Βαθμολογία

Εορτασμός Εθνικής Αντίστασης: Tελετή στη Ραψάνη (PIC)

Με την ευκαιρία του εορτασμού της ημέρας Πανελλαδικού Εορτασμού Εθνικής Αντίστασης, με πρωτοβουλία του Συλλόγου Γυναικών  Ραψάνης και σε συνεργασία με τον Μορφωτικό Σύλλογο Ραψάνης, πραγματοποιήθηκε στη Ραψάνη την Κυριακή 26 Νοεμβρίου στον χώρο του Ηρώου στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, σεμνή και λιτή τελετή μνήμης:

Η τελετή ξεκίνησε με την επιμνημόσυνη δέηση από τον Ιερέα του χωριού π. Διόδωρο. Αμέσως μετά, η Γραμματέας του Συλλόγου Γυναικών Ραψάνης κα Αγγελική Γεροβασίλη ανέγνωσε τα ονόματα των νεκρών αγωνιστών και ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων από τον δήμαρχο Τεμπών κ. Γεώργιο Μανώλη, τον Πρόεδρο της δημοτικής Κοινότητας Ραψάνης κ. Δημήτριο Ζήλο, την Πρόεδρο του Μορφωτικού Συλλόγου Ραψάνης κα Ελένη Τζιγκούρα, την Πρόεδρο του Συλλόγου Γυναικών Ραψάνης κα Κατερίνα Γιαννούκα, τον εκπρόσωπο των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης κ. Ηλία Παπακώστα και τον εκπρόσωπο του ΚΑΠΗ Ραψάνης κ. Παναγιώτη Λειβαδίτη.

Στη συνέχεια, η Πρόεδρος του Μορφωτικού Συλλόγου Ραψάνης, κα Ελένη Τζιγκούρα αναφέρθηκε στη σύντομη ομιλία της στη συμβολή των Ραψανιωτών αγωνιστών στην Εθνική Αντίσταση.

Η νεοσύστατη χορωδία του Συλλόγου Γυναικών Ραψάνης συμμετείχε με τραγούδια αναφερόμενα στην αντίσταση, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή προς τιμήν των πεσόντων και η σεμνή τελετή έκλεισε με τον Εθνικό Ύμνο.

Επίσης, παρευρέθηκαν ο Πρόεδρος  του Δ.Ο.Π.Α.ΠΕ.Π. κ. Γεώργιος Νικολάου, ο  τοπικός σύμβουλος Ραψάνης  κ. Στέλιος Παζάρας, πρόεδροι και μέλη φορέων, αρκετοί Ραψανιώτες και επισκέπτες.

"Η Εθνική Αντίσταση εναντίον των στρατευμάτων κατοχής 1941-1944, υπήρξε έργο όλων των Ελλήνων που αντιτάxθηκαν στους κατακτητές ενάντια στον ναζισμό και τον φασισμό. Ο αγώνας αυτός αποτελεί  ένα ιστορικό γεγονός υψίστης σπουδαιότητας για την σύγχρονη Ελληνική Ιστορία. Η Ελληνική πολιτεία καθιέρωσε την ημέρα πανελλήνιου εορτασμού της Εθνικής μας Αντίστασης, ως έμπρακτη απόδοση του ελάχιστου φόρου τιμής σε όλους εκείνους, άνδρες, γυναίκες και παιδιά που αγωνίστηκαν, βασανίστηκαν ή έπεσαν ηρωικά προσφέροντας τα μέγιστα στον αγώνα του λαού μας στα μαύρα χρόνια της κατοχής. Χρέος όλων μας, είναι να εμπνευστούμε από τους αγώνες των Ελλήνων της Αντίστασης, να αντισταθούμε σε κάθε μορφής βίας και να συνεχίσουμε τον αγώνα απέναντι σε κάθε μορφής πολιτικές και κοινωνικές εντάσεις. Αιωνία η μνήμη όσων έπεσαν υπέρ πατρίδας και πολέμησαν εναντίον των εχθρών της", δήλωσε ο Δήμαρχος Τεμπών Γιώργος Μανώλης.