Βαθμολογία

Από την Τετάρτη οι έλεγχοι στα βενζινάδικα

Δεν πρόκειται να δοθεί καμία παράταση για την εγκατάσταση συστημάτων εισροών-εκροών στα πρατήρια ξεκαθάρισε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Αθ.Σκορδάς, μετά τη συνάντηση με εκπροσώπους των βενζινοπωλών και των εταιριών εμπορίας καυσίμων, ενώ από τα στοιχεία προκύπτει ότι μέχρι τις 23 Αυγούστου συστήματα είχαν εγκαταστήσει το 90% των πρατηρίων.

Μάλιστα, ο κ. Σκορδάς γνωστοποίησε ότι από την Τετάρτη 28 Αυγούστου ξεκινούν από το υπουργείο Ανάπτυξης οι έλεγχοι και οι παραβάτες θα βρεθούν ενώπιον των συνεπειών του νόμου, με την προβλεπόμενη κύρωση να είναι η αφαίρεση της άδειας λειτουργίας.

Πάντως, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου το σύνολο, σχεδόν, των πρατηριούχων έχει υποβάλλει τεχνικό δελτίο στην «Κοινωνία της Πληροφορίας», προκειμένου να επιδοτηθεί για το κόστος εγκατάστασης του συστήματος.

Ειδικότερα με αφορμή τη λήξη αύριο, 27 Αυγούστου, της προθεσμίας που είχε τεθεί στα πρατήρια της Αττικής και της Θεσσαλονίκης να εγκαταστήσουν συστήματα εισροών- εκροών, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Αθανάσιος Σκορδάς είχε συνάντηση με αντιπροσωπεία της ΟΒΕ με επικεφαλής τον πρόεδρο κ. Δ.Κιούση, αντιπροσωπεία της ΠΟΠΕΚ με επικεφαλής τον πρόεδρο κ. Ασμάτογλου και τον γενικό διευθυντή του ΣΕΕΠΕ κ. Πετριανίδη.

Στη συνάντηση, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου, αποτιμήθηκε η πορεία υλοποίησης της εγκατάστασης και παρατέθηκαν στοιχεία, από τα οποία προκύπτει ότι μέχρι την Παρασκευή, 23 Αυγούστου, είχαν εγκαταστήσει συστήματα εισροών- εκροών τα 1.124 από τα περίπου 1.250 πρατήρια υγρών καυσίμων, ποσοστό που αγγίζει το 90%.

Από τα ίδια στοιχεία προέκυψε ότι το σύνολο, σχεδόν, των πρατηριούχων (1.100) έχει υποβάλλει τεχνικό δελτίο στην «Κοινωνία της Πληροφορίας», προκειμένου να επιδοτηθεί για το κόστος εγκατάστασης του συστήματος.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, ο υφυπουργός δήλωσε: «Με την εγκατάσταση των συστημάτων εισροών- εκροών, κάνουμε ένα σημαντικό βήμα στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής και της λαθρεμπορίας καυσίμων. Αύριο ολοκληρώνεται η πρώτη φάση, με την εγκατάσταση των συστημάτων στα πρατήρια της Αττικής και της Θεσσαλονίκης.»

» Πρόκειται για μια δύσκολη προσπάθεια, που ολοκληρώνεται χάρη στη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων στην αγορά των καυσίμων, πρατηριούχων και εταιρειών. Είναι απολύτως σαφές ότι δεν πρόκειται να δοθεί καμία παράταση. Όσοι δεν πήραν στα σοβαρά την αποφασιστικότητα της Πολιτείας, θα βρεθούν από την Τετάρτη ενώπιον των συνεπειών του νόμου».

Επισημαίνεται ότι από την Τετάρτη 28/8 ξεκινούν οι σχετικοί έλεγχοι σε πρατήρια και ότι η προβλεπόμενη κύρωση για τους παραβάτες είναι η αφαίρεση της αδείας λειτουργίας.