αναλάβουν εναντίον της Συρίας, όπως ανακοίνωσαν νωρίτερα σήμερα αξιωματούχοι μετά τη σύνοδο στρατιωτικών αξιωματούχων που πραγματοποιήθηκε στο Αμάν, ανοίγοντας τον δρόμο για περιορισμένα πλήγματα με πυραύλους ακόμη και μέσα στην εβδομάδα αυτή.

«Αποφασίστηκε ότι στην περίπτωση που η διεθνής κοινότητα αναγκαστεί να δράσει, η πιο υπεύθυνη και βιώσιμη επιλογή θα ήταν τα περιορισμένης έκτασης πλήγματα με πυραύλους», δήλωσε ένας αξιωματικός του ιορδανικού στρατού που έχει γνώση των συζητήσεων.

Ενημέρωσαν την Αντιπολίτευση

Στο μεταξύ, οι δυτικές δυνάμεις ειδοποίησαν τη συριακή αντιπολίτευση να αναμένει ότι θα σημειωθεί ένα πλήγμα εναντίον των δυνάμεων του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ «εντός ημερών», ανέφεραν πηγές οι οποίες συμμετείχαν σε μια συνάντηση μεταξύ απεσταλμένων τους και του Συριακού Εθνικού Συνασπισμού (ΣΕΣ) στην Κωνσταντινούπολη.

«Η αντιπολίτευση ενημερώθηκε με σαφήνεια ότι η δράση για να αποτραπεί η περαιτέρω χρήση χημικών όπλων από το καθεστώς Άσαντ μπορεί να αρχίσει τις αμέσως προσεχείς λίγες ημέρες κι ότι παρ' όλ' αυτά πρέπει να συνεχίσει να προετοιμάζεται για τις ειρηνευτικές συνομιλίες στη Γενεύη», δήλωσαν πηγές οι οποίες ήσαν παρούσες στη συνάντηση στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Τσακ Χέιγκελ διεμήνυσε σήμερα ότι οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις είναι «έτοιμες» να επιχειρήσουν, καθώς η Ουάσινγκτον και οι σύμμαχοί της στην Ευρώπη και στην Μέση Ανατολή φέρονται να κάνουν προετοιμασίες για να τιμωρήσουν την κυβέρνηση του Άσαντ για την καταγγελθείσα χρήση χημικών όπλων από τις ένοπλες δυνάμεις της την περασμένη εβδομάδα με εκατοντάδες αμάχους νεκρούς.

Ο Άχμαντ Τζάρμπα, πρόεδρος του ΣΕΣ, συναντήθηκε με απεσταλμένους από 11 κράτη που ανήκουν στην ομάδα Φίλοι της Συρίας, περιλαμβανομένου και του Ρόμπερτ Φορντ, του πρεσβευτή των ΗΠΑ στη Συρία, σε ένα ξενοδοχείο της Κωνσταντινούπολης.

Η συριακή αντιπολίτευση φέρεται να παρείχε στους απεσταλμένους έναν κατάλογο στόχων στη Συρία.

Τρωμένος ο Συριακός Στρατός

Μολονότι στα χαρτιά παραμένει μία από τις ισχυρότερες δυνάμεις του αραβικού κόσμου, η ισχύς των συριακών ενόπλων δυνάμεων ενδέχεται να έχει μειωθεί ακόμη και στο μισό μετά την έναρξη του εμφυλίου πολέμου, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών του Λονδίνου (IISS).

Η φετινή έκθεση του Ινστιτούτου για την κατάσταση των δυνάμεων που παραμένουν πιστές στην κυβέρνηση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ αναφέρει ότι, θεωρητικά, ο στρατός αριθμεί 178.000 άνδρες εκ των οποίων οι 110.000 υπηρετούν στις χερσαίες δυνάμεις, 5.000 στο ναυτικό, 27.000 στην αεροπορία και 36.000 στην αεράμυνα.

Το 2009 το IISS υπολόγιζε ότι ο συριακός στρατός αποτελείτο από 325.000 άνδρες, εκ των οποίων οι 220.000 στις χερσαίες δυνάμεις.

"Η ονομαστική δυναμικότητα του στρατού πριν από τον πόλεμο πιθανότατα μειώθηκε στο μισό λόγω των αποσκιρτήσεων, των λιποταξιών και των απωλειών", σημειώνουν οι αναλυτές του IISS. "Ορισμένες ταξιαρχίες χάθηκαν, είτε επειδή θεωρήθηκαν πολιτικά μη αξιόπιστες είτε επειδή υπέστησαν σοβαρές απώλειες", τονίζουν στην έκθεσή τους.

Εκκενώνει η Ρωσία τη Συρία από πολίτες της

Ένα ρωσικό αεροσκάφος προσγειώθηκε σήμερα στην Λαττάκεια της Συρίας προκειμένου να μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στους κατοίκους της πόλης και ταυτόχρονα να απομακρύνει τους υπηκόους χωρών της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο αντιμετώπισης εκτάκτων περιστατικών της Ρωσίας.

Ένα αεροπλάνο Ιλιούσιν-76, με φορτίο 20 τόνων, προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Λαττάκειας", δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Ιρίνα Ρόσιους. Το φορτίο του αποτελείτο κατά κύριο λόγο από κονσέρβες και ζάχαρη, πρόσθεσε.

Το ίδιο αεροσκάφος θα απομακρύνει από τη Συρία 180 Ρώσους και άλλους υπηκόους χωρών της πρώην ΕΣΣΔ οι οποίοι εξέφρασαν την επιθυμία να φύγουν από τη χώρα, διευκρίνισε η Ρόσιους.

Τους τελευταίους μήνες η Ρωσία έχει απομακρύνει δεκάδες υπηκόους της από τη Συρία, μολονότι τόνιζε ότι δεν υπήρχε ζήτημα μαζικής εκκένωσης. Η κατάσταση ωστόσο έχει επιδεινωθεί εδώ και μία εβδομάδα, μετά την επίθεση με χημικά που σημειώθηκε στις 21 Αυγούστου στα προάστια της Δαμασκού, για την οποία η Δύση κατηγορεί το καθεστώς του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ και πιέζει για μια στρατιωτική επέμβαση στη χώρα.

Πηγή: real.gr