Βαθμολογία

Νέα εμπόδια στα έργα Μαλιακού

Το ενδεχόμενο ύπαρξης προβλημάτων στις -ημιτελείς- γέφυρες της παράκαμψης Λαμίας διερευνά το υπουργείο Υποδομών. Αν η καταγγελία του σημερινού (τρίτου κατά σειρά) αναδόχου του έργου ευσταθεί, τότε θα πρόκειται για μία ακόμα καθυστέρηση στην ολοκλήρωση του πολύπαθου έργου. Το πόρισμα των ειδικών αναμένεται μέσα στον Σεπτέμβριο.

Η ανακατασκευή των 77,2 χιλιομέτρων της εθνικής οδού στο Πέταλο του Μαλιακού, από τον Άγιο Κωνσταντίνο έως τις Ράχες, ξεκίνησε στα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας από το (τότε) ΥΠΕΧΩΔΕ. Τα πρώτα 53,9 χλμ. του έργου παραδόθηκαν τμηματικά έως τον Σεπτέμβριο του 2008. Τα υπόλοιπα 23,3 χλμ., δηλαδή η παράκαμψη της Λαμίας και η παράκαμψη Στυλίδας και Ραχών, θα έπρεπε να είναι έτοιμα τον Σεπτέμβριο του 2009 και τον Σεπτέμβριο του 2010 αντίστοιχα.

Ωστόσο, στις αρχές του 2010 οι εργασίες σταμάτησαν με τα έργα ημιτελή, λόγω της οικονομικής αδυναμίας της εταιρείας που τα είχε αναλάβει (ΑΤΤΙΚΑΤ) να συνεχίσει. Την υπόθεση απέμπλεξε στα τέλη του 2011 το υπουργείο Ανάπτυξης και Υποδομών, αναθέτοντας την παράκαμψη Στυλίδας (Στυλίδα - Ράχες, 19,2 χλμ.) στην κοινοπραξία των εταιρειών ΑΚΤΩΡ και ΤΕΡΝΑ και την παράκαμψη Λαμίας (Νέα Κοίτη Σπερχειού - κόμβος Ροδίτσας, μήκους 4,1 χλμ.) στην εταιρεία Μοχλός (η οποία πριν από ένα έτος απορροφήθηκε από την εταιρεία Πόρτο Καρράς Α.Ε.). Οι νέες προθεσμίες ολοκλήρωσης ήταν τον Φεβρουάριο και τον Αύγουστο του 2014 αντίστοιχα.

Από το 2012

Το ενδεχόμενο προβλημάτων στις 6 ημιτελείς γέφυρες της παράκαμψης Λαμίας τέθηκε για πρώτη φορά στο υπουργείο στα τέλη του 2012. Ο εργολάβος υποστηρίζει ότι υπάρχει «σειρά σοβαρών θεμάτων στις υφιστάμενες κατασκευές» και ιδίως στα εφέδρανα (οι βάσεις που βρίσκονται ανάμεσα στις κολόνες μιας γέφυρας και το κατάστρωμα) και σε στοιχεία των προκατασκευασμένων δοκών και ζητά την αντικατάστασή τους.

Προκειμένου να ελεγχθεί η υπόδειξη του εργολάβου, το υπουργείο Υποδομών ζήτησε τη βοήθεια του Εργαστηρίου Αντισεισμικής Τεχνολογίας του ΕΜΠ και του τομέα Κατασκευών του Πανεπιστημίου Πατρών, ενώ όρισε επιτροπή έμπειρων μηχανικών του υπουργείου, οι οποίοι αυτές τις ημέρες εξετάζουν περισσότερα από 100 εφέδρανα των γεφυρών. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ένα από τα συνεργεία βρισκόταν σε σκαλωσιές σε ύψος 15 μέτρων, όταν την περασμένη εβδομάδα έγινε ο σεισμός στη Φθιώτιδα, και έτσι είχαν την ευκαιρία... να δουν στην πράξη την αντισεισμική συμπεριφορά της γέφυρας. Πηγές του υπουργείου, πάντως, εκτιμούν ότι το πρόβλημα δεν δείχνει να είναι σοβαρό.

Υπενθυμίζεται ότι η προθεσμία παράδοσης του τμήματος Στυλίδας - Ραχών έχει μετατεθεί για το φθινόπωρο του 2014 και της παράκαμψης Λαμίας για τα τέλη του 2014.

Πηγή: H Kαθημερινή