Σήμερα Παρασκευή 9/2 θα ορίσουν οι αγρότες στη Σίνδο της Θεσσαλονίκης την επιτροπή που θα συναντήσει τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, σε μια συνάντηση που, όπως φαίνεται, δεν θα γίνει τελικά τη Δευτέρα 12/2 όπως είχε αρχικά οριστεί.

Η κυβέρνηση από την πλευρά της ζητά η αντιπροσωπεία που θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου να απαρτίζεται από αγρότες από όλη τη χώρα.

«Μάλλον δεν θα γίνει τη Δευτέρα, θα δούμε, μάλλον την Τρίτη. Πρέπει να προσδιοριστεί η σύνθεση της αντιπροσωπείας τους και από την πλευρά της κυβέρνησης θέλουμε να δούμε αυτά που σκεφτόμαστε για τη συνάντηση και για το τι θέλουμε να συζητήσουμε» είπε μιλώντας στην ΕΡΤ ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης.

«Είναι τρεις κατηγορίες τα αιτήματά τους, δεν είναι δυνατόν κάποια να ικανοποιηθούν, μπαίνουν περισσότερο διεκδικητικά. Η δεύτερη κατηγορία είναι θεσμικού και πολιτικού χαρακτήρα, μένει να εξειδικευτούν π.χ για τις παράνομες ελληνοποιήσεις […] Προϋπόθεση του διαλόγου είναι οι ανοιχτοί δρόμοι. Βρισκόμαστε σε θετικό κλίμα συνεννόησης, όλοι θέλουμε να βρούμε λύσεις και να κάνουμε το καλύτερο δυνατό» ανέφερε μεταξύ άλλων.

Τα αιτήματα των αγροτών

Οι αγρότες ζητούν:

Θεσμοθέτηση αγροτικού αφορολόγητου πετρελαίου

Πλαφόν 7 λεπτά/Kwh στο αγροτοκτηνοτροφικό ρεύμα

Επιδότηση μέσων, εφοδίων και ζωοτροφών και κατάργηση του ΦΠΑ.

Να μην εφαρμοστεί και να επαναδιαπραγματευτεί η Νέα ΚΑΠ.

Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος σε καλλιέργειες που έχουν απώλεια παραγωγής η οποία δεν καλύπτεται από τον ΕΛΓΑ καθώς και σε προϊόντα φυτικής και ζωικής παραγωγής που πουλήθηκαν κάτω από το κόστος παραγωγής.

Αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ για όλες τις ζημιές και νόσους στο 100% της πραγματικής ζημιάς και όχι της ασφαλιζόμενης αξίας.

Να παρθούν μέτρα και να γίνονται έλεγχοι από την Κυβέρνηση για να σταματήσουν οι «Ελληνοποιήσεις» προϊόντων φυτικής, ζωικής & μελισσοκομικής παραγωγής.

Τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής ώστε να έχουμε εισόδημα για τις βιοποριστικές και καλλιεργητικές ανάγκες μας.

Έργα υποδομής για την αντιπλημμυρική θωράκιση της χώρας.

ΠΗΓΗ