Ο τυφώνας Ότις, που προκάλεσε τεράστιες καταστροφές στις ακτές του Μεξικού στον Ειρηνικό, πλήττοντας σκληρά ειδικά την Ακαπούλκο (νοτιοδυτικά), τουριστική πρωτεύουσα, στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 48 ανθρώπους, ενώ άλλοι 6 εξακολουθούν να αγνοούνται, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό των αρχών, που συνεχίζουν να διανέμουν βοήθεια στους πληγέντες.

Ο προηγούμενος επίσημος απολογισμός έκανε λόγο για έκανε λόγο για 43 νεκρούς, στην πλειονότητά τους από πνιγμό, όμως έκτοτε αναφέρθηκαν άλλοι πέντε θάνατοι στην Κογιούκα ντε Μπενίτες, κοινότητα που γειτονεύει με την Ακαπούλκο.

Πρόκειται για τους πρώτους αριθμούς από άλλες πόλεις στην περιοχή της λουτρόπολης, η οποία υπέστη τις περισσότερες ζημιές και είχε καταγράψει όλους τους υπόλοιπους θανάτους.

Ανακοίνωση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης ανέφερε πως οι αγνοούμενοι μειώθηκαν στους έξι στην πολιτεία Γκερέρο, από τους 36 για τους οποίους έκανε λόγο μερικές ώρες νωρίτερα.

Το μεξικανικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι 263 αλλοδαποί βρίσκονταν στην Ακαπούλκο όταν χτύπησε ο τυφώνας, ανάμεσά τους 34 Αμερικανοί, 18 Γάλλοι και 17 Κουβανοί. Όλοι βρέθηκαν καλά στην υγεία τους και όλοι έχουν πλέον αποχωρήσει από το παγκοσμίως γνωστό θέρετρο.

Σύμφωνα με ΜΜΕ, ο πρόεδρος Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ επιθεώρησε χθες τις πληγείσες περιοχές από αέρος, είχε συναντήσεις με αξιωματούχους και μέλη σωστικών συνεργείων.

Η καταμέτρηση των θυμάτων και η διανομή βοήθειας έγιναν με βραδύ ρυθμό, καθώς ο τυφώνας προκάλεσε διακοπές της ηλεκτροδότησης και των τηλεπικοινωνιών. Η λειτουργία των δικτύων προοδευτικά αποκαθίστατο το σαββατοκύριακο.

Ο τυφώνας κατηγορίας 5, της υψηλότερης στην πεντάβαθμη κλίμακα Σαφίρ-Σίμσον, χτύπησε την Ακαπούλκο των περίπου 780.000 κατοίκων, που ζει κυρίως χάρη στον τουρισμό, τις πρώτες πρωινές της Τετάρτης.

Ανθρωπιστική βοήθεια της κυβέρνησης και ιδιωτικών φορέων άρχισε να διανέμεται την Παρασκευή το μεσημέρι, αφού άνοιξαν ξανά το αεροδρόμιο και το οδικό δίκτυο.

Καταστήματα και σούπερ μάρκετ λεηλατήθηκαν προτού αρχίσει να φθάνει βοήθεια. Κάπου 17.000 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας αναπτύχθηκαν στην πόλη για εγγυηθούν την ασφάλεια.

«Προχωράμε στην αποτελεσματική διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας», διαβεβαίωσε η κυβερνήτρια της Γκερέρο, η Έβελιν Σαλγάδο, μέσω X (του πρώην Twitter).

ΑΠΕ-ΜΠΕ