Βαθμολογία

Σημαντική άνοδος της θερμοκρασίας τις επόμενες ημέρες

Η μεταφορά θερμών αέριων μαζών από την Αφρική προς τα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο τις επόμενες ημέρες, θα έχει ως αποτέλεσμα τη σημαντική άνοδο της θερμοκρασίας, με τις υψηλές τιμές της να διατηρούνται έως τα μέσα της επόμενης εβδομάδας.

Όπως διακρίνεται στην παρακάτω Ομάδα Χαρτών, έπειτα από την επεξεργασία των διαθέσιμων προγνωστικών δεδομένων από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών / meteo.gr, η θερμοκρασία στο επίπεδο των 850 hPa* τις μεσημεριανές ώρες της Παρασκευής 20/10 (πάνω) και του Σαββάτου 21/10 (κάτω) θα βρίσκεται 13-14 βαθμούς υψηλότερα από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα.

Στη χώρα μας, η κίνηση των θερμών αέριων μαζών θα έχει ως αποτέλεσμα οι μέγιστες θερμοκρασίες στην επιφάνεια του εδάφους τις επόμενες ημέρες να κυμανθούν 5-6 βαθμούς υψηλότερα από τα φυσιολογικά επίπεδα. Επιπλέον, θα επικρατήσουν νότιοι άνεμοι, με κατά τόπους περιορισμένη ορατότητα τις βραδινές και πρώτες πρωινές ώρες, ενώ η ατμοσφαιρική κυκλοφορία θα ευνοήσει τη μεταφορά σκόνης κυρίως στα δυτικά και νότια τμήματα.   

Το επίπεδο των 850 hPa χρησιμοποιείται για τη μελέτη της κίνησης των αερίων μαζών, στα χαμηλότερα στρώματα της ατμόσφαιρας

meteo.gr