Βαθμολογία

Μόνο το 15% μείωσε τιμές λόγω ΦΠΑ

Περιορισμένη ανταπόκριση έχει έως τώρα από τους επιχειρηματίες του χώρου της εστίασης η μείωση του ΦΠΑ, αφού μόνο 13.000 από τους 90.000 που δραστηριοποιούνται συνολικά στον κλάδο αυτόν έχουν μειώσει τις τιμές. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων. Η ΓΣΕΒΕΕ εκτιμά ότι οι επιχειρήσεις εστίασης που θα παραλάβουν τελικά το σήμα θα φθάσουν τις 30.000. Εάν η εκτίμηση αυτή επαληθευθεί θα σημαίνει ότι 1 στις 3 επιχειρήσεις θα έχουν ρίξει τις τιμές τους ως αποτέλεσμα της εφαρμογής του μέτρου. Και πάλι όμως ο αριθμός θα είναι περιορισμένος, υπονομεύοντας την αποτελεσματικότητα του μέτρου το οποίο στοχεύει στη μείωση των τιμών προκειμένου να αυξηθούν η κατανάλωση και τα έσοδα του κράτους. Σύμφωνα με επιχειρηματίες του κλάδου της εστίασης οι μειώσεις στους τιμοκατάλογους των επιχειρήσεων που έχουν περάσει τον μειωμένο ΦΠΑ κυμαίνεται μεταξύ 5% και 8%.

ΕΝΙΑΙΟΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ. Από την πλευρά της πάντως η ΓΣΕΒΕΕ διαμαρτύρεται για τον τρόπο εφαρμογής του μέτρου και έχει ζητήσει από το υπουργείο Οικονομικών να ισχύσει ενιαίος συντελεστής για κάθε προϊόν, χωρίς διαχωρισμούς, είτε πρόκειται για κατανάλωση εντός του καταστήματος είτε για πακέτο ντιλίβερι.

Σήμερα, σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών, έχει οριστεί ότι μειώνεται ο ΦΠΑ στο 13% στην εκμετάλλευση καφενείων, καφετεριών, ζαχαροπλαστείων, εστιατορίων, ψητοπωλείων, οινομαγειρείων και λοιπών συναφών επιχειρήσεων. Στο 13% μειώνεται ο ΦΠΑ στα μη αλκοολούχα ποτά, στα έτοιμα ροφήματα, στους χυμούς και γενικά στα αναψυκτικά, εφόσον σερβίρονται. Στην περίπτωση που παραδίδονται στο σπίτι ή στο γραφείο σε πακέτο, τότε θεωρούνται παράδοση αγαθών και θα επιβάλλεται ΦΠΑ με συντελεστή 23%. Εξακολουθεί να εφαρμόζεται ΦΠΑ 23% στην πώληση αναψυκτικών και χυμών στα σουπερμάρκετ. Τέλος, τα αλκοολούχα ποτά, ανεξαρτήτως του τρόπου διάθεσής τους, παραμένουν στο 23%, όπως και τα ροφήματα και τα αναψυκτικά στα μίνι μπαρ ξενοδοχείων.

Πηγή: TA NEA