Την τροπολογία κατέθεσαν οι υπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, και Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης,

Με την εν λόγω τροπολογία διασφαλίζεται ο τρόπος χρηματοδότησης των αποζημιώσεων ζωικού κεφαλαίου και φυτικής παραγωγής προς τους πληγέντες παραγωγούς της Θεσσαλίας, καθώς και το ακατάσχετο των ποσών που θα λάβουν οι δικαιούχοι.

Συνολικά κατετέθησαν 30.088 δηλώσεις για ζημιές που αφορούν στη φυτική παραγωγή και 2.366 δηλώσεις που αφορούν σε απώλεια ζωικού κεφαλαίου.

Η τροπολογία, η οποία έχει κατατεθεί στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών «Νέο σύστημα επιλογής διοικήσεων φορέων του δημοσίου τομέα», αφορά κτηνοτρόφους, μελισσοκόμους και γεωργούς της Θεσσαλίας και των λοιπών περιοχών που επλήγησαν από τις θεομηνίες Daniel και Elias.

Αυθημερόν, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ, θα εκδοθεί Κοινή Υπουργική Απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρη Αυγενάκη και του υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών, Θάνου Πετραλιά, η οποία έχει ήδη προετοιμασθεί και είναι σύμφωνη με την κοινοτική νομοθεσία.

Εν συνεχεία, θα γίνει η μεταφορά από το υπουργείο Οικονομικών στην Τράπεζα της Ελλάδας 150 εκατ. ευρώ, κατ' αρχάς, για την πληρωμή προκαταβολών αποζημιώσεων τις οποίες ο ΕΛΓΑ θα πιστώσει στους λογαριασμούς των δικαιούχων κτηνοτρόφων- μελισσοκόμων, εντός τριών εργασίμων ημερών.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, οι προκαταβολές για τη φυτική παραγωγή θα καταβληθούν πριν από το τελευταίο δεκαήμερο του Νοεμβρίου.

Μέχρι σήμερα έχουν πιστωθεί, σε 8.489 επιχειρήσεις, αγροτικές εκμεταλλεύσεις και κτηνοτροφικές μονάδες της Θεσσαλίας από την Κρατική Αρωγή, που διαχειρίζεται ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Τριαντόπουλος, συνολικά 19,8 εκατ. ευρώ

Τέλος, σε νομοσχέδιο που θα παρουσιάσει στο Υπουργικό Συμβούλιο την προσεχή Τρίτη, 31 Οκτωβρίου, ο κ. Αυγενάκης, περιλαμβάνονται σειρά διατάξεων που αφορούν τους αγρότες και κτηνοτρόφους της Θεσσαλίας και υποδομές στην περιοχή, καθώς και μια σειρά ακόμα ρυθμίσεων που αφορούν το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

iefimerida.gr