Βαθμολογία

Διακοπές τέλος για την κυβέρνηση

Στις καυτές εκκρεμότητες επιστρέφει η κυβέρνηση από τη Δευτέρα. Η μικρή ανάπαυλα των διακοπών του Δεκαπενταύγουστου λαμβάνει τέλος και ο πρωθυπουργός ζητεί από τους υπουργούς του να υλοποιήσουν άμεσα τα προαπαιτούμενα της Τρόικα.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση καλείται να σχεδιάσει την άμυνά της έναντι των κλιμακούμενων επιθέσεων της αντιπολίτευσης και να ελαχιστοποιήσει τις εσωτερικές εντάσεις που καταγράφονται σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Προτεραιότητα αποτελεί η επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί για την κινητικότητα, η αναδιάρθρωση των αμυντικών βιομηχανιών και η αποκρατικοποίηση της ΕΥΑΘ και της ΕΥΔΑΠ. Το μεγάλο στοίχημα, όμως, παραμένει η πορεία των εσόδων, από την οποία θα κριθεί η δυνατότητα της Αθήνας να παγώσει τη συζήτηση για νέα μέτρα στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, αλλά και να ανοίξει παράθυρο για νέα απομείωση του χρέους.

Ο Αντώνης Σαμαράς επιστρέφει τη Δευτέρα στην Αθήνα από την Πύλο μέσω Ναυπλίου, έχοντας επεξεργαστεί, από κοινού με τον γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου Τ. Μπαλτάκο όλους τους φακέλους με τις εκκρεμότητες της κυβέρνησης εν όψει της άφιξης της Τρόικα, αλλά και τις νομοθετικές και άλλες πρωτοβουλίες που θα δρομολογηθούν από τον Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, στα ανώτατα κυβερνητικά κλιμάκια είναι νωπή η μνήμη του τελευταίου γύρου των διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους των δανειστών, αλλά και η μικρή, πλην συμβολική εμπλοκή στην εκταμίευση της τελευταίας υποδόσης (για μόλις 80 υπαλλήλους!), η οποία είναι απολύτως ενδεικτική της σταθερής απαίτησης της Ευρωζώνης για πλήρη και κατά γράμμα τήρηση των δεσμεύσεων εκ μέρους της Αθήνας.

Τα στοιχήματα και οι εκκρεμότητες

Ο Αντώνης Σαμαράς, πάντως, δεν φαίνεται να ανησυχεί ιδιαίτερα για την ετοιμότητα της κυβέρνησης στο κρίσιμο πεδίο της κινητικότητας του Δημοσίου, καθώς, σε αυτή τουλάχιστον, τη φάση, η Αθήνα θα είναι έτοιμη να παραδώσει τη σχετική λίστα στην Τρόικα.

Αντιθέτως, για το επόμενο κύμα, που θα πρέπει να έχει υλοποιηθεί μέχρι τα τέλη του χρόνου, η ανησυχία είναι διάχυτη, αφού όπως όλοι αναγνωρίζουν, η δυνατότητα μαζικών μετακινήσεων έχει ελαχιστοποιηθεί.

Πέραν της κινητικότητας, η κυβέρνηση καλείται να ετοιμάσει το σχέδιό της για την αναδιάρθρωση των αμυντικών συστημάτων και την αποκρατικοποίηση της ΕΥΑΘ και της ΕΥΔΑΠ, να προχωρήσει στην επόμενη φάση της επέκτασης της επένδυσης της COSCO στον ΟΛΠ κ.ά.

Το μεγάλο στοίχημα, όμως, παραμένει η πορεία των εσόδων, από την οποία θα κριθεί εν πολλοίς η δυνατότητα της Αθήνας να παγώσει τη συζήτηση για νέα μέτρα στο Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, αλλά και να ανοίξει παράθυρο για σταδιακή αλλαγή της πολιτικής σκληρής λιτότητας. Το οικονομικό επιτελείο ευελπιστεί ότι στο δεύτερο εξάμηνο του έτους θα υπάρξει σημαντική αύξηση των εσόδων, λόγω της καταβολής των φόρων εισοδήματος, Ακίνητης Περιουσίας κ.ά. Ωστόσο, ο κίνδυνος του δημοσιονομικού κενού καραδοκεί.

Πηγή: iefimerida.gr