Σε πλήρη εξέλιξη είναι οι έρευνες για τυχόν θύματα από την κατάρρευση της γέφυρας Francis Scott Key Bridge στη Βαλτιμόρη στις ΗΠΑ, μετά την πρόσκρουση φορτηγού πλοίου. Τουλάχιστον 20 άνθρωποι εκτιμάται από την πυροσβεστική υπηρεσία πως έπεσαν στο νερό, με τις αρχές να εκφράζουν φόβους για πολλά περισσότερα θύματα.

Το ατύχημα συνέβη τα ξημερώματα στις ΗΠΑ όταν ένα μεγάλο πλοίο προσέκρουσε στη μήκους της 3 χιλιομέτρων γέφυρας με αποτέλεσμα να ξεσπάσει φωτιά και να καταρρεύσει, συμπαρασύροντας στο νερό αυτοκίνητα που την διέσχιζαν.

Καθώς συνεχίζονται οι έρευνες, προκύπτουν ερωτήματα σχετικά με το πώς ένα φορτηγό πλοίο θα μπορούσε να χτυπήσει τη γέφυρα.

Σύμφωνα με τον νόμο, όλα τα μεγάλα μη στρατιωτικά πλοία που μπαίνουν και βγαίνουν στον κόλπο Τσέζαπικ πρέπει να έχουν στο πηδάλιο έναν τοπικό εμπειρογνώμονα που γνωρίζει τις παλίρροιες και τους κινδύνους, λέει ο επιστημονικός ανταποκριτής του Sky News, Τόμας Μουρ.

«Υπήρξε ένα πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων που προσάραξε στον κόλπο το 2022. Μετά την έρευνα, υπήρξε απαγόρευση στους καπετάνιους να χρησιμοποιούν τα κινητά τους τηλέφωνα», σχολίασε.

Κύριο σενάριο η μηχανική βλάβη

Ένας ειδικός σε θέματα ναυτικής ασφάλειας αναφέρει στο αμερικανικό δίκτυο πως η πιθανότερη αιτία του ατυχήματος ήταν μηχανική βλάβη.

Ο Ντέιβιντ Μακ Φαρλάν, διευθυντής της Maritime Risk and Safety Consultants Ltd, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Το πρώτο πράγμα που μου έρχεται στο μυαλό είναι: υπήρξε ξαφνική βλάβη στις μηχανές του πλοίου; υπήρξε κάποιο σφάλμα πλοήγησης;».

Ο ίδιος θεωρεί πως το ανθρώπινο λάθος είναι λιγότερο πιθανό λόγω του αριθμού των ατόμων που βρίσκονταν σε υπηρεσία.

Σύμφωνα με το Sky News, το πλοίο έχει υποστεί ζημιές, ενώ έχουν εντοπιστεί όλα τα μέλη του πληρώματος.

Ο ιστότοπος παρακολούθησης θαλάσσιων μεταφορών MarineTraffic έδειξε ότι το Dali μετέφερε εμπορευματοκιβώτια, και φέρει σημαία Σιγκαπούρης.

Η ιστορία της γέφυρας

Η Γέφυρα Francis Scott Key αποτελεί μέρος του αυτοκινητόδρομου Ι-95, του βασικού αυτοκινητόδρομου που διατρέχει την ανατολική ακτή των ΗΠΑ από τον βορρά ως τον νότο.

Χτίστηκε το 1977 και αναφέρεται τοπικά ως Γέφυρα Key, ενώ αργότερα πήρε το όνομά της από τον συγγραφέα του αμερικανικού εθνικού ύμνου.

Η γέφυρα είχε μήκος 2.632 μέτρων και εκτιμάται ότι μετέφερε 11,5 εκατομμύρια οχήματα ετησίως.

Είχε δοθεί στην κυκλοφορία στις 23 Μαρτίου του 1977 και το κόστος κατασκευής της ήταν 220 εκατ. δολάρια.

ethnos.gr