Βαθμολογία

Ανοίγουν λογαριασμοί υπαλλήλων ΥΠΟΙΚ

Τους τραπεζικούς λογαριασμούς 436 υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών ανοίγει η υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων. Ηδη, σύμφωνα με πληροφορίες, οι περισσότερες τράπεζες έχουν ανταποκριθεί στο αίτημα του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα και του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Χ. Θεοχάρη, ωστόσο οι μικρές τράπεζες, παρά τις συνεχείς οχλήσεις από την αρμόδια διεύθυνση δεν έχουν στείλει ακόμα κανένα στοιχείο.

Στο πλαίσιο αυτό ο υπουργός Οικονομικών με επιστολή προς τους πρόεδρους της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών, Γιώργο Ζανιά και Ενωσης Συνεταιριστικών Τραπεζών Ελλάδος, Νικόλαο Μυρτάκη, ζητεί την κατά προτεραιότητα απάντηση των τραπεζών στα έγγραφα της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων του υπουργείου Οικονομικών, τα οποία αφορούν τη χορήγηση στοιχείων 436 προσώπων που ελέγχονται. Με την επιστολή ο υπουργός Οικονομικών ζητεί προτεραιότητα στα αιτήματα της εν λόγω υπηρεσίας, όποτε και αν αυτά υποβάλλονται, καθώς, όπως επισημαίνει, πρωταρχικός στόχος της υπηρεσίας είναι η αυτοκάθαρση του υπουργείου και η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του πολίτη στη Διοίκηση.

Πρόκειται για 436 διευθυντές της κεντρικής διοίκησης του υπουργείου Οικονομικών, προϊσταμένους εφοριών και ελεγκτές. Θα ελεγχθεί «το πόθεν έσχες» 436 υπαλλήλων, με στόχο να εντοπιστούν περιπτώσεις διαφθοράς και παράνομου πλουτισμού. Οι έλεγχοι είναι σε βάθος δεκαετίας και θα αφορούν τις μεταβολές της εισοδηματικής και περιουσιακής κατάστασης των εφοριακών για την περίοδο 2003-2012.

Για το τρέχον έτος το δείγμα που θα ελεγχθεί αποτελείται απ' όσους:

• Ασκούν ή έχουν ασκήσει κατά την τελευταία τριετία τα καθήκοντα του προϊσταμένου οργανικής μονάδας επιπέδου διεύθυνσης, υποδιεύθυνσης ή τμήματος στις οργανικές μονάδες που υπάγονται στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, στη ΓΓΠΣ και στην Ειδική Γραμματεία του ΣΔΟΕ.

• Ασκούν τα καθήκοντα ελεγκτή στις περιφερειακές διευθύνσεις των παραπάνω υπηρεσιών τουλάχιστον για 2 έτη.

Σύμφωνα με το Μνημόνιο, εντός του 2013 θα πρέπει να πραγματοποιηθούν 110 έλεγχοι περιουσιακής κατάστασης διευθυντών-υποδιευθυντών-εποπτών και τμηματαρχών εφοριών και προϊσταμένων ελεγκτικών κέντρων και 130 έλεγχοι ελεγκτών. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, από τον Ιανουάριο του 2013 μέχρι και τα τέλη Ιουνίου βρίσκονται σε εξέλιξη 95 έλεγχοι

Πηγή: H ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ