Ένα νέο πρωτάθλημα ξεκινάει από τις 23 Φεβρουαρίου για την ΠΑΕ ΑΕΛ και είναι αυτό των πλέι οφ, όπου ο πρώτος παίρνει το εισιτήριο ανόδου για τη Super League 1. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, τα Play Off και τα Play Out θα αρχίσουν μαζί (23/2) και οι 10 αγωνιστικές θα ολοκληρωθούν την πρώτη εβδομάδα του Μαΐου. Πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτή την εβδομάδα θα γίνει Διοικητικό Συμβούλιο στην SL2, προκειμένου να επικυρωθούν οι βαθμολογίες και να γίνει και η κλήρωση για τα μίνι πρωταθλήματα.
Η ΑΕΛ την κανονική περίοδο τερμάτισε με έξι βαθμούς διαφορά από τον ΠΟΤ Ηρακλή και με πλεονέκτημα ισοβαθμίας, αφού το κριτήριο της ισοβαθμίας είναι η βαθμολογία της κανονικής περιόδου.
Στα δέκα παιχνίδια η ΑΕΛ με τα μέχρι τώρα δεδομένα με οκτώ νίκες (αν δεν υπάρξουν απώλειες των αντιπάλων της) ανεβαίνει κατηγορία, ενώ σίγουρα η ποιότητα της ομάδας είναι τέτοια που λογικά θα βγει με περισσότερους βαθμούς διαφορά.
Το μυαλό όλων είναι στην κλήρωση του πρωταθλήματος όπου θέλουν ένα θεωρητικά εύκολο αντίπαλο στην αρχή των πλέι οφ και το ρεπό να είναι στη μέση του πρωταθλήματος.
Σήμερα και χθες οι παίκτες είχαν άδεια και επιστρέφουν σε προπονητικούς ρυθμούς αύριο με μοναδικό πρόβλημα τον Ηλιάδη που είναι τραυματίας, ενώ λογικά επανέρχεται ο Τάχατος που είχε σπάσει το δάχτυλο του χεριού του.
Μέχρι την έναρξη των πλέι οφ η ΑΕΛ θα δώσει δύο φιλικά παιχνίδια στις 9 και 16 Φεβρουαρίου με τον Πανιώνιο. Το πρώτο εκτός έδρας και το δεύτερο εντός έδρας. Δεν αποκλείεται να τροποποιηθεί κάποια μέρα και αντί Κυριακής να γίνει Σάββατο.
Βαθμολογία play-offs
Α’ όμιλος
1. ΑΕΛ 24
2. ΠΟΤ Ηρακλής 18
3. ΠΑΣ Γιάννινα 16
4. Μακεδονικός 14
5. Καμπανιακός 13
Βαθμολογία playouts
Α’ όμιλος
6. Νίκη Βόλου 11
7. ΠΑΟΚ Β’ 10
8. Διαγόρας Ρόδου 8
9. Καβάλα 6
10. Εθνικός Νέου Κεραμιδίου 4
ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ
Σε αντίθεση με προηγούμενες χρονιές, φέτος υπάρχει διαφοροποίηση σε ό,τι αφορά στα κριτήρια ισοβαθμίας. Συγκεκριμένα, μόνο κριτήριο πλέον είναι η κατάταξη στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην προκήρυξη: «Σε περίπτωση που δύο ή περισσότερες ομάδες ισοβαθμούν μετά την ολοκλήρωση των πλέι οφ / πλέι άουτ, τότε την ανώτερη θέση καταλαμβάνει η ομάδα που τερμάτισε σε υψηλότερη θέση στην κανονική διάρκεια».
Αυτό σημαίνει ότι η διαφορά μεταξύ ΑΕΛ και ΠΟΤ Ηρακλή είναι ουσιαστικά 7 βαθμοί και όχι 6.
Οι πρωτοπόροι των playoffs σε κάθε όμιλο προβιβάζονται στη Stoiximan Super League, ενώ οι δύο τελευταίες ομάδες των playouts υποβιβάζονται στη Γ’ Εθνική.
Οι Β’ ομάδες και τι ισχύει με τον υποβιβασμό τους... Ως προς τις Β ομάδες, συνεχίζουν στο πρωτάθλημα η ΑΕΚ Β’ και ο ΠΑΟΚ Β’, με τον Παναθηναϊκό Β’ και τον Ολυμπιακό Β’ να διαλύονται μετά τον περσινό υποβιβασμό. Φυσικά πλέον υπάρχει ο Αστέρας Β’. Οι Β’ ομάδες θα μπορούν να πέσουν, όμως στον υποβιβασμό θα αντικαθίστανται από άλλες.
Δηλαδή, αν μια ομάδα Β’ τερματίσει 9η ή 10η στα playouts τότε θα αντικατασταθεί από άλλη ομάδα Β’. Επομένως σε αυτή την περίπτωση θα υποβιβαστεί η 8η ομάδα, ενδεχομένως και η 7η στον Β’ όμιλο αν είναι στις δύο τελευταίες θέσεις η ΑΕΚ Β’ και ο Αστέρας AKTOR B’.
Η αντικατάσταση θα γίνεται με βάση την κατάταξη που θα λάβουν οι ομάδες στο πρωτάθλημα Κ19 της Stoiximan Super League. Η πρώτη ομάδα που δεν θα έχει δικαίωμα συμμετοχής στη SL2 θα της δίνεται το δικαίωμα να δημιουργήσει μια δεύτερη ομάδα. Αν δεν επιθυμεί τότε το δικαίωμα αυτό θα δοθεί στην αμέσως επόμενη της κατάταξης κ.ο.κ.
Οι ομάδες Β’ θα παραμείνουν τρεις όσο οι ομάδες της Super League 2 παραμένουν στον ίδιο αριθμό, ενώ μπορεί να αλλάξει μέσω της Επιτροπής Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου της ΕΠΟ.
Του Σωτ. Κέλλα
ΠΗΓΗ