Βαθμολογία

Σταδιακό άνοιγμα πλειστηριασμών

Την πρόθεση της κυβέρνησης να ανοίξει τους πλειστηριασμούς ακινήτων για την πρώτη κατοικία επιβεβαίωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Mega.

Tο θέμα, υποστήριξε ο κ. Στουρνάρας, «μελετάται με μεγάλη ευαισθησία και άνθρωποι που δεν μπορούν να πληρώσουν δεν πρέπει να τους κυνηγά η τράπεζα. Οι κακοπληρωτές όμως πρέπει να πληρώσουν», σημείωσε. Υπογράμμισε, πάντως, ότι το θέμα αφορά το υπουργείο Ανάπτυξης και αυτό θα λάβει τις αποφάσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, στις σκέψεις που εξετάζονται είναι η σταδιακή μείωση της αξίας της πρώτης κατοικίας, για την οποία ισχύει η προστασία, που σήμερα είναι τα 200.000 ευρώ, ή η σταδιακή απελευθέρωση των ακινήτων που εντάχθηκαν στο προστατευτικό πλαίσιο και το οποίο ενεργοποιήθηκε από το 2009. Αναφερόμενος στον ενιαίο φόρο ακινήτων ο υπουργός Οικονομικών επανέλαβε τη διαβεβαίωση ότι το 2013 θα είναι η τελευταία χρονιά που πληρώνεται το χαράτσι μέσω της ΔΕΗ και υπεραμύνθηκε του νέου φόρου, ο οποίος, όπως είπε, θα είναι δικαιότερος και θα περάσει από τη Βουλή έως το τέλος Σεπτεμβρίου.

Αντιδράσεις στο ΠΑΣΟΚ

Υπενθυμίζεται ότι η πιθανότητα άρσης της απαγόρευσης των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας έχει ήδη προκαλέσει αρκετές αντιδράσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης και δη στο ΠΑΣΟΚ. Στελέχη της Χαρ. Τρικούπη, όπως οι κ. Πάρ. Κουκουλόπουλος και Οδ. Κωνσταντ ινόπουλος, αλλά και βουλευτές, όπως οι κ. Μιχ. Κασσής και Θεοδώρα Τζάκρη, έχουν εκδηλώσει τη διαφωνία τους με το συγκεκριμένο ενδεχόμενο. Και τούτο διότι είναι σαφές ότι το μεγαλύτερο μέρος της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ δεν θα ψήφιζε μια τέτοια ρύθμιση.

Στη χθεσινή συνέντευξή του ο κ. Στουρνάρας, αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση με την τρόικα τον Σεπτέμβριο, χαρακτήρισε ως ένα από τα πιο δύσκολα θέματα τις αποφάσεις για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού την περίοδο 2015 - 2016, που κυμαίνεται από 2 έως 4 δισ. ευρώ, ανάλογα με την προσέγγιση της ελληνικής πλευράς ή αυτής της τρόικας. Ο κ. Στουρνάρας διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για νέες περικοπές μισθών και θα επιδιωχθεί να καλυφθεί χωρίς να ληφθούν οριζόντια επώδυνα μέτρα, ενώ χαρακτήρισε ως κρίσιμο θέμα την επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος το τρέχον έτος. Παραδέχθηκε, επίσης, ότι στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων υπήρξαν λάθη και καθυστερήσεις, αλλά εμφανίστηκε αισιόδοξος για την επίτευξη του στόχου των αποκρατικοποιήσεων το υπόλοιπο του 2013 και το 2014.

Επίσης, για τη φορολογία στα ακίνητα ήταν σαφής ότι το 2013 είναι η τελευταία φορά που οι πολίτες πληρώνουν το ειδικό τέλος ακινήτων. Αυτήν την περίοδο γίνεται προσπάθεια να πειστεί η τρόικα ότι ο νέος ενιαίος φόρος ακινήτων θα έχει υψηλότατο ποσοστό εισπραξιμότητας, παρατήρησε. Εκτίμησε ότι το σχετικό νομοσχέδιο θα έλθει στη Βουλή περί τα τέλη Σεπτεμβρίου, επαναλαμβάνοντας ότι ο νέος ενιαίος φόρος θα είναι δίκαιος.

Οι αποδείξεις

Για το θέμα των αποδείξεων είπε ότι γίνονται σκέψεις για κίνητρα, ωστόσο, είπε ότι αυτό είναι δευτερεύον: «Πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι, αν δεν ζητάμε απόδειξη, θα την πληρώσουμε διπλά στη συνέχεια».

Τέλος, όσον αφορά τη φορολόγηση του πετρελαίου θέρμανσης, ανέφερε πως δύσκολα μπορεί να μειωθεί ο ειδικός φόρος. Αντίθετα, το θέμα του επιδόματος θέρμανσης εξετάζεται είτε με αύξηση του αριθμού των δικαιούχων είτε με απλούστερη διαδικασία για την είσπραξή του.

Πηγή: Η Καθημερινή