Η πλειοψηφία των πολιτών του Ισραήλ δεν θέλει τον Νετανιάχου για πρωθυπουργό. Αυτό φαίνεται όχι μόνο από τις διαδηλώσεις εναντίον της κυβέρνησής του και της δικαστικής μεταρρύθμισης, αλλά και σε νέα δημοσκόπηση.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματά της, μόνο το 15% των Ισραηλινών θέλουν ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου να παραμείνει στον θώκο όταν τελειώσει ο πόλεμος με τη Χαμάς στη Γάζα.

Ωστόσο, πολλοί εξακολουθούν να υποστηρίζουν τη στρατηγική του να συντριβούν οι μαχητές στον παλαιστινιακό θύλακα, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιοποιήθηκε σήμερα.

Ο Νετανιάχου υποσχέθηκε να συντρίψει τη Χαμάς μετά την επίθεση που εξαπέλυσε στις 7 Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ κατά την οποία 1.200 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 240 απήχθησαν.

Ο Νετανιάχου έχει πει πως αυτή η «έντονη στρατιωτική πίεση», όπως τη χαρακτηρίζει είναι επίσης κρίσιμης σημασίας προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι υπόλοιποι 129 όμηροι που εξακολουθούν να κρατούνται στη Γάζα θα επιστρέψουν. Ήδη έχουν απελευθερωθεί περίπου 100 σε ανταλλαγή κρατουμένων.

Στη δημοσκόπηση που διενήργησε το Israel Democracy Institute (IDI), το 56% των ερωτηθέντων δήλωσαν πως η συνέχιση της στρατιωτικής επίθεσης είναι ο καλύτερος τρόπος να ανακτηθούν οι όμηροι, ενώ το 24% πιστεύουν πως μια ανταλλαγή που θα περιελάμβανε την απελευθέρωση χιλιάδων άλλων Παλαιστίνιων κρατούμενων από τις φυλακές του Ισραήλ θα ήταν η καλύτερη επιλογή.

Περισσότεροι από 22.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στον πόλεμο, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς στη Γάζα, και το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού έχει εκτοπιστεί. Το Ισραήλ λέει πως έχει σκοτώσει κάπου 8.000 Παλαιστίνιους μαχητές και έχει ορκιστεί να κυνηγήσει και να πιάσει τους ηγέτες της Χαμάς.

Στήριξη σε Γκαντς

Όμως μόνο το 15% θέλουν ο Νετανιάχου να είναι πρωθυπουργός όταν τελειώσει ο πόλεμος, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση. Ο πολιτικός αντίπαλός του και εταίρος στο πολεμικό υπουργικό συμβούλιο, ο Μπένι Γκαντς, εξασφαλίζει την υποστήριξη του 23% των ερωτηθέντων. Περίπου το 30% δεν κατονόμασαν κάποιον ηγέτη τον οποίο να προτιμούν.

Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε με δείγμα 746 ανθρώπων στο διάστημα 25-28 Δεκεμβρίου, ανέφερε το IDI. Σύμφωνα με προηγούμενη δημοσκόπηση του IDI τον Δεκέμβριο, το 69% των Ισραηλινών εξέφρασαν την άποψη ότι θα πρέπει να διεξαχθούν εκλογές μόλις τελειώσει ο πόλεμος.

Ο Νετανιάχου δήλωσε το Σάββατο, 30 Δεκεμβρίου, ότι θα χρειαστούν μήνες προτού επιτευχθεί η νίκη. Διαδοχικές δημοσκοπήσεις καταγράφουν απότομη πτώση της δημοτικότητάς του μετά την αιφνιδιαστική επίθεση της Χαμάς τον Οκτώβριο που οδήγησε στην πιο φονική ημέρα στα 75 χρόνια ύπαρξης του Ισραήλ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ