Βαθμολογία

Θέμα χρόνου το νέο «κούρεμα» του χρέους

«Αργά ή γρήγορα, η Ελλάδα θα χρειαστεί μια νέα απομείωση χρέους», εκτιμά ο κ. Μαρσέλ Φράτσερ, επικεφαλής του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (DIW Berlin), θίγοντας ένα πολύ ευαίσθητο θέμα για τη Γερμανία, έξι εβδομάδες πριν από τις βουλευτικές εκλογές.

Η νέα απομείωση χρέους αναμένεται να είναι σταδιακή, ωστόσο και οι Γερμανοί φορολογούμενοι μπορεί να χάσουν χρήματα, λέει ο κ. Φράτσερ, μιλώντας στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa). Την ίδια στιγμή το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πιέζει την Ευρωζώνη να λάβει νωρίτερα απόφαση για την απομείωση του ελληνικού χρέους και το ακανθώδες ζήτημα αναμένεται να δεσπόσει στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας - ΔΝΤ και Ευρωζώνης το φθινόπωρο.

Η γερμανική κυβέρνηση αποφεύγει επιμελώς να θίξει το ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους πριν από τις γενικές εκλογές της 22ας Σεπτεμβρίου, ωστόσο για τον κ. Φράτσερ «είναι σαφές ότι αργά ή γρήγορα η Ελλάδα θα χρειαστεί μια νέα απομείωση χρέους». Ο επικεφαλής του οικονομικού ινστιτούτου θεωρεί ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα καταφέρει να εκπληρώσει τους στόχους του προγράμματος στις ιδιωτικοποιήσεις και στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Σύμφωνα με τον κ. Φράτσερ, το θέμα της νέας απομείωσης του ελληνικού χρέους θα τεθεί το αργότερο έως το τέλος του 2013 στο πλαίσιο των συζητήσεων για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού 10,9 δισ. ευρώ που υπάρχει στο ελληνικό πρόγραμμα για το 2014-2015.

Ο Γερμανός οικονομολόγος παραδέχεται ότι αργά ή γρήγορα και με τον έναν ή τον άλλο τρόπο θα πρέπει να διαγραφεί μέχρι και το 50% του ελληνικού δημόσιου χρέους. Ωστόσο, η νέα απομείωση χρέους δεν θα είναι ίδια με το ΡSI του 2012, όταν οι ιδιώτες πιστωτές της Ελλάδας αποδέχθηκαν ονομαστικό «κούρεμα» των απαιτήσεών τους κατά 53,5%. Αυτή τη φορά «δεν υπάρχουν, πλέον, ιδιώτες πιστωτές» και συνεπώς υπάρχει το ενδεχόμενο η νέα απομείωση του ελληνικού χρέους να πλήξει τον λεγόμενο δημόσιο τομέα, δηλαδή τους φορολογούμενους της Ευρωζώνης που δάνεισαν την Ελλάδα μετά τον αποκλεισμό της από τις αγορές στις αρχές του 2010, εξηγεί ο κ. Φράτσερ. Πόσο θα στοιχίσει η νέα αναδιάρθρωση στους Γερμανούς φορολογουμένους; Είναι δύσκολο να εκτιμηθεί το ακριβές κόστος της απομείωσης, ωστόσο τα επόμενα χρόνια η Γερμανία θα κληθεί να καλύψει υποχρεώσεις της δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ, είπε ο κ. Φράτσερ μιλώντας στη Λέσχη Οικονομικών Συντακτών της Φρανκφούρτης. Ακόμη μία πτυχή που περιπλέκει έτι περαιτέρω το θέμα της απομείωσης του ελληνικού χρέους είναι το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξακολουθεί να κατέχει ελληνικά κρατικά ομόλογα ύψους δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ, τα οποία εξαιρέθηκαν από το «κούρεμα» του Μαρτίου του 2012 και εξυπηρετούνται κανονικά. Η ΕΚΤ έχει αξιώσει και έχει πετύχει να απολαμβάνει καθεστώς προτιμητέου πιστωτή, δηλαδή να αποπληρώνεται μαζί με το ΔΝΤ πριν από κάθε άλλο πιστωτή της Ελλάδας. Αυτό το πρόβλημα θα μπορούσε να επιλυθεί με διάφορους τρόπους, για παράδειγμα μέσω της μεταφοράς των ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ στον μόνιμο Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), λέει ο κ. Φράτσερ. Ο επικεφαλής του DIW Berlin πιστεύει ότι η νέα απομείωση του ελληνικού δημοσίου χρέους θα πρέπει να γίνει σταδιακά προκειμένου να μην μπουν σε πειρασμό να ζητήσουν απομείωση του χρέους τους η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Κύπρος. Προκειμένου, δε, η πολιτική και οικονομική επίπτωση για το Βερολίνο να είναι μικρότερη, ο κ. Φράτσερ θεωρεί πιθανότερη τη λύση της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους με επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής και μείωση του επιτοκίου δανεισμού, αντί για το ονομαστικό «κούρεμα» του χρέους.

Πηγή: Η Καθημερινή