Τους μείον 50 βαθμούς Κελσίου έφτασε η θερμοκρασία σε τμήματα της Σιβηρίας, ενώ στη Μόσχα σημειώθηκαν χιονοπτώσεις ρεκόρ, με αποτέλεσμα να διακοπούν πτήσεις, την ώρα που χιονοθύελλες σαρώνουν την Ρωσία.

Στη Δημοκρατία της Σάχα, που βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα της Σιβηρίας και φιλοξενεί το Γιακούτσκ, μια από τις πιο κρύες πόλεις του κόσμου, οι θερμοκρασίες έπεσαν κάτω από τους μείον 50 βαθμούς Κελσίου, σύμφωνα με τους μετεωρολογικούς σταθμούς της περιοχής.

Ένα ασυνήθιστα πρώιμο ψυχρό κύμα στη Σάχα ώθησε τις θερμοκρασίες ακόμη και κάτω από τους μείον 50 C σε αρκετές περιοχές της Σάχα, μιας τεράστιας περιοχής λίγο μικρότερης από την Ινδία.

Σχεδόν ολόκληρη η Σάχα βρίσκεται στη ζώνη του μόνιμου παγετού. Στην πρωτεύουσα της περιοχής, το Γιακούτσκ, που βρίσκεται περίπου 5.000 χιλιόμετρα ανατολικά της Μόσχας, η θερμοκρασία ήταν περίπου από μείον 44 C έως μείον 48 C.

Οι θερμοκρασίες των μείον 50 C έχουν γίνει λιγότερο συχνές τα τελευταία χρόνια λόγω της κλιματικής αλλαγής, με το μόνιμο στρώμα πάγου να παρουσιάζει αυξανόμενα σημάδια απόψυξης.

Πυκνό χιόνι σε αεροδρόμια της Μόσχας

Στη ρωσική πρωτεύουσα, μερικές από τις μεγαλύτερες χιονοπτώσεις που έχουν σημειωθεί ποτέ προκάλεσαν καθυστερήσεις σε ορισμένα αεροδρόμια τη Δευτέρα, καθώς οι διάδρομοι προσγείωσης και απογείωσης καλύφθηκαν από πυκνό χιόνι.

Τουλάχιστον 54 πτήσεις καθυστέρησαν και άλλες πέντε ακυρώθηκαν στα τρία μεγαλύτερα αεροδρόμια της πρωτεύουσας, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Οι θερμοκρασίες στη Μόσχα προβλεπόταν να πέσουν σε περίπου μείον 18 C αργότερα αυτή την εβδομάδα.

naftemporiki.gr