Βαθμολογία

Στους ΟΤΑ το νέο κύμα διαθεσιμότητας

Οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) θα αποτελέσουν μία από τις βασικές δεξαμενές απ' όπου θα προέλθουν οι υπάλληλοι που θα ενταχθούν στο επόμενο κύμα διαθεσιμότητας-κινητικότητας μετά την εφαρμογή της αξιολόγησης.

Άλλωστε, όπως έχει επανειλημμένως δηλώσει ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Μιχελάκης, σε πολλές υπηρεσίες των ΟΤΑ υπάρχει υπεράριθμο προσωπικό, ενώ άλλες είναι υποστελεχωμένες.

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στο υπουργείο Εσωτερικών με τη συμμετοχή της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου, Γ. Μιχελάκη και Λ. Γρηγοράκου και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυρ. Μητσοτάκη και Εύης Χριστοφιλοπούλου και του γενικού γραμματέα Συντονισμού της Κυβέρνησης Δ. Βαρτζόπουλου συζητήθηκε το θέμα της αξιολόγησης των ΟΤΑ.

Αν και δεν υπήρξε συγκεκριμένη απόφαση, κύκλοι του υπουργείου Εσωτερικών ανέφεραν χαρακτηριστικά ότι άμεσα θα πρέπει να αποφασιστούν τα κριτήρια με βάση τα οποία θα γίνει η αξιολόγηση καθώς στη συνέχεια θα πρέπει η όλη διαδικασία να εγκριθεί από την τρόικα. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η αυτοαξιολόγηση των ΟΤΑ που στην αρχή είχε προκριθεί, δεν είναι δυνατόν να λειτουργήσει γιατί «βέβαια θα βγει ότι όλοι οι δήμοι χρειάζονται επιπλέον προσωπικό».

Οι δήμοι θα χωριστούν σε ομάδες με βάση τις παραμέτρους που έχουν ήδη καθοριστεί, (αστικοί, ημιαστικοί, νησιωτικοί κ.τ.λ.). Στη συνέχεια θα τεθούν «προδιαγραφές» που αφορούν αρχικά τον αριθμό των υπαλλήλων που απαιτούνται για μια υπηρεσία που προσφέρει ο δήμος ανάλογα με τον πληθυσμό, την έκταση αλλά και τη γεωγραφική του θέση.

Με αυτόν τον τρόπο θα προκύψουν οι υπεράριθμοι υπάλληλοι ή και οι ελλείψεις σε κάποιες υπηρεσίες. Οσον αφορά τα προσόντα, θα ισχύσουν τα ίδια μέτρα αξιολόγησης με αυτά που εφαρμόζονται και για τους υπόλοιπους δημοσίους υπάλληλους.

Η όλη διαδικασία θα πρέπει να προχωρήσει τάχιστα, ώστε έως το τέλος Σεπτεμβρίου να έχει διαμορφωθεί μια πρώτη εικόνα για το τι κάνει ο καθένας από τους 82.000 υπαλλήλους των ΟΤΑ, ενώ στο τέλος Οκτωβρίου θα δοθούν στην τρόικα τα τελικά νούμερα. Οσον αφορά, πάντως, τους δημοτικούς αστυνομικούς, το υπουργείο Εσωτερικών διαμηνύει ότι είναι «περιζήτητοι».

Ηδη έχουν διατυπωθεί αιτήματα για την απορρόφησή τους, μετά την ένταξη σε καθεστώς κινητικότητας, από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, το υπουργείο Δικαιοσύνης, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν ως Εσωτερική Φρουρά των Φυλακών, από το ΣΔΟΕ για την πραγματοποίηση ελέγχων, το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, το υπουργείο Ανάπτυξης για αγορανομικούς ελέγχους. Το υπουργείο Εσωτερικών επίσης πρόκειται να ζητήσει ορισμένους από τους πρώην δημοτικούς αστυνομικούς.

Πηγή: H Καθημερινή