Βαθμολογία

Σε πτωτική πορεία και τα ψιλικατζίδικα

Μείωση 10,5% κατέγραψαν οι συνολικές πωλήσεις των καταστημάτων μικρής λιανικής (περίπτερα, καταστήματα ψιλικών, παντοπωλεία) το 2012, όπως προέκυψε από έρευνα της Icap Group. Ο συνολικός κύκλος εργασιών του κλάδου μειώθηκε κατά 10,5%, το 2012/11, ενώ, για το 2013, προβλέπεται περαιτέρω μείωση της τάξης του 9,5%.

Η συμπίεση του εισοδήματος των καταναλωτών, ο περιορισμός των «παρορμητικών» αγορών και ο αυξανόμενος ανταγωνισμός από το οργανωμένο λιανεμπόριο, επηρέασε τις συνολικές πωλήσεις του κλάδου, τα τελευταία έτη.

Τα παντοπωλεία/mini markets εκτιμάται ότι κάλυψαν περίπου το 44% των συνολικών πωλήσεων των καταστημάτων μικρής λιανικής, το 2012, ενώ τα περίπτερα και τα καταστήματα ψιλικών απέσπασαν το 35% και 21%, αντίστοιχα.

«Σήμερα, εκτιμάται ότι λειτουργούν στη χώρα μας περίπου 33.000 καταστήματα μικρής λιανικής. Επί του συνόλου των καταστημάτων, το 51% είναι παντοπωλεία, το 27% περίπτερα και το 22% καταστήματα ψιλικών.

»Ο μεγαλύτερος αριθμός καταστημάτων βρίσκεται στον νομό Αττικής (22,5%), ακολουθεί ο νομός Θεσσαλονίκης με 8,3% και με μεγάλη διαφορά έπονται η Αχαΐα, το Ηράκλειο και η Εύβοια» σημειώνει η διευθύντρια Οικονομικών και Κλαδικών Μελετών της ICAP Group, Σταματίνα Παντελαίου.

Πηγή: ΔΟΛ, ΑΠΕ