Βαθμολογία

Φορτίστε το κινητό σε μισό λεπτό!

Οσοι έχετε smartphone ή όσοι μιλάτε με τις ώρες στο κινητό βρίσκεστε πάντα αντιμέτωποι με το ίδιο πρόβλημα: η μπαταρία τελειώνει προτού καν το καταλάβετε (καμιά φορά την πιο ακατάλληλη στιγμή) και πρέπει να περιμένετε τουλάχιστον τρεις ώρες μέχρι να επαναφορτιστεί πλήρως.

Αν κάθε φορά που σας συμβαίνει αυτό εύχεστε να μπορούσατε ως διά μαγείας να φορτίσετε το κινητό σας μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα, η ευχή σας ίσως πραγματοποιηθεί πολύ σύντομα: μια 18χρονη Αμερικανίδα εφηύρε ένα σύστημα που μπορεί να φορτίσει τις ηλεκτρονικές συσκευές μέσα σε λιγότερο από μισό λεπτό!

Η Ισα Καρέ, απόφοιτη λυκείου στο Σαν Χοσέ της Καλιφόρνιας, πολιορκείται τις τελευταίες ημέρες από τους τεχνολογικούς κολοσσούς της Σίλικον Βάλεϊ, οι οποίοι θέλουν να αποκτήσουν το δημιούργημά της: μια μικροσκοπική συσκευή που μπορεί να ενσωματωθεί στην μπαταρία ενός τηλεφώνου, επιτρέποντάς του να φορτιστεί πλήρως μόλις μέσα σε 20 με 30 δευτερόλεπτα. Το σύστημα ονομάζεται Supercapacitor (υπερπυκνωτής) και υπόσχεται να κάνει την πολύωρη αναμονή της επαναφόρτισης παρελθόν.

Η δημιουργία. Η Ισα εμπνεύστηκε τη δημιουργία της συσκευής κάνοντας μια σκέψη που οι περισσότεροι από εμάς έχουμε κάνει: «Η μπαταρία του κινητού μου σώζεται αμέσως». Δεν έμεινε, όμως, στα λόγια. Προχώρησε στην πράξη, βάζοντας τα γυαλιά στους επιστήμονες που χρόνια τώρα προσπαθούν να βρουν μια λύση στο πρόβλημα της φόρτισης των φορητών συσκευών.

Οι υπερπυκνωτές είναι συσκευές αποθήκευσης ενέργειας που φορτίζονται σε πολύ σύντομο χρόνο και έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής, ώστε να μπορούν να επαναφορτιστούν ασύγκριτα περισσότερες φορές από τις παραδοσιακές μπαταρίες. Ωστόσο, μέχρι σήμερα δεν χρησιμοποιούνταν ευρέως στις ηλεκτρονικές συσκευές επειδή αποθήκευαν πολύ λιγότερη ενέργεια από τις κανονικές μπαταρίες.

Τώρα η εφεύρεση της 18χρονης Αμερικανίδας μπορεί να τους επιτρέψει να έχουν πιο πρακτικές χρήσεις. «Ο υπερπυκνωτής που έφτιαξα χρησιμοποιεί μια ειδική νανοδομή η οποία επιτρέπει πολύ μεγαλύτερη ενέργεια ανά μονάδα όγκου», εξήγησε. Το σύστημα που ανέπτυξε η Ισα επιτρέπει στις συσκευές να φορτίζονται γρήγορα και να αποφορτίζονται αργά. Επιπλέον, τους χαρίζει 10.000 κύκλους επαναφόρτισης, σε σύγκριση με τους 1.000 κύκλους των συμβατικών μπαταριών.

Βροχή προσφορών. Η 18χρονη χρησιμοποίησε τη συσκευή για να φορτίσει έναν φακό LED. Το μέλλον της όμως είναι ακόμη πιο φωτεινό: θα μπορούσε να τοποθετηθεί σε κινητά τηλέφωνα και σε άλλες φορητές ηλεκτρονικές συσκευές, απελευθερώνοντας τους χρήστες από τη διαρκή εξάρτησή τους από τις πρίζες.

Στο μέλλον το σύστημα θα ήταν δυνατόν να χρησιμοποιηθεί ακόμη και στις μπαταρίες αυτοκινήτων. Από τότε που η Ισα Καρέ παρουσίασε την εφεύρεσή της άρχισε να βομβαρδίζεται με προσφορές από εταιρείες τεχνολογίας όπως η Google, οι οποίες την πλησίασαν για να αποκτήσουν τα δικαιώματα της συσκευής. Μια ενδεχόμενη συμφωνία θα μπορούσε να της αποφέρει μια ολόκληρη περιουσία. Πριν από δύο μήνες ο 17χρονος Αυστραλοβρετανός Νικ Ντ'Αλοΐσιο έγινε πλουσιότερος κατά 30 εκατ. δολάρια όταν η Yahoo! αγόρασε μια εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα που είχε αναπτύξει.

Πολλές εταιρείες ψάχνουν να βρουν νέους και πιο αποδοτικούς τρόπους φόρτισης των κινητών τηλεφώνων: η Samsung και η Apple προσπαθούν να δημιουργήσουν συστήματα ασύρματης φόρτισης.

Αλλες εταιρείες δοκιμάζουν μεθόδους «επαγωγικής φόρτισης» (οι συσκευές θα φορτίζονται από τον... τοίχο), ενώ επιστήμονες από τη Σεούλ έχουν αναπτύξει ένα σύστημα μετατροπής της ηχητικής ενέργειας σε ηλεκτρική, το οποίο κάνει το κινητό να φορτίζεται όταν «ακούει» ομιλίες ή θορύβους!

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ