Βαθμολογία

Μαρουσάκης: Κύμα ζέστης από Τρίτη - SOS για κίνδυνο φωτιάς

Επιστρέφει το κύμα ζέστης στη χώρα από αύριο, Τρίτη, με τον μετεωρολόγο του OPEN, Κλέαρχο Μαρουσάκη να κρούει καμπανάκι κινδύνου και για εκδήλωση φωτιών, λόγω των πυρομετεωρολογικών συνθηκών που θα δημιουργηθούν.

Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν περισσότερο από τη ζέστη

Σύμφωνα με την πρόγνωση, από την Τρίτη και όλη την εβδομάδα, η χώρα θα χωριστεί σε δύο τμήματα. Από την οροσειρά της Πίνδου και πιο δυτικά θα έχουμε αυξημένες θερμοκρασίες, με τον υδράργυρο να φτάνει τους 38 βαθμούς από την Πέμπτη προς Παρασκευή, ανατολικότερα ωστόσο τα μελτέμια που θα επικρατήσουν θα κάνουν πιο υποφερτή τη ζέστη με το θερμόμετρο να φτάνει στους 36 βαθμούς.

Παράλληλα, ο Κλέαρχος Μαρουσάκης τονίζει πως ο κίνδυνος πυρκαγιάς θα είναι αυξημένος από την Τρίτη και στη συνέχεια λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και των μελτεμιών.

Ο καιρός το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος

Το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος αναμένεται επίσης ζέστη. «Παγιωνόμαστε στους 34-37 βαθμούς και αυτή είναι η θερμοκρασία που θα βλέπουμε τις επόμενες ημέρες στη χώρα μας», επισημαίνει και τονίζει πως «θέλει προσοχή γιατί και ξηρό το έδαφος και ξηρή η ατμόσφαιρα».

Γιατί είναι αυξημένος ο κίνδυνος για φωτιές

Σύμφωνα με το flame project, σημαντική επιδείνωση των πυρομετεωρολογικών συνθηκών στη χώρα μας αναμένεται από την Τρίτη 18 Ιουνίου έως και τουλάχιστον την Παρασκευή 21 Ιουνίου.

Αιτία για αυτή την επιδείνωση των πυρομετεωρολογικών συνθηκών είναι η ανάπτυξη ενός πεδίου υψηλών πιέσεων πάνω από τη Κεντρική Ευρώπη και τα Βόρεια τμήματα της Βαλκανικής χερσονήσου το οποίο σε συνδυασμό με τις χαμηλές πιέσεις στην Ανατολική Μεσόγειο θα οδηγήσει στη σημαντική ενίσχυση των βόρειων ανέμων (λόγω ανάπτυξης ισχυρής βαροβαθμίδας).

Η ενίσχυση των ανέμων (6-8 bf) πάνω από το Αιγαίο και τα ανατολικά ηπειρωτικά τμήματα θα συνδυαστεί με σχετικά υψηλές θερμοκρασίες (34-36?C) και χαμηλή ατμοσφαιρική υγρασία (20-30%), οπότε και από την Τρίτη 18.06 έως και τουλάχιστον την Παρασκευή 21.06 θα επικρατήσει στη χώρα μας ο ιδιαίτερα επικίνδυνος πυρομετεωρολογικός τύπος καιρού Hot-Dry-Windy.

ethnos.gr