Βαθμολογία

Αεροπλάνα γεμάτα ευρώ έσωσαν την Ελλάδα

Μυστική αερογέφυρα έστησαν οι Ευρωπαίοι, μοιράζοντας με αεροπλάνα χρήματα σε Ελλάδα και Κύπρο, προκειμένου να μην καταρρεύσει το ευρώ. Αυτά αποκαλύπτει δημοσίευμα της Daily Mail, σχετικά με τα δισεκατομμύρια που πλημμύρισαν την ελληνική αγορά με μυστικές πτήσεις εμπορικών αεροσκαφών, την ώρα που οι δανειστές απειλούσαν με έξοδο από το ευρώ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τον Ιούνιο του 2011, ύστερα από μήνες καθυστερήσεων στο πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων, η υπομονή των δανειστών είχε εξαντληθεί. Η τρόικα ξεκαθάρισε ότι θα παρακρατήσει την τελική δόση από το πακέτο των 110 δισ. ευρώ που είχε συμφωνηθεί το Μάιο του 2010. Η Αθήνα χρειάζονταν απεγνωσμένα αυτή την τελευταία πληρωμή που έφτανε τα 12 δισ. ευρώ για να πληρώσει τις συντάξεις, τους δημόσιους υπαλλήλους και το τεράστιο χρέος της. Αλλά αυτό που οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνώριζαν ήταν πως η Ελλάδα έμενε κυριολεκτικά από μετρητά.

Όπως αναφέρει η Daily Mail, «τον Ιούνιο του 2011 η Ελλάδα είχε ξεμείνει από χαρτονομίσματα. Κυριολεκτικά. Υπήρχε έλλειψη όλων των χαρτονομισμάτων εκτός από εκείνα των 10 ευρώ. Οι Έλληνες είχαν απαντήσει στις απειλές της τρόικας για μπλοκάρισμα της δόσης των 12 δισ. ευρώ, αποσύροντας από τις τράπεζες τις καταθέσεις τους». Και συνεχίζει: «Αν η κατάσταση συνεχιζόταν έτσι δε θα υπήρχαν αρκετά χαρτονομίσματα για να αντιμετωπιστεί η τάση των Ελλήνων να «βάλουν χέρι» στις καταθέσεις τους κάνοντας αναλήψεις. Έτσι τέθηκε σε εφαρμογή ένα μυστικό σχέδιο».

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος που επιβλέπει το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα πως τον Ιούνιο του 2011, οι Έλληνες σήκωναν από τις τράπεζες 1-2 εκατ. ευρώ την ημέρα, γεγονός που ανάγκασε τη χώρα να στείλει στρατιωτικά αεροπλάνα στην Ιταλία για να φέρουν χαρτονομίσματα. Ο ίδιος επισήμανε επίσης ότι μέχρι τον Ιούνιο του 2012 η ανάγκη για χαρτονομίσματα στην Ελλάδα είχε σχεδόν τριπλασιαστεί και οι μυστικές αποστολές άρχισαν ξανά.

«Δεν ήταν ούτε αποστολή για να σωθούν ζωές ούτε να δια διατηρηθεί μια εύθραυστη δημοκρατία, όπως οι διάσημες αερογέφυρες στο Βερολίνο μετά τον Πόλεμο, αλλά για να προστατεύσουν και να παρατείνουν το οικονομικό πείραμα ενός πολυεθνικού νομίσματος», υπογραμμίζεται στο δημοσίευμα.

Πηγή: newpost.gr