Βαθμολογία

Το κόκκινο φως ανεβάζει την διάθεση

Μπορεί τα κόκκινα φώτα τη νύχτα να έχουν αποκτήσει γενικά κακή φήμη, ιδίως σε ορισμένους δρόμους, όμως μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, που έγινε σε πειραματόζωα, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι, από άποψη ψυχικής υγείας, το νυχτερινό κόκκινο φως είναι το καλύτερο, το μπλε το χειρότερο, ενώ το λευκό κάπου στη μέση.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή νευροεπιστήμης και ψυχολογίας Ράντι Νέλσον του Ιατρικού Κέντρου του πανεπιστημίου του Οχάιο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό νευροεπιστήμης "The Journal of Neuroscience", έκαναν πειράματα με ποντίκια τα οποία εξέθεσαν σε διαφορετικά χρώματα φωτός και διαπίστωσαν ότι το φως, ανάλογα με το χρώμα του, μπορεί να έχει σημαντική και πολύ διαφορετική επίδραση.

Τα χάμστερ που είχαν εκτεθεί τις νύχτες σε κόκκινο φως, εμφάνισαν σημαντικά λιγότερα συμπτώματα κατάθλιψης, καθώς και λιγότερες δομικές αλλαγές στον εγκέφαλο που σχετίζονται με την κατάθλιψη (μικρότερη πυκνότητα κυτταρικών συνδέσεων στην περιοχή του ιππόκαμπου), σε σχέση με όσα ζώα είχαν εκτεθεί στο μπλε ή στο λευκό φως. Τα μόνα ποντίκια που ήσαν σε ακόμα καλύτερη κατάσταση και από όσα εκείνα που είχαν εκτεθεί στο κόκκινο φως, ήσαν όσα βρίσκονταν σε απόλυτο σκοτάδι τα βράδια.

Τα ευρήματα, σύμφωνα με τους Αμερικανούς επιστήμονες, μπορεί να έχουν σημαντικές συνέπειες για τους ανθρώπους, ιδίως όσοι εργάζονται σε νυχτερινές βάρδιες, οι οποίοι είναι και πιο ευάλωτοι σε ψυχικές διαταραχές. Όπως είπε ο Ράντι Νέλσον, «αν μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε κόκκινο φως στις νυχτερινές βάρδιες, αυτό θα μπορούσε να μετριάσει τις επιπτώσεις της νυχτερινής εργασίας στην υγεία των εργαζομένων σε σχέση με το λευκό φως».