Βαθμολογία

Μείωση καταθέσεων για πέμπτο μήνα

Συνεχίστηκε και τον Ιούλιο η «χαμηλή πτήση» των καταθέσεων, καθώς σύμφωνα με συγκλίνουσες εκτιμήσεις των εμπορικών τραπεζών, τον προηγούμενο μήνα καταγράφηκε μικρή μείωση στα υπόλοιπα των καταθέσεων κατά 200 εκατ. ευρώ.

Τα οριστικά στοιχεία για την πορεία των καταθέσεων θα ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα από την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), ενώ σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, στο τέλος Ιουνίου οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων ανήλθαν στα 161,45 δισ. ευρώ. Ετσι στο τέλος Ιουλίου αναμένεται να διαμορφωθούν περίπου στα 161,25 δισ. ευρώ, μειωμένες κατά 200 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για τον πέμπτο στη σειρά μήνα το 2013, που οι καταθέσεις εμφανίζουν είτε μείωση είτε παραμένουν σταθερές.

Σημειώνεται ότι οι καταθέσεις είχαν βρεθεί στο ναδίρ τον προηγούμενο Ιούνιο, καθώς η έντονη πολιτική αβεβαιότητα και το φάσμα της εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη είχαν προκαλέσει μαζική απόσυρση καταθέσεων. Στο τέλος Ιουνίου 2012 είχαν διαμορφωθεί στα 150,58 δισ. ευρώ.

Εκτοτε μετά τη δημιουργία της κυβέρνησης συνεργασίας και την επαναβεβαίωση των ευρωπαϊκών προοπτικών της χώρας η ανησυχία εκτονώθηκε και οι καταθέσεις ενισχύθηκαν σημαντικά. Στο τέλος Δεκεμβρίου 2012 ανήλθαν στα 161,45 δισ. ευρώ ενώ δύο μήνες μετά, τον Φεβρουάριο του 2013, ξεπέρασαν τα 164 δισ. ευρώ. Κάπου εκεί όμως ολοκληρώθηκε και η ανοδική αυτή αντίδραση: τον περασμένο Μάρτιο διαμορφώθηκαν στα 164,08 δισ. ευρώ, τον Απρίλιο στα 162,28 δισ. ευρώ, τον Μάιο στα 163,39 δισ. ευρώ, τον Ιούνιο στα 162,65 δισ. ευρώ, ενώ τον περασμένο Ιούλιο -σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των εμπορικών τραπεζών- διαμορφώθηκαν στα 162,45 δισ. ευρώ.

Στελέχη τραπεζών δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για τη στασιμότητα των καταθέσεων, υπογραμμίζοντας ότι η επιστροφή ενός σημαντικού μέρος των καταθέσεων (που είχαν αποχωρήσει λόγω της κρίσης) αποτελεί προϋπόθεση για τη βελτίωση των συνθηκών ρευστότητας. Σημειώνεται ότι τον Δεκέμβριο του 2009, πριν από τον εκτροχιασμό της χώρας, οι καταθέσεις είχαν διαμορφωθεί στα 237 δισ. ευρώ, δηλαδή, τα τελευταία 3,5 χρόνια έχουν μειωθεί κατά 75 δισ. ευρώ! Οπως σημειώνουν οι τράπεζες, αν δεν τονωθούν οι καταθέσεις και δεν σταθεροποιηθούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, είναι πολύ δύσκολο να ομαλοποιηθούν οι συνθήκες ρευστότητας στην οικονομία. Το χάσμα μεταξύ καταθέσεων (162 δισ.) και δανείων (223 δισ.) δεν αφήνει περιθώρια στις τράπεζες να χρηματοδοτήσουν την οικονομία. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ σε ετήσια βάση οι καταθέσεις έχουν αυξηθεί κατά 12 δισ. ή 8%, τα υπόλοιπα δανείων στο ίδιο διάστημα εμφανίζουν πτώση κατά 16,3 δισ. ευρώ ή 6,8%. Η μεγάλη διαφορά μεταξύ καταθέσεων και δανείων καλύπτεται από τη χρηματοδότηση που προσφέρει η ΕΚΤ και η οποία στο τέλος Ιουλίου ανήλθε στα 78 δισ. ευρώ.

Πάντως, η εξάρτηση των εγχώριων τραπεζών σε ρευστότητα από το ευρωσύστημα υποχωρεί, αποτυπώνοντας τη μικρή βελτίωση της κατάστασης, σε σχέση με το καλοκαίρι του 2012. Ετσι τον Ιούλιο η εξάρτηση από το ευρωσύστημα μειώθηκε κατά 4 δισ. ευρώ (στα 78 δισ. από 82 δισ. ευρώ τον περασμένο Ιούνιο).

Σημειώνεται ότι τον Αύγουστο του 2012 η εξάρτηση των εγχώριων τραπεζών είχε ανέλθει στο ανώτερο σημείο, έχοντας απορροφήσει ρευστότητα άνω των 131 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 100 δισ. ευρώ ήταν ρευστότητα μέσω ELA. κατά 4 δισ. ευρώ (στα 78 δισ. από 82 δισ. ευρώ τον περασμένο Ιούνιο).

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ