Βαθμολογία

700 οπαδοί του Μόρσι πολιορκημένοι σε τέμενος

Πυροβολισμοί ακούστηκαν το μεσημέρι του Σαββάτου γύρω από το τέμενος Φατέχ του Καΐρου, όπου παραμένουν περίπου 700 διαδηλωτές υπέρ του Μόρσι, περικυκλωμένοι όχι μόνο από στρατό και αστυνομία αλλά και από αντιτιθέμενους στον ανατραπέντα ισλαμιστή πρόεδρο. Ανυποχώρητοι οι ισλαμιστές, καλούν σε «εβδομάδα οργής» με διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα.

Μικρή ομάδα από τους αποκλεισμένους στο τέμενος είχαν βγει το μεσημέρι, αλλά η πλειονότητα παραμένει μέσα λέγοντας πως δεν πιστεύει τις διαβεβαιώσεις των αρχών ότι θα είναι ασφαλής η έξοδός τους. Νωρίς το απόγευμα, γύρω από το τζαμί ακούστηκαν πυροβολισμοί.

Μετά τις 3 (ώρα Ελλάδος) η αστυνομία άρχισε να τους απομακρύνει δια της βίας εν μέσω σφοδρών πυρών και δακρυγόνων. Οι οπαδοί του Μόρσι ανταποδίδουν τα αστυνομικά πυρά από τον δεύτερο όροφο του κτιρίου.

Αφορμή για τα επεισόδια φαίνεται ότι ήταν η παρουσία μίας γυναίκας με νικιάμπ (το ισλαμικό κάλυμμα ολόκληρου σώματος, από την κορυφή ως τα πόδια), η οποία επιχείρησε να βγει από το τέμενος.

Η γυναίκα πήγε κοντά σε στρατιώτες (που εκείνη την ώρα καλούσαν τους συγκεντρωμένους να βγουν από το κτίριο γιατί κινδύνευε η ζωή τους) και τους είπε ότι είναι σύζυγος ηγέτη των Αδελφών Μουσουλμάνων και ότι κινδύνευε να συλληφθεί. Ξαναμπήκε μετά στο τέμενος, μεταδίδει το Reuters, είπε κάτι στους ένοπλους, οι οποίοι άρχισαν να πυροβολούν με καλάσνικοφ. Τότε άρχισε η ανταλλαγή των πυροβολισμών.

Οι νεκροί από τη βία της Παρασκευής έχουν φτάσει τους 173. Το τελευταίο τριήμερο, δηλαδή, 800 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην Αίγυπτο στα επεισόδια. Τουλάχιστον δέκα από τους νεκρούς είναι αστυνομικοί.

Ομάδα των δυνάμεων ασφαλείας μπήκε το πρωί του Σαββάτου στο τζαμί για να διαπραγματευτεί την έξοδο των διαδηλωτών. Oι διαδηλωτές είχαν μπει στο τζαμί το βράδυ της Παρασκευής αναζητώντας καταφύγιο από τη βία στην πλατεία Ραμσή, ένα από τα θερμότερα σημεία έντασης στο Κάιρο την «ημέρα της οργής».

Οι αποκλεισμένοι στο τζαμί φοβούνται, όπως μεταδίδει το Al Jazeera, όχι μόνο πως θα συλληφθούν αλλά και πως θα τους επιτεθεί ο κόσμος που βρίσκεται έξω από το τέμενος. Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του δικτύου, η αστυνομία είχε προσπαθήσει να αδειάσει την πλατεία Ραμσή γύρω από το τζαμί, αλλά ο κόσμος φαίνεται ότι επέστρεφε.

Σε τηλεοπτικά πλάνα που μεταδόθηκαν, τρεις γυναίκες βγήκαν από το τζαμί με τη συνοδεία στρατιωτών ενώ εξοργισμένο πλήθος τις είχε κυκλώσει φωνάζοντας συνθήματα.

Διαδηλωτές αναφέρουν ότι μέσα στο τζαμί βρίσκονται δύο πτώματα: Μίας γυναίκας που πέθανε στο τέμενος από ασφυξία εξαιτίας δακρυγόνου που είχαν ρίξει το βράδυ οι δυνάμεις ασφαλείας και ενός άνδρα που έχει τραυματίστηκε θανάσιμα από σφαίρες.

Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι επιμένουν και καλούν σε «εβδομάδα οργής», προαναγγέλλοντας πορείες και συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα κάθε ημέρα την ερχόμενη εβδομάδα.

Το πρωί του Σαββάτου, στο υπόλοιπο Κάιρο επικρατούσε σχετική ηρεμία, με την παρουσία όμως του στρατού και της αστυνομίας να παραμένει ισχυρότατη.

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών, κατά τη διάρκεια των επεισοδίων συνελήφθησαν 1.004 υποστηρικτές των Αδελφών Μουσουλμάνων. Οι μισοί από αυτούς, οι 558, συνελήφθησαν στο Κάιρο.

Όπως ανέφεραν οι Αρχές, οι συλλήψεις των «στοιχείων από τους Αδελφούς Μουσουλμάνους» έγιναν για την διάπραξη «πράξεων τρομοκρατίας κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων».

Η σύγκρουση κινδυνεύει να μπει σε ακόμη σκοτεινότερη φάση, καθώς πλέον η αντιπαράθεση στο δρόμο δεν γίνονται μόνο με τις δυνάμεις ασφαλείας ή μόνο με πέτρες και δακρυγόνα: Χρήση όπλων γίνεται στο δρόμο τόσο από υποστηρικτές του Μόρσι αλλά και από πολίτες που αντιτίθενται στους ισλαμιστές (εκτός από αστυνομικούς με πολιτικά).

Ανάμεσα στους νεκρούς της Παρασκευής βρίσκεται και ο γιος ενός από τα ανώτατα στελέχη των Αδελφών Μουσουλμάνων, του Μοχάμεντ Μπαντιέ. Ο 38χρονος Αμάρ Μπαντιέ πέθανε από πυροβολισμό στην πλατεία Ραμσή, όπως ανακοίνωσε το κόμμα.

Παράλληλα, ο Χόσνι Μουμπάρακ δεν προσήλθε το Σάββατο στη συνεδρίαση του δικαστηρίου που κρίνει την έφεση του Αιγύπτιου πρώην ηγέτη στην καταδίκη του για συνωμοσία για τη δολοφονία διαδηλωτών το 2011.

Τόσο ο Μουμπάρακ όσο και οι δύο γιοι του Αλαά και Γκαμάλ, τους οποίους βαρύνουν κατηγορίες διαφθοράς, δεν προσήλθαν για πρώτη φορά από την έναρξη της δίκης στην αίθουσα για λόγους ασφαλείας. H διαδικασία αναβλήθηκε για τις 25 Αυγούστου.

Ο Μουμπάρακ κρατείται στις φυλακές Τόρα νότια του Καΐρου, όπου έχουν επίσης μεταφερθεί και τα περισσότερα από τα ανώτατα στελέχη των Αδελφών Μουσουλμάνων που συνελήφθησαν μετά την ανατροπή του Μόρσι στις 3 Ιουλίου. Ο ίδιος ο Μόρσι, υπενθυμίζεται, κρατείται σε άγνωστη τοποθεσία.