Βαθμολογία

Αδειάζουν τα αστικά κέντρα

Με σύμμαχο τον καλό καιρό, κορυφώνεται η έξοδος από τα μεγάλα αστικά κέντρα, καθώς οι τελευταίοι αδειούχοι του Αυγούστου αναμένεται να εκμεταλλευτούν την αργία του Δεκαπενταύγουστου. Σε επιφυλακή το Λιμενικό, επιπλέον πτήσεις προγραμματίζονται στο «Ελ. Βενιζέλος», κοσμοσυρροή αναμένεται σε τρένα και ΚΤΕΛ, έκτακτα μέτρα λαμβάνει η Τροχαία.

Μέχρι στιγμής, μικρή μείωση - σε σχέση με πέρυσι - παρατηρείται στην έξοδο των εκδρομέων από την Αθήνα. Ωστόσο, η κίνηση παραμένει αυξημένη, αλλά χωρίς προβλήματα.

Από τα διόδια Αφιδνών από τις 06.00 χθες το πρωί έως τα ξημερώματα σήμερα καταγράφηκαν 34.630 διελεύσεις, ενώ μόνο σήμερα από τις 06.00 το πρωί έως τις 12.00 το μεσημέρι πέρασαν 15.615 οχήματα. Η εικόνα που έχει μέχρι στιγμής σχηματίσει η εταιρεία της Νέα Οδού δείχνει την κίνηση των οχημάτων μειωμένη σε σχέση με πέρυσι.

Χθες πέρασαν από τα διόδια Ελευσίνας 43.780 οχήματα και σήμερα έως τις 12.00 το μεσημέρι 23.820. Από τα στοιχεία του Κέντρου Διαχείρισης Κυκλοφορίας της Ολυμπίας Οδού, που έχει στη διάθεσή του σημειώθηκε μείωση περίπου 8%, δηλαδή, καταγράφηκαν περί τις 5.000 διελεύσεις οχημάτων λιγότερες σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Σε επιφυλακή το Λιμενικό

Στα λιμάνια, η κίνηση αναμένεται αυξημένη. Από τον Πειραιά το Σάββατο έχουν προγραμματιστεί 23 δρομολόγια, 13 από τη Ραφήνα και 5 από το Λαύριο. Επίσης, την Κυριακή από τον Πειραιά θα αναχωρήσουν 22 πλοία, 16 από τη Ραφήνα και 6 από το Λαύριο.

Η προαναγγελία των αναχωρήσεων και των αφίξεων των πλοίων όλο το 24ωρο, από τα λιμάνια του Πειραιά, του Λαυρίου και της Ραφήνας γίνεται τηλεφωνικά, στον αριθμό 14944 του ΟΤΕ και στο 14541 του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς.

Επιπλέον πτήσεις στο «Ελ. Βενιζέλος»

Αυξημένη η κίνηση στο διεθνές αεροδρόμιο της Αθήνας. Ήδη για το διάστημα 12-18 Αυγούστου θα πραγματοποιηθούν 11 επιπλέον πτήσεις, από και προς Παρίσι, Βαρκελώνη, Μαδρίτη, Άμστερνταμ και Μύκονο.

Αυξημένη η κίνηση σε τρένα και ΚΤΕΛ

Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ από το Σαββατοκύριακο και ολόκληρη την επόμενη εβδομάδα έχει προγραμματίσει την ενίσχυση των αμαξοστοιχιών με επιπλέον βαγόνια, για την καλύτερη εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού.

Σύμφωνα με τον ειδικό σύμβουλο στρατηγικού σχεδιασμού της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, Νίκο Αθανασόπουλο, η κίνηση αυτή την περίοδο είναι αυξημένη σε σχέση με τον ετήσιο μέσο όρο, αλλά και σε σχέση με την ίδια περσινή περίοδο τόσο σε κρατήσεις όσο και σε πληρότητα. «Την επόμενη εβδομάδα θα γίνει ενίσχυση των αμαξοστοιχιών της τάξης του 10 με 12%, με την προσθήκη βαγονιών», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Την μεγαλύτερη κίνηση παρουσιάζει ο άξονας Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Αλεξανδρούπολη, καθώς και οι αμαξοστοιχίες 600 και 601 που εξυπηρετούν τον άξονα Αθήνα-Αλεξανδρούπολη και Αλεξανδρούπολη-Αθήνα, αντίστοιχα. Σύμφωνα με τον ίδιο αύξηση παρατηρείται και στις υπόλοιπες υπηρεσίες της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, όπως αυτήν του «τραινοταξί», που εφαρμόζεται από τον περασμένο Απρίλιο, πιλοτικά στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης.

Αυξημένη εκτιμάται ότι θα είναι και η κίνηση στους σταθμούς υπεραστικών λεωφορείων (ΚΤΕΛ), καθώς πολλοί είναι αυτοί που για οικονομικούς λόγους επιλέγουν να μετακινηθούν με λεωφορεία. Τα κατά τόπους ΚΤΕΛ, ανάλογα με τη ζήτηση των ημερών, θα προσθέσουν δρομολόγια, έτσι ώστε να εξυπηρετήσουν όσο το δυνατόν περισσότερους επιβάτες.

Έκτακτα μέτρα της Τροχαίας

Στο μεταξύ, έκτακτα μέτρα σε όλο το οδικό δίκτυο της Ελλάδας, έχει προγραμματίσει η Τροχαία, ενώ αποφασίστηκε και η απαγόρευση κυκλοφορίας των φορτηγών την ερχόμενη Τετάρτη και Πέμπτη, παραμονή και ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου. Συγκεκριμένα, αυτή θα ισχύσει για το ρεύμα εξόδου την Τετάρτη 14-8-2013 από ώρα 16:00 έως 22:00 και για το ρεύμα εισόδου την Πέμπτη 15-8-2013, από ώρα 16:00 έως 23:00.

Επίσης, συνεργεία της Τροχαίας θα διενεργούν ελέγχους ιδιαίτερα για την βεβαίωση επικίνδυνων παραβάσεων, όπως υπερβολική ταχύτητα, οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, αντικανονικό προσπέρασμα, κ.λπ., καθώς και παραβάσεων που ευθύνονται για την πρόκληση σοβαρών τροχαίων ατυχημάτων, όπως η χρήση κινητών τηλεφώνων κατά την οδήγηση.

Για την εφαρμογή των μέτρων θα είναι σε επιφυλακή όλη η δύναμη της Τροχαίας και θα διατεθούν περιπολικά, μοτοσικλέτες και συμβατικά οχήματα, με το ανάλογο προσωπικό, ραντάρ, κάμερες και άλλον εξοπλισμό για την αποτελεσματική αστυνόμευση του οδικού δικτύου.

Πηγή: zougla.gr