Βαθμολογία

Κλείνει το deal του ΟΠΑΠ

Αύριο, Δευτέρα 12 Αυγούστου, στα γραφεία του ΤΑΙΠΕΔ αναμένεται, εκτός απροόπτου, να υπογραφεί η σύμβαση παραχώρησης του 33% του ΟΠΑΠ στην Emma Delta. Μια εξέλιξη-ανάσα για την κυβέρνηση και το ΤΑΙΠΕΔ, αφού τα 622 εκατ. ευρώ που αναμένεται να εισρεύσουν στα ταμεία του κράτους ως τον Οκτώβριο - συν 30 εκατ. ευρώ σε βάθος δεκαετίας - αλλάζουν το βαρύ κλίμα που είχε διαμορφωθεί μετά το ναυάγιο πώλησης της ΔΕΠΑ.

Και όμως ως και την Παρασκευή τίποτε δεν προμήνυε ότι θα υπάρξει αίσιο τέλος στην εμβληματική αυτή αποκρατικοποίηση. Η κοινοπραξία, που αποτελείται από τσέχους, ρώσους, σλοβάκους και έλληνες επενδυτές και είχε ανακηρυχθεί προτιμητέος ανάδοχος για την απόκτηση του 33%, παρά τις εκκλήσεις του ΤΑΙΠΕΔ να προσέλθει και να υπογράψει τη σύμβαση παραχώρησης, «έπαιζε» καθυστέρηση και πολλοί έκαναν λόγο για κίνδυνο «ατυχήματος» σε ό,τι αφορά την ολοκλήρωση της μεταβίβασης των μετοχών.

Το παρασκήνιο είναι πλούσιο. Μετά την έγκριση της σύμβασης παραχώρησης από το Ελεγκτικό Συνέδριο, το ΤΑΙΠΕΔ κάλεσε την Emma Delta να συστήσει την εταιρεία ειδικού σκοπού (Special Purpose Vehicle) και να προσέλθει στις 31 Ιουλίου να υπογράψει τη σύμβαση.

Η κοινοπραξία διεμήνυσε στο ΤΑΙΠΕΔ πως θα προσέλθουν να υπογράψουν τη σύμβαση στις 27 Αυγούστου με την προϋπόθεση ότι την προηγούμενη ημέρα, στις 26 του μηνός, στη συνέλευση της εταιρείας Ελληνικά Λαχεία το ΤΑΙΠΕΔ ως βασικός μέτοχος του ΟΠΑΠ θα υποχρεώσει τη διοίκηση του Οργανισμού να υποβάλει και να εγκρίνει αίτημα ώστε να μειωθούν οι προμήθειες των μετόχων της εταιρείας Ελληνικά Λαχεία κατά 50%.

Το ΤΑΙΠΕΔ όμως μέσω του προέδρου του κ. Στέλιου Σταυρίδη απάντησε: «Το κεφάλαιο Λαχεία έχει κλείσει οριστικά και δεν ανοίγει όσον αφορά το ΤΑΙΠΕΔ». Μάλιστα κάλεσε την Εmma Delta να υπογράψει τη σύμβαση ως τις 12 Αυγούστου. Η ημερομηνία δεν είναι τυχαία καθώς αύριο συμπληρώνεται το 15ήμερο διορίας υποβολής ενστάσεων από την έγκριση της σύμβασης από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Οι υπογραφές

Μάλιστα το ΤΑΙΠΕΔ γνωστοποίησε πως, αν δεν «έπεφταν» οι υπογραφές, η διοίκηση του Ταμείου στις 13 Αυγούστου θα ζητούσε από την Τράπεζα Πειραιώς να εκπέσει η εγγυητική επιστολή της Emma Delta ύψους 20 εκατ. ευρώ.

Ετσι φτάσαμε στην περασμένη Παρασκευή, όταν το ΤΑΙΠΕΔ ενημερώθηκε από εκπρόσωπο της κοινοπραξίας πως τη Δευτέρα «θα είμαστε έτοιμοι να υπογράψουμε τη σύμβαση».

Η Emma Delta εξακολουθεί να έχει ενστάσεις σχετικά με το συμβόλαιο του ΟΠΑΠ με την Intralot, η οποία για τα επόμενα πέντε χρόνια θα είναι ο τεχνολογικός πάροχος του Οργανισμού, αλλά και με τις προμήθειες των Intralot και Scientific Games που μετέχουν μαζί με τον ΟΠΑΠ στα Ελληνικά Λαχεία. Οπως όμως είχε δηλώσει ο επικεφαλής της κοινοπραξίας κ. Γίρι Σμετς, η Emma Delta θα αποκτήσει το 33% του ΟΠΑΠ και μετά θα εξετάσει τις συμβάσεις προμήθειας των Λαχείων και θα επιδιώξει με νομική υποστήριξη την τροποποίησή τους.

H Emma Delta αποκτά τον ΟΠΑΠ σε μια περίοδο κάμψης των κερδών του λόγω της αύξησης της κερδοφορίας αλλά συγχρόνως παίρνει «προίκα» τα VLTs και τα Κρατικά Λαχεία.

Μόνο από τα VLTs στην πλήρη ανάπτυξή τους ο Οργανισμός θα έχει ετήσια έσοδα άνω των 500 εκατ. ευρώ, ενώ η εισαγωγή του Ξυστό θα πενταπλασιάσει, σύμφωνα με εκτιμήσεις της κοινοπραξίας, τους τζίρους των Κρατικών Λαχείων, με τον ΟΠΑΠ να καρπούται το 67% των μελλοντικών καθαρών κερδών.

Σε ό,τι αφορά το μονοπώλιο που έχει εκχωρήσει το κράτος στον ΟΠΑΠ για το διαδικτυακό στοίχημα ως το 2020, εκεί το τοπίο είναι θολό και τα στελέχη της Emma Delta κρατούν μικρό καλάθι. Και αυτό γιατί είναι ορατός ο κίνδυνος μετά τις προσφυγές των ευρωπαίων παρόχων διαδικτυακού στοιχήματος στην ΕΕ να εκπέσει το μονοπώλιο του ΟΠΑΠ.

Σε μια τέτοια περίπτωση η Emma και οι μέτοχοί της, που γνωρίζουν άριστα όλες τις παραμέτρους των τυχερών παιχνιδιών, ανησυχούν όχι τόσο για τα διαφυγόντα μελλοντικά κέρδη αλλά για τον περιορισμό των υφισταμένων περιθωρίων κέρδους του ΟΠΑΠ στο επίγειο Πάμε Στοίχημα που θα επέλθει από το πραγματικό άνοιγμα της συγκεκριμένης διαδικτυακής αγοράς. Σήμερα το 45% των κερδών του Οργανισμού προέρχεται από το Πάμε Στοίχημα.

Ποιοι θα βάλουν τα λεφτά

• Ο κ. Γίρι Σμετς, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, από τα 622 εκατ. ευρώ θα βάλει περί τα 460 εκατ. ευρώ. Αλλα περίπου 100 εκατ. ευρώ θα επενδυθούν από τον Ρώσο Αλεξάντρ Νέσιτς, τον Τσέχο Κάρελ Κόμαρεκ και τον Σλοβάκο Γιόζεφ Τκατς. Οι έλληνες επιχειρηματίες που μετέχουν στην κοινοπραξία (όμιλος Μελισσανίδη και όμιλος Κοπελούζου) θα βάλουν τα υπόλοιπα 62 εκατ. ευρώ, με τον κ. Μελισσανίδη να βάζει τα περισσότερα.

Πηγή: To Βήμα