Βαθμολογία

Δύο νεκροί δημοσιογράφοι από τις συγκρούσεις στο Κάιρο

Δύο δημοσιογράφοι έχασαν τη ζωή τους στο Κάιρο της Αιγύπτου, κατά τη διάρκεια των αιματηρών συγκρούσεων μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και υποστηρικτών του έκπτωτου Αιγύπτιου προέδρου, Μοχάμεντ Μόρσι.

Ο εικονολήπτης Μικ Ντιν, 61 ετών, που εργαζόταν για το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο Sky News και η Χαμπίμπα Αχμέντ Αμπντ Ελαζίζ, 26 ετών, ήταν ανάμεσα στους νεκρούς των αιματηρών συγκρούσεων, αναφέρει το πρακτορείο Reuters.

Ο στρατός άνοιξε πυρ κατά διαδηλωτών που διαμαρτύρονταν για την απομάκρυνση του Μόρσι από την κυβέρνηση, του πρώτου δημοκρατικά εκλεγμένου προέδρου της χώρας.

Ο Ντιν πυροβολήθηκε στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα, καθώς κάλυπτε τα γεγονότα. Ο 61χρονος εικονολήπτης εργαζόταν τα τελευταία 15 χρόνια για τον όμιλο BSkyB, αρχικά στην Ουάσινγκτον και στη συνέχεια στην Ιερουσαλήμ. «Η απώλεια του πολυαγαπημένου συναδέλφου μας είναι αισθητή σε όλο το Sky News. Η σκέψη και οι προσευχές μας είναι με τη σύζυγο και την οικογένειά του», τόνισε σε ανακοίνωσή του ο διευθυντής του καναλιού Τζον Ράιλι.

Η Αμπντ Ελαζίζ, μία Αιγύπτια δημοσιογράφος, ήταν σε άδεια όταν πυροβολήθηκε, ανέφερε ο εκδοτικός οίκος Gulf News, όπου εργαζόταν η 26χρονη. «Είναι δύσκολο να πιστέψουμε ότι έφυγε. Ήταν παθιασμένη με τη δουλειά της και είχε μπροστά της μια πολλά υποσχόμενη καριέρα», δήλωσε ο αρχισυντάκτης του οίκου, Μαζάρ Φαρόκι.

Μία φωτογράφος του reuters πυροβολήθηκε στο πόδι, την ώρα που απαθανάτιζε τις εικόνες των συγκρούσεων. Η Ασμά Γουαγκί μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου έλαβε θεραπεία για τραύμα από σφαίρα.

«Τρέφουμε μεγάλο σεβασμό για τους συναδέλφους μας που θέτουν τις ζωές τους σε κίνδυνο ώστε να μας μεταφέρουν τα γεγονότα, τις ειδήσεις, τις εικόνες και τα βίντεο που βλέπουμε καθημερινά στις τηλεοράσεις μας. Στο Ρόιτερς η ασφάλεια αποτελεί για εμάς μέγιστη προτεραιότητα και κάνουμε ό,τι είναι δυνατό προκειμένου να την εξασφαλίσουμε», δήλωσε ο αρχισυντάκτης του Reuters, Στίβεν Άντλερ.

Ο ακριβής αριθμός των θυμάτων στα βίαια επεισόδια που σημειώνονται σε ολόκληρη την Αίγυπτο παραμένει αδιευκρίνιστος, ωστόσο το δίκτυο Αλ Τζαζίρα μετέδωσε νωρίτερα ότι ο απολογισμός των νεκρών φτάνει τους 278, ενώ τουλάχιστον 2.000 είναι οι τραυματίες.