Βαθμολογία

Σύσκεψη με εκπροσώπους των παρακάρλιων περιοχών στην Περιφέρεια Θεσσαλίας

Σύσκεψη με εκπροσώπους των παρακάρλιων περιοχών σήμερα στην Περιφέρεια Θεσσαλίας – Σύντομα διαγωνισμός για εκτεταμένη κουνουποκτονία

Καμιά ανησυχία για την έξαρση των κουνουπιών

Ευρεία σύσκεψη με εκπροσώπους των παρακάρλιων περιοχών για το θέμα της  κουνουποκτονίας διοργάνωσε σήμερα η Περιφέρεια Θεσσαλίας, ενόψει της προετοιμασίας για την προστασία των περιοχών μετά τις πλημμύρες του περασμένου Σεπτεμβρίου. Στη σύσκεψη έκανε ενημέρωση ο κ. Σπ. Μουρελάτος από την εξειδικευμένη εταιρεία «Οικοανάπτυξη» ο οποίος υπήρξε ιδιαίτερα καθησυχαστικός για τους πιθανούς κινδύνους έξαρσης μολυσματικών ασθενειών που οφείλονται στα κουνούπια τονίζοντας μάλιστα ότι ίσως η μεγάλη συσσώρευση νερών στις περιοχές γύρω από την Κάρλα, μπορεί στη φετινή χρονιά να είναι καλύτερη.

Ο κ. Μουρελάτος τόνισε επίσης ότι οι πιθανότητα ανάπτυξης μολυσματικών ασθενειών, λόγω της ανάπτυξης των πληθυσμών των κουνουπιών, όπως η ελονοσία και ο ιός του Δυτικού Νείλου είναι σχεδόν πολύ χαμηλή και ο όποιος πιθανός κίνδυνος ενδεχομένως να εμφανιστεί μεστά τον Ιούνιο. Όπως είπε το μόνο υπαρκτό πρόβλημα είναι αυτό της «όχλησης» το οποίο όπως είπε γίνεται προσπάθεια να αντιμετωπιστεί.

Εξήγησε πως οι εν δυνάμει επικίνδυνες περιοχές για την ανάπτυξη κουνουπιών είναι τα αποστραγγιστικά δίκτυα και οι αγροτικές περιοχές από τις  οποίες φεύγουν τα πλημμυρικά νερά, ενώ αντίθετα στην ενοποιημένη πλημμυρισμένη περιοχή δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για  αύξηση των πληθυσμών. Σε κάθε περίπτωση η εταιρεία χαρτογραφεί εδώ και χρόνια όλες τις περιοχές υψηλού κινδύνου και παίρνει τα απαραίτητα μέτρα για την καταπολέμηση των προνυμφών, ώστε να περιοριστεί δραστικά ο πληθυσμός τους. Τέλος σημείωσε ότι ήδη έχει ξεκινήσει η προετοιμασία για τη φετινή χρονιά και έχουν προγραμματιστεί όλες οι απαιτούμενες ενέργειες (χαρτογράφηση περιοχών, επιδημιολογικοί έλεγχοι, προγραμματισμός ψεκασμών κλπ).

Από τη πλευρά του ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δ. Κουρέτα τόνισε ότι η Περιφέρεια θα βγάλει τις επόμενες ημέρες διεθνή διαγωνισμό ύψους 2 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση του προβλήματος σε όλη τη Θεσσαλία.