Βαθμολογία

Στο σφυρί του χρόνου 7.000 ακίνητα

Στο «σφυρί» αναμένεται να βγουν από τις αρχές του 2014 περί τα 7.000 ακίνητα με εμπορική ή άλλη χρήση, πέραν της κύριας κατοικίας, που έχουν κατασχεθεί ώς το 2008, σύμφωνα με τη ρυθμίσεις για τη μερική άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών που προκρίνει η κυβέρνηση.

Στόχος των μέτρων, όπως δήλωσε χθες ο πρωθυπουργός θα είναι η προστασία των κοινωνικά αδυνάτων και η εξαίρεση απ' την προστασία της πρώτης κατοικίας αυτών που αποδεδειγμένα διαθέτουν κεφάλαια ή περιουσιακά στοιχεία για την εξυπηρέτηση των δανείων τους. Οι αλλαγές που έρχονται, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Έθνος», είναι οι εξής:

* Από τον Ιανουάριο του 2014 μπαίνει τέλος στην οριζόντια απαγόρευση πλειστηριασμών για ακίνητα με αντικειμενική αξία έως 200.000 ευρώ. Έτσι, εκτιμάται ότι θα εντοπισθούν οι δανειολήπτες, οι οποίοι, αν και έχουν 3 ή 4 ακίνητα και υψηλά εισοδήματα, δεν πληρώνουν καλυπτόμενοι από την απαγόρευση.

* Στο μικροσκόπιο μπαίνει και η διάταξη με την οποία προστατεύεται η πρώτη ή μοναδική κατοικία, ανεξάρτητα από το ύψος της οφειλής, την ιδιότητα του οφειλέτη αλλά και του δανειστή, αν δηλαδή είναι τράπεζα ή ιδιώτης. Προϋπόθεση είναι η αντικειμενική αξία του ακινήτου να μην ξεπερνά το αφορολόγητο όριο πρώτης κατοικίας (200.000 ευρώ) προσαυξημένο κατά 50%. Δηλαδή για έναν άγαμο είναι 300.000 ευρώ και γα έγγραμο ζευγάρι ανεβαίνει στα 375.000 ευρώ. Για κάθε παιδί το όριο ανεβαίνει κατά 25.000 ευρώ κι έτσι μία τετραμελής οικογένεια έχει πήχη προστασίας τα 450.000 ευρώ.

* Ένα άλλο κριτήριο που μελετάται είναι και το ύψος του δανείου. Διαφορετικά θα αντιμετωπιστεί όποιος για παράδειγμα χρωστά το 80% του δανείου του και αλλιώς κάποιος που έχει αποπληρώσει το αντίστοιχο ποσοστό.

* Εξετάζεται να θεσπιστεί πενταετής προστασία της κύριας κατοικίας. Έτσι, θα γίνει η αρχή για να βγουν στο «σφυρί» περίπου 25.000 ακίνητα που είχαν κατασχεθεί μέχρι το 2008 και είχαν ξεκινήσει οι διαδικασίες για πλειστηριασμούς, αλλά «πάγωσαν». Κάθε χρόνο και μετά λοιπόν θα "ξεπαγώνουν" ακίνητα των ετών που έπονται του 2008. δηλαή το 2015 θα βγουν στο "σφυρί" ακίνητα του 2009.

* Θα προστατεύεται η πρώτη κατοικία των ανέργων και των πολυτέκνων

* Από τον Σεπτέμβριο θα θεσπιστεί ο όρος του «συνεργάσιμου δανειολήπτη» και των «αναγκαίων δαπανών διαβίωσης» και με βάση αυτούς θα γίνονται οι ρυθμίσεις δανείων ώστε να διευκολυνθούν όσοι αποδεδειγμένα δε μπορούν να είναι συνεπείς στην αποπληρωμή των δανειακών υποχρεώσεων τους.

Πηγή: newmoney.gr