Βαθμολογία

Συνεχίστε τις μεταρρυθμίσεις

Να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις προέτρεψε την κυβέρνηση το μέλος της ΕΚΤ, Γ.Ασμουσεν σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα. Αναγνώρισε την πρόοδο που έχει καταγράψει η Ελλάδα εκφράζοντας, όμως, την ανησυχία του για την ανεργία που βρίσκεται «σε απαράδεκτα υψηλά επίπεδα».

Δεν έγινε συζήτηση για παροχή τρίτου πακέτου βοήθειας στην Ελλάδα είπε ο Άσμουσεν και υπακούοντας στις αποφάσεις του Eurogroup, παρέπεμψε τις όποιες αποφάσεις και ενέργειες αναφορικά με το ελληνικό χρέος και ενδεχόμενο νέο πρόγραμμα στήριξης προς την Ελλάδα, στα μέσα του 2014 και εφόσον διαπιστωθεί η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, στη βάση πάντοτε των αποφάσεων του Eurogroup του Νοεμβρίου 2012.

Ο κ. Άσμουσεν δήλωσε τον σεβασμό του για τις προσπάθειες που έχουν γίνει σημειώνοντας ότι «έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος ιδιαίτερα τους τελευταίους 18 μήνες» και τόνισε ότι οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να συνεχιστούν και να δοθεί έμφαση στην καταπολέμηση της ανεργίας, ειδικά των νέων.

Χαρακτήρισε ενθαρρυντικά τα στοιχεία για τα δημοσιονομικά της Ελλάδας στο επτάμηνο, σημειώνοντας πως βλέπει τα πρώτα σημάδια σταθεροποίησης της οικονομίας, επισημαίνοντας όμως πως η ανεργία έχει φτάσει σε μη αποδεκτά επίπεδα.

«Βλέπουμε τα πρώτα σημάδια σταθεροποίησης στην ελληνική οικονομία, αναγνωρίζω ότι είναι μια επώδυνη διαδικασία και ότι η ανεργία είναι σε απαράδεκτα υψηλά επίπεδα» δήλωσε ο Ασμουσεν.

«Είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε αρκετά για την Ελλάδα για τις τρέχουσες εξελίξεις, αλλά και τις μέλλουσες» δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών κ. Στουρνάρας. Το επόμενο ραντεβού του κ. Άσμουσεν είναι το στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό.

θα δει επίσης κατ' ιδίαν τον πρόεδρο της Εθνικής Τράπεζας Γιώργο Ζανιά. Ο κ. Ζανιάς οργανώνει δείπνο με επιχειρηματίες, κατόπιν επιθυμίας του ίδιου του κ. Άσμουσεν. Το πρωί της Πέμπτης (10:30) θα συναντηθεί με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Βενιζέλο.

Την Άνοιξη του 2014 οι αποφάσεις για στήριξη

Ερωτηθείς εάν συζητήθηκε ένα νέο πρόγραμμα προς την Ελλάδα μετά τις δηλώσεις Σόιμπλε απάντησε αρνητικά, προσθέτοντας ότι η επίσκεψή του είχε προγραμματιστεί εδώ και μήνες.

«Όχι, δεν συζητήσαμε κάτι τέτοιο, αυτή η επίσκεψη σχεδιάστηκε πολλούς μήνες πριν και επικεντρώσαμε στο πώς να κάνουμε επιτυχία το τρέχον πρόγραμμα, μία επιτυχία μετρήσιμη ... με περισσότερη ανάπτυξη και δουλειές», είπε.

Επίσης ο κ. Ασμουσεν δεν θέλησε να σχολιάσει ούτε το εάν υπάρχουν συζητήσεις για ένα τρίτο πακέτο προς την Ελλάδα αναφέροντας ότι δεν έχει να προσθέσει τίποτα στην απόφαση του Eurogroup του Νοεμβρίου που αναφέρει ότι η Ελλάδα θα λάβει επιπλέον στήριξη μέχρι να ανακτήσει την πρόσβασή της στις αγορές εάν εφαρμόσει το τρέχον πρόγραμμα και εμφανίσει πρωτογενές πλεόνασμα.

Η Ευρωζώνη θα εξετάσει μέτρα για την περαιτέρω στήριξη της Ελλάδας εάν η χώρα εφαρμόσει το μνημόνιο, αλλά όχι πριν από την άνοιξη του 2014, είπε το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ.

Πηγή: in.gr