Βαθμολογία

EURO με φαβορί, αουτσάιντερ και... «γρίφους»!

 

Aρθρογραφεί ο Χρήστος Δαϊρετζής...

Άλλη μια ιστορική διοργάνωση που ευχόμαστε να μείνει στην μνήμη μας για τους συναρπαστικούς αγώνες που θα παρακολουθήσουμε ξεκινάει απόψε το βράδυ. Ο λόγος φυσικά για το μεγάλο ποδοσφαιρικό γεγονός του φετινού καλοκαιριού και το EURO 2024, το οποίο θα διεξαχθεί στα γήπεδα της Γερμανίας, με την οικοδέσποινα Γερμανία να υποδέχεται την Σκωτία στις 22:00. 

Είναι ένα τουρνουά στο οποίο θα απουσιάζει δυστυχώς η Εθνική μας ομάδα, η οποία αποκλείστηκε από την Γεωργία σε μια αναμέτρηση που διεξήχθη στην Τιφλίδα, Περισσότερο θα έλεγε κανείς την άφησε εκτός η αδυναμία της να τολμήσει επιθετικά κόντρα σε μια ομάδα και έναν κόσμο που ήταν εμφανώς φοβισμένος γνωρίζοντας ότι είχε απέναντί του μια καλύτερη και πιο έμπειρη η ομάδα, που ωστόσο δεν το αποτύπωσε αυτό εντός των τεσσάρων γραμμών. 

Κοντολογίς, φτάνουμε στο σήμερα και διοργάνωση θα την παρακολουθήσουμε χωρίς της... Ελλάδος τα παιδιά αλλά με αρκετό ποδοσφαιρικό ενδιαφέρον. Ποιος θα το πάρει; Ποιος θα είναι η ευχάριστη έκπληξη; Ποιος θα πάει για τουρισμό και θα φύγει; Ποιος θα γοητεύσει και ποιος θα απογοητεύσει; 

Η απάντηση είναι απλή, όλοι θα εκτιμήσουμε μα κανείς δεν ξέρει. Και να σας πω κάτι, πέρα από το στοιχηματικό που ουδέποτε θα μπω σε διαδικασία προβλέψεων με την κανονική τους σημασία, λέγοντας παίξτε αυτό σε απόδοση 1000. Τουλάχιστον δημοσίως όχι γιατί αυτό ορίζει η φιλοσοφία μου. Γι' αυτό επέλεξα να κάνω τις σκέψεις μου κείμενο ώστε να τα συζητήσουμε ως μια μεγάλη παρέα στην ιστοσελίδα μας. 

Ξεκινώντας από τους "μικρότερους",  άξια προς αναφορά ειναι η παρουσία της Σερβίας, ως Σερβία για πρώτη φορά σε τελική φάση του EURO. Η ομάδα του Ντράγκαν Στοΐκοβιτς που ανέλαβε το 2021 και κατάφερε να την οδηγήσει διαδοχικά σε Μουντιάλ και EURO, είναι αρκετά δουλεμένη με αρκετό ταλέντο και θεωρώ ότι δεν θα μας περάσει αδιάφορη έχοντας ένα ομοιογενές σύνολο. Βρίσκεται στον ίδιο όμιλο με Αγγλία, Δανία που είναι μεγάλο αίνιγμα μετά της απογοητευτική της παρουσία στο Μουντιάλ και Σλοβακία. Θεωρώ ότι έστω στην φάση των νοκ - αουτ θα την δούμε. Και έχει ο θεός...

Αρκετά θετική γνώμη έχω για την Ουγγαρία που είναι μια ομάδα με εμπειρία και αρκετούς ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται για το σύνολο. Είναι σε έναν περίεργο όμιλο με Γερμανία, Ελβετία που παραδοσιακά ξεπερνάει τον όμιλο αλλά αποκλείεται ενώ τον όμιλο κλείνει η Σκωτία. Προσδοκώ επίσης ομως θα την δούμε παρακάτω. 

Εκεί κατ' εμέ θα είναι και οι Αυστριακοί οι οποίοι έχουν να αντιμετωπίσουν Γαλλία, Πολωνία και Ολλανδία. Πιστεύω η ομοιογένειά τους και η εμπειρία που πλέον φτιάχνουν σταδιακά με παρουσίες σε τελικές φάσεις θα τους οδηγήσει στην επόμενη φάση έστω και σαν μια εκ των τεσσάρων καλύτερων τρίτων και βλέπουμε μετα...

Κλείνοντας με τους μικρότερους, συναντάμε την Τσεχία η οποία έφτασε μέχρι την προημιτελική φάση στο EURO 2020 έχοντας αφήσει εκτός την Ολλανδία. Μια ομάδα με αρκετό ταλέντο και ποδοσφαιριστές που θα αγωνιστούν για το σύνολο. Νομίζω πως και αυτή θα προκριθεί στην φάση νοκ - άουτ. 

Καλά όλα αυτά που γράφεις... σας ακούω να λέτε. Ποιος θα το πάρει; Δεν ξέρω και αυτό είναι το γοητευτικό. Το να δούμε ένα απρόβλεπτο και συναρπαστικό τουρνουά. Ωστόσο, αν μου έβαζες το μαχαίρι στον λαιμό θα έλεγα ότι θα το πάρουν οι Γάλλοι. Είναι δικαίως το πρώτο φαβορί, έχουν την πιο πλήρη ομάδα σε κάθε γραμμή και αντικειμενικά είναι σύμφωνα και με τις στοιχηματικές ένα βήμα πιο μπροστά από όλους. 

Οι οικοδεσπότες Γερμανοί σίγουρα δεν βρίσκονται σε καλό "φεγγάρι". Φάνηκε και από το μεταξύ μας φιλικό με την Εθνική Ελλάδος πως σίγουρα είναι μια ομάδα με ποιοτικούς ποδοσφαιριστές, αλλά δεν έχει το κάτι παραπάνω. Βέβαια μιλάμε για την Γερμανία η οποία μπαίνει σε ένα τουρνουά και είναι η χώρο που φιλοξενεί την διοργάνωση. Δεν θα την ξεγράψω, ακριβώς γιατί μιλάμε για τουρνουά.

Πότε; Ποτέ ή τώρα; Τώρα ή ποτέ μέχρι το τώρα ή το επόμενο ποτέ; Ποιος θέλω να το πάρει; Θέλω να το πάρουν οι Άγγλοι και το πότε να γίνει τώρα! Πάντα σ' αυτά τα τουρνουά είμαι με τους Άγγλους. Ως λάτρης του Βρετανικού και ειδικότερα του Αγγλικού ποδοσφαίρου δεν μπορώ να μην τους υποστηρίζω. Τους λατρεύω, για την κουλτούρα τους και τον τρόπο που έχουν δομήσει την ζωή τους γύρω από το ποδόσφαιρο.

Έχουν τεράστιο ταλέντο, παρότι διαφωνώ με την απουσία του Τζακ Γκρίλις από την αποστολή. Ενός ποδοσφαιριστή που ναι μεν μπορεί να μην έκανε καλή σεζόν, ίσως και να μην εκτιμάται για τον χαρακτήρα του, αγωνίζεται όμως σε ομάδα που του προσδίδει το πνεύμα του νικητή. Πρέπει οι Άγγλοι να μάθουν να κερδίζουν. Αν το κάνουν σε αυτή την διοργάνωση, τότε ναι.. θα είναι πρωταθλητές Ευρώπης. Πόσο το πιστεύω; Θα πω ότι πιστεύω στο πλήρωμα του χρόνου το οποίο ενδεχομένως να ήρθε. Ίσως και όχι, αλλά ίσως και τώρα!

Εξίσου όμορφη ποδοσφαιρική ιστορία θα είναι η κατάκτηση από πλευράς Ισπανών. Προσωπικά μετά την Αγγλία είναι το δεύτερο από τα "θέλω" μου. Το βλέπω αρκετά από την αρχή για κάποιον αδιευκρίνιστο λόγο και να είμαι απόλυτα ειλικρινής για κατάκτηση μετά την Γαλλία ξέχωρα από τις προτιμήσεις θα έδινα τους Ισπανούς. Μια ομάδα νεανική με αρκετό ταλέντο,που γαλουχείται και αν όχι τώρα κάποια στιγμή κάτι θα πάρει. Δεν μπορείς να τους πεις να μην ονειρεύονται γιατί πιθανώς να αγωνιστούν με μια άγνοια κινδύνου που θα επιφέρει και περισσότερη ελευθερία στο παιχνίδι τους. 

Κριστιάνο Ρονάλντο και... μάλλον η τελευταία του παράσταση σε μια μεγάλη διοργάνωση ως αρχηγός της Εθνικής Πορτογαλίας. Οι Πορτογάλοι έχουν αποκτήσει νοοτροπία και χαρακτήρα νικητή, η οποία γεννήθηκε με τον Φερνάντο Σάντος και συνεχίζεται με τον Ισπανό Ρομπέρτο Μαρτίνεθ στην άκρη του πάγκου. Ξεχειλίζουν από ποιοτικούς ποδοσφαιριστές και έχουν τον δικό τους ηγέτη που είναι βέβαιο ότι πάει στην Γερμανία με την σκέψη ότι αυτός θα είναι ο ποδοσφαιριστής στον οποίο θα απονεμηθεί το τρόπαιο προκειμένου να υψωθεί στον Γερμανικό ουρανό. Θα είναι εκτός ποδοσφαιρικής λογικής να τους ξεγράψεις. 

Τους Βέλγους ρε 'συ Χρήστο; Τους Βέλγους θα τους διαγράψουμε από διεκδικητές; Δεν τα κατάφεραν σε προηγούμενες διοργανώσεις, με πιο καλές περγαμηνές θα το κάνουν τώρα; Θα φτάσουν τώρα ψηλά; Δεν το βλέπω για να είμαι ειλικρινής αλλά στο ποδόσφαιρο ποτέ μην λες ποτέ. Έχουν έναν ικανότατο μπομπέρ στην επίθεση, ο λόγος για τον Ρομέλου Λουκάκου. Δεν θα έχουν όμως στην αποστολή τους τον Τιμπό Κουρτουά, έναν κομβικότατο τερματοφύλακα κάτω από τα δοκάρια, όπως το έχει αποδείξει όλα αυτά τα χρόνια. Θα περάσουν άνετα από τον όμιλο και θεωρώ ότι θα βρεθούν μέχρι την προημιτελική φάση. Από εκεί και πέρα όπως προανέφερα ποτέ μην λες ποτέ, αλλά δεν το βλέπω τόσο πιθανό να πάνε παρακάτω. Είδομεν! 

Είναι και αυτοί οι Κροάτες που δεν μπορείς να τους αντιπαθείς. Ακόμη και την Ρεάλ να μην συμπαθείς όπως καλή ώρα εγώ, δεν μπορείς να μην συμπαθείς τον εμβληματικό Λούκα Μόντριτς. Δεν είναι μόνο αυτός, είναι όλη αυτή η ομάδα που τα τελευταία χρόνια χάραξε την δική της πορεία. Απόλυτος σεβασμός, σε αυτή την ομάδα που παρότι είναι γηρασμένη έχει σπουδαίους ποδοσφαιριστές που κάνουν πρωταθλητισμό. Δεν θεωρώ ότι θα το πάρουν, αλλά δεν μπορώ να μην τους υπολογίζω για κάτι καλό, δεδομένης της παρουσίας τους στις τελευταίες μεγάλες διοργανώσεις. 

Θα κλείσω με την κάτοχο μέχρι και την στέψη του νέου πρωταθλητή Ευρώπης σε Εθνικό επίπεδο Ιταλία. Νομίζω ότι είναι μια ομάδα από την οποία απουσιάζουν οι μεγάλοι αστέρες και τα σπουδαία ονόματα του παρελθόντος. Βέβαια αυτό δεν είναι πανάκεια ότι είναι αρνητικό πάντοτε, ωστόσο σε τέτοιες διοργανώσεις που τα πάντα μπορούν να κριθούν από μια ενέργεια, ίσως τελικά και να μετρήσει. Έχω σε μεγάλη εκτίμηση τον Λουτσιάνο Σπαλέτι τον οποίο θεωρώ ίσως τον καλύτερο τεχνικό του τουρνουά και μάλλον ίσως να είναι αυτός τελικά ο αστέρας των Ιταλών. Την κάτοχο του τίτλου πάντα θα την σεβαστείς, ωστόσο αυτοί οι Ιταλοί δεν μας πείθουν ότι μπορούν να το κάνουν ξανά, ούτε καν να φτάσουν ως το τέρμα του δρόμου. 

Εύχομαι να παρακολουθήσουμε ένα αξέχαστο EURO, μια σπουδαία διοργάνωση που θα μας γεμίσει όμορφες ποδοσφαιρικές ιστορίες και στιγμές που οι παλιοί θα διηγούνται στους νεότερους. Θα θέλαμε να είναι εκεί και η Εθνική μας ομάδα, ωστόσο καμία φορά οι λεπτομέρειες στο ποδόσφαιρο είναι που κάνουν την διαφορά και όταν δεν το πιστεύεις δεν σου δίνει το περιθώριο να μην σε τιμωρήσει. Από μεριάς μας θα τα λέμε συχνά μέσω της ιστοσελίδα μας για όσα θα συμβαίνουν στην διοργάνωση!