Βαθμολογία

Έως 33 συντελεστές για τα ακίνητα

Υψηλότερους φόρους θα πληρώσουν το 2014 οι ιδιοκτήτες ακινήτων των οποίων τα κτίσματα βρίσκονται σε περιοχές με τιμή ζώνης άνω των 2.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Αντίθετα, οι υπόλοιποι ιδιοκτήτες θα πληρώσουν ελαφρώς μειωμένους φόρους σε σχέση με το υφιστάμενο καθεστώς. Οι πίνακες που δημοσιεύει σήμερα η «Κ» με τους συντελεστές ανά ζώνη και παλαιότητα είναι οι τελευταίοι που εγκρίθηκαν από τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας. Ωστόσο, δεν αποκλείεται τον Σεπτέμβριο να αναθεωρηθούν προς τα πάνω εφόσον διαπιστωθεί δημοσιονομικό κενό. Σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, ο ενιαίος φόρος για τα κτίσματα θα υπολογίζεται με κλίμακα 33 συντελεστών (βλ. πίνακα), οι οποίοι θα ξεκινούν από τα 2 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο για ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές με τιμή ζώνης μέχρι 500 ευρώ ανά τ.μ. και θα φθάνουν μέχρι τα 23,10 ευρώ ανά τ.μ. για περιοχές όπου οι τιμές ζώνης υπερβαίνουν τα 8.500 ευρώ.

Ο τελικός φόρος θα προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό των συντελεστών που ισχύουν σε κάθε ζώνη, την επιφάνεια του ακινήτου και την παλαιότητα. Σε κάθε περίπτωση, το 2014 οι ιδιοκτήτες θα πληρώσουν 4,15 δισ. ευρώ για τα ακίνητα που κατέχουν. Πάντως, ακόμη και οι ιδιοκτήτες ακινήτων σε περιοχές με χαμηλότερη τιμή ζώνης (κάτω των 2.000 ευρώ) θα καταβάλουν επιπλέον φόρους εφόσον έχουν στην κατοχή τους ένα αγροτεμάχιο. Και αυτό διότι μέχρι σήμερα τα αγροτεμάχια παρέμεναν αφορολόγητα. Πλέον με την εφαρμογή του ενιαίου φόρου ακινήτων θα φορολογείται το σύνολο της ακίνητης περιουσίας.

Παραδείγματα:

1. Με την εφαρμογή του ενιαίου φόρου ακινήτων το 2014, ιδιοκτήτης διαμερίσματος 100 τετραγωνικών μέτρων και παλαιότητας 5 ετών σε περιοχή όπου η τιμή ζώνης ανέρχεται στα 3.500 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, θα πληρώσει φόρο 1.332 ευρώ. Σήμερα για το ίδιο ακίνητο πληρώνει 1.224 ευρώ.

2. Αλλος ιδιοκτήτης ακινήτου 70 τ.μ. σε περιοχή όπου η τιμή ζώνης ανέρχεται στα 2.000 ευρώ και ηλικίας 10 ετών θα πληρώσει το 2014 φόρο 402,5 ευρώ. Με το υφιστάμενο καθεστώς ο φόρος είναι υψηλότερος κατά 8 ευρώ και συγκεκριμένα ανέρχεται στα 410,5 ευρώ ετησίως.

3. Ιδιοκτήτης ακινήτου 250 τετραγωνικών μέτρων ηλικίας 10 ετών σε περιοχή με τιμή ζώνης 8.500 ευρώ θα πληρώσει το 2014 το ποσό των 6.641,25 ευρώ. Σήμερα για το ίδιο ακίνητο πληρώνει 3.910 ευρώ.

4. Ιδιοκτήτης ακινήτου 150 τετραγωνικών μέτρων ηλικίας 14 ετών σε περιοχή με τιμή ζώνης 5.000 ευρώ θα πληρώσει το 2014 το ποσό των 2.537,75 ευρώ. Σήμερα για το ίδιο ακίνητο πληρώνει 2.052,75 ευρώ.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι φέτος το έκτακτο ειδικό τέλος ακινήτων καταβάλλεται μόνο από τους ιδιοκτήτες των οποίων τα ακίνητα ηλεκτροδοτούνται. Από το 2014 όλα τα ακίνητα θα φορολογούνται ασχέτως εάν αυτά ηλεκτροδοτούνται ή όχι. Στον ενιαίο φόρο ακινήτων δεν προβλέπεται αφορολόγητο όριο, ενώ θα εξαιρεθούν από τον φόρο οι μακροχρόνια άνεργοι και οι φορολογούμενοι που έχουν εισοδήματα κάτω από το όριο της φτώχειας. Με βάση το σενάριο αυτό, το υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει να βεβαιώσει φόρους ύψους 4,15 δισ. ευρώ, ενώ το καθαρό ποσό που θα εισπραχθεί ανέρχεται στα 2,9 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι ο ενιαίος φόρος ακινήτων θα αντικαταστήσει το ειδικό τέλος ακινήτων που πληρώνεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας.

Σύμφωνα με την πρόταση του υπουργείου Οικονομικών:

1. Ο ενιαίος φόρος ακινήτων θα εφαρμοσθεί το 2014 επί όλων των ακινήτων (κτίσματα, οικόπεδα και αγροτεμάχια).

2. Θα εξαιρεθούν από τον φόρο οι μακροχρόνια άνεργοι και όσοι έχουν εισοδήματα που δεν ξεπερνούν το όριο της φτώχειας.

3. Δεν θα υπάρχει αφορολόγητο όριο.

4. Στα εντός σχεδίου κτίσματα και οικόπεδα ο φόρος θα ξεκινά από 2 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο και θα κλιμακώνεται με βάση τα χαρακτηριστικά του κάθε ακινήτου όπως τιμή ζώνης, τετραγωνικά και παλαιότητα. Συνολικά θα υπάρχουν 33 συντελεστές. Ο μικρότερος ανέρχεται στα 2 ευρώ ανά τ.μ. και εφαρμόζεται στα ακίνητα με τιμή ζώνης έως 500 ευρώ και ο υψηλότερος στα 23,10 ευρώ για τα ακριβά ακίνητα με τιμή ζώνης περίπου στα 8.500 ευρώ

5. Στις εκτός σχεδίου εκτάσεις γης ο φόρος θα επιβάλλεται ανά στρέμμα, που θα ξεκινάει από 1 ευρώ και θα ξεπερνάει ακόμη και τα 60 ευρώ ανά στρέμμα για τα ακριβά αγροτεμάχια στα οποία υπάρχει οίκημα εντός.

Πηγή: Η Καθημερινή