Βαθμολογία

Σόιμπλε: «Μικρότερο το νέο πακέτο στήριξης»

Το τρίτο πρόγραμμα στήριξης για την Ελλάδα θα είναι «πολύ πιο περιορισμένο» από τα δύο προηγούμενα, δηλώνει σε νέα του συνέντευξη, αυτή τη φορά στην εφημερίδα Handelsblatt, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

«Προβλέπουμε επιπλέον βοήθεια, με την προϋπόθεση ότι η κυβέρνηση στην Αθήνα θα εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της και έχοντας κατά νου ότι θα πρόκειται για ποσά πολύ πιο περιρισμένα απ' ό,τι μέχρι τώρα»», διευκρινίζει ο γερμανός υπουργός Οικονομικών.

Απαντώντας εξάλλου στις αντιδράσεις που προκάλεσε, εν μέσω προεκλογικής περιόδου στη Γερμανία, η δήλωσή του για την ανάγκη νέου πακέτου στήριξης στην Ελλάδα, ο κ. Σόιμπλε επαναλαμβάνει :

«Δεν θέλω να με κατηγορήσουν μετά τις εκλογές (...) ότι δεν είχα πει την αλήθεια από πριν ... Γι' αυτό είμαι ευχαριστημένος που το ευρύ κοινό έχει πλέον καταλάβει καλά αυτό που λέω και ξαναλέω από το 2012: την επόμενη χρονιά θα πρέπει να εξετάσουμε νέα μέτρα για την Ελλάδα».

Μιλώντας χθες σε προεκλογική συγκέντρωση του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) στο Κόμπλεντς ο γερμανός υπουργός υποστήριξε ότι οι δηλώσεις που έκανε για την ανάγκη ενός τρίτου προγράμματος βοήθειας προς την Ελλάδα το 2014 είχαν ως στόχο να καθησυχάσουν όσους φοβούνται ότι η κυβέρνηση τους κρύβει την αλήθεια, εν όψει των βουλευτικών εκλογών. «Είδα ότι ήταν ανάγκη να αποσαφηνίσω ότι δεν κρύβουμε τίποτα», ανέφερε.

Με αφορμή τις δηλώσεις Σόιμπλε περί τρίτου πακέτου, ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών για την καγκελαρία Πέερ Στάινμπρουκ επιτέθηκε και πάλι στην καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Neue Westfälische: «Δεν λέει τα πράγματα με το όνομά τους. Προφανώς ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είπε κατά λάθος αυτό που πολλοί υποψιάζονται: Η Γερμανία θα αναγκαστεί να πληρώσει».

Σύμφωνα με τον κ. Στάινμπρουκ, στόχος της καγκελάριου είναι να θέσει το ζήτημα «στήριξης της Ελλάδας» στην πολιτική ατζέντα μετά τις εκλογές της 22ας Σεπτεμβρίου.

Κριτική στις δηλώσεις Σόιμπλε για το ενδεχόμενο τρίτου πακέτου στήριξης άσκησε και ο πρόεδρος του κόμματος της Αριστεράς Μπερντ Ρίξινγκερ. Μιλώντας στην εφημερίδα Neue Osnabrücker Zeitung υποστήριξε πως «ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ομολογεί για λογαριασμό της Άγκελα Μέρκελ ότι η λανθασμένη πολιτική στην αντιμετώπιση της κρίσης στην Ελλάδα εξελίσσεται για τον γερμανό φορολογούμενο σε βαρέλι χωρίς πάτο».

Ανέφερε παράλληλα ότι «πριν αρχίσουμε να μιλάμε για νέα βοήθεια προς την Ελλάδα θα πρέπει να πληρούνται δύο προϋποθέσεις: πρώτον, το ελληνικό δημόσιο θα πρέπει να επιβάλλει φόρο αλληλεγγύης 50% σε όλες τις περιουσίες άνω του 1 εκατ. ευρώ. Και δεύτερον, όλα τα περιουσιακά στοιχεία και ακίνητα άνω του 1 εκατ.. που διαθέτουν Έλληνες στο εξωτερικό θα πρέπει να παγώσουν και να συγκριθούν με τους ελληνικούς καταλόγους με φοροφυγάδες. Και αν διαπιστωθεί φοροδιαφυγή να κατάσχονται τα περιουσιακά στοιχεία».

Πηγή: naftemporiki.gr