Βαθμολογία

Ταμείο έδινε συντάξεις χωρίς εισφορές

Εντολή για κατεπείγοντα διαχειριστικό έλεγχο στο Ταμείο Επικουρικής Ασφαλίσεως Υπαλλήλων Εμπορικών Καταστημάτων (ΤΕΑΥΕΚ) έδωσε ο Γιάννης Βρούτσης.

Οπως προέκυψε, δίνονταν συντάξεις χωρίς να γίνει διασταύρωση με τις ασφαλιστικές εισφορές, με μοναδικό στοιχείο τις υπεύθυνες δηλώσεις των εργοδοτών ή ακόμη και λογιστών.

Ο υπουργός Εργασίας περιμένει το πόρισμα από τον έλεγχο τις επόμενες ημέρες. «Λυπάμαι γιατί για μία ακόμη φορά επιβεβαιώνεται ότι το κατακερματισμένο και πολυδαίδαλο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας μας - ένας πραγματικός λαβύρινθος- συντηρούσε και επέτρεπε διαχρονικά την εμφάνιση εστιών κακοδιαχείρισης και εικόνας διάλυσης», δήλωσε ο κ. Βρούτσης στο ΑΠΕ που πρόσθεσε πως «θα κλείσουν όλες οι ανοιχτές πληγές, όπως αυτή, για πάντα».

Στο ΤΕΑΥΕΚ, από το 1999 και μετά, η καταχώριση του χρόνου ασφάλισης γίνεται με υπεύθυνη δήλωση του εργοδότη, ενώ η έλλειψη καταχωρισμένου-ταξινομημένου αρχείου δεν επιτρέπει τη διασταύρωση των στοιχείων. Οπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου, τα σχετικά έγγραφα ήταν αταξινόμητα σε χάρτινα κουτιά, με αποτέλεσμα από το 2005 οι ισολογισμοί του Ταμείου να μην κλείνουν λόγω μη καταχώρισης των εγγραφών. Παράλληλα τα ίδια στελέχη εξέφρασαν έκπληξη, σύμφωνα με το δημοσίευμα του ΑΠΕ, γιατί δεν έχει γίνει έλεγχος εδώ και 14 χρόνια για το θέμα.

Τώρα αναζητούνται συντάξεις που έχουν υπολογιστεί με μεγαλύτερο χρόνο ασφάλισης και υψηλότερες εισφορές από τις πραγματικές και το ύψος της ζημιάς που έχει υποστεί το Ταμείο. Ο συγκεκριμένος επικουρικός φορέας καλύπτει πάνω από 294.200 εμποροϋπαλλήλους και συνταξιοδοτεί 24.000 συνταξιούχους με μέσο όρο σύνταξης τα 350 ευρώ.

Η αναλογία συνταξιούχων εργαζομένων είναι επτά προς ένα και το Ταμείο θα έπρεπε να εμφανίζει πλεόνασμα και όχι ετήσιο έλλειμμα 3,5 εκατομμύρια ευρώ, αποτέλεσμα που ελέγχεται τώρα και από τη Διοίκηση του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης στο οποίο έχει ενταχθεί το ΤΕΑΥΕΚ από την 1η Μαΐου του 2013.

Πηγή: iefimerida.gr