Στην γραμμή σύμπραξης των προοδευτικών δυνάμεων με αφορμή το αποτέλεσμα του β’ γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών κινούνται αρκετά στελέχη του ΠΑΣΟΚ αν και η ηγεσία του κόμματος δεν το βλέπει με ιδιαίτερη ζέση, τουλάχιστον επί του παρόντος. 

Παρά τις «φωνές» που ακούγονται, ο στρατηγικός στόχος του Νίκου Ανδρουλάκη δεν αλλάζει: Το ΠΑΣΟΚ να είναι στις ευρωεκλογές δεύτερη δύναμη και ηγεμονεύουσα στην κεντροαριστερά. Εάν επιτευχθεί αυτός ο στόχος, τότε όλα είναι ανοικτά μέχρι τις εθνικές εκλογές. Εφόσον το ΠΑΣΟΚ αποδειχθεί μετρήσιμα δεύτερη δύναμη σε εθνικό επίπεδο και πάρει τη θέση της «αξιωματικής αντιπολίτευσης» τότε δεν είναι λίγοι όσοι εκτιμούν ότι μπορεί να τείνει χείρα συνεργασίας στον ΣΥΡΙΖΑ και να επαναληφθεί η σύμπραξη του Κινήματος Αλλαγής όπως είχε κάνει η Φώφη Γεννηματά με άλλες δυνάμεις (Ποτάμι, Οικολογία, ΚΙΔΗΣΟ κλπ).

Οι επιφυλάξεις ΠΑΣΟΚ για Κασσελάκη

Σε κάθε περίπτωση το ΠΑΣΟΚ είναι εξαιρετικά επιφυλακτικό με την ανάληψη της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ από τον Στέφανο Κασσελάκη-τουλάχιστον προσώρας μέχρι να δώσει δείγματα γραφής . «Αν ήταν πρόεδρος η Αχτσιόγλου, τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά» λένε όσοι γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα.

Ένα στοιχείο που προσμετρούν πάντως στον προβληματισμό τους στελέχη της Χ. Τρικούπη είναι το ενδεχόμενο να αυξηθεί το επόμενο διάστημα η πίεση από την βάση για μια σύμπραξη «προοδευτικών δυνάμεων», μετά το αποτέλεσμα του β’ γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών, στη λογική ότι «η συνεργασία φέρνει αποτελέσματα». 

«Με ποιον να σνυομιλήσουμε; Με Πολάκη και Παππά;»

«Οι συμμαχίες επιτυγχάνονται στη βάση και στην κοινωνία και όχι σε κλειστά γραφεία με συναντήσεις κορυφής. Αυτό πέτυχε και ο Δούκας, που προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ, έκανε τις συμμαχίες του, συζήτησε με την παράταξη Ζαχαριάδη -δεν μίλησε με τον Κασσελάκη - και πέτυχε ευρεία συμμαχία προοδευτικών ανθρώπων που ήθελαν να αλλάξουν τα πράγματα στον δήμο της Αθήνας» έλεγε κορυφαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ χαρακτηριστικά μιλώντας στο iefimerida.gr.

«Αντιλαμβανόμαστε τις ανησυχίες του κόσμου, την ανάγκη σχηματισμού ενός μετώπου απέναντι στον Μητσοτάκη, αλλά με ποιον θα συνομιλήσουμε; Με τον Πολάκη και τον Παππά;» προσέθετε έτερο κορυφαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα σημείωνε πως «αν είχαμε συμφωνήσει με τον ΣΥΡΙΖΑ σε ένα πρόσωπο εξαρχής, ως συμφωνία κορυφής, σήμερα θα ήταν δήμαρχος Αθηναίων ο Μπακογιάννης». Οι κινήσεις Κασσελάκη ενόχλησαν επίσης το ΠΑΣΟΚ, στελέχη του οποίου επισημαίνουν ότι «έκανε σόου στην πλημμυρισμένη Θεσσαλία, ενώ ο Νίκος Ανδρουλάκης πήγε όταν υπήρχε ανάγκη στην περιοχή, απέφυγε την εντυπωσιθηρία, μίλησε για το αντιπλημμυρικό σχέδιο». Μάλιστα στελέχη του ΠΑΣΟΚ αποκαλύπτουν ότι ο Στ. Κασσελάκης παραλίγο να... πνίξει την υποψηφιότητα του Δ. Κουρέτα καθώς ήθελε να τον επισκεφθεί και την περασμένη εβδομάδα, ωστόσο τον απέτρεψε ο ίδιος ο νέος περιφερειάρχης Θεσσαλίας, για να μην φανεί ότι «πατρονάρεται».

Παπανδρέου και Κασσελάκης μιλούν για συνεργασία

Αυτό το στίγμα, προήλθε ήδη από σημαίνοντα στελέχη και των δύο χώρων. Πρώτος το σήμα έδωσε ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου έξω από το εκλογικό κέντρο του Χάρη Δούκα.

Στην ίδια γραμμή κινήθηκε και ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης: «Να τι κάνει ο προοδευτικός κόσμος όταν ενώνεται: Διώχνει "γόνους", "ημετέρους", διεφθαρμένους» δήλωσε δίνοντας το δικό του στίγμα.

Στην ίδια γραμμή κινήθηκε και ο Ανανεωτική Αριστερά με δήλωση του μέλους του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Θόδωρου Μαργαρίτη, όπου μεταξύ άλλων αναφέρει ότι «Η συσπείρωση των προοδευτικών δυνάμεων είναι ένα σαφές μήνυμα από τους πολίτες. Δεν υπάρχουν πολλές ερμηνείες. Ο προοδευτικός κόσμος στήριξε ενεργά τις επιλογές ανατροπής. Με βάση προγράμματα,  αυτοδιοικητικά σχήματα και σοβαρά πρόσωπα. Με καθαρή εντολή για συνεργασίες όπου είναι εφικτό απέναντι στην Δεξιά κυριαρχία». Συμπληρώνει μάλιστα ότι «ακόμα και ψηφοφόροι του ΚΚΕ έσπασαν την γραμμή λευκού και αποχής και στήριξαν θετικά προοδευτικούς υποψηφίους» καθώς και ότι «το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ έκανε ορθές επιλογές σε πρόσωπα και προγράμματα που διευκόλυναν σημαντικές εκλογικές καταγραφές και πολιτικές συνεργασίες».

Ενώ από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ο Χρ. Σπίρτζης επιμένει να μιλά για συνεργασία ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ με κοινό ψηφοδέλτιο στις ευρωεκλογές.

Το ταμείο που κάνει το ΠΑΣΟΚ και το «φρένο» Ανδρουλάκη

Ο ίδιος ο Νίκος Ανδρουλάκης, ωστόσο, ήταν πιο «μετρημένος» στην δήλωση του το βράδυ του β’ γύρου των εκλογών. Μίλησε για πρώτη ήττα Μητσοτάκη και για νίκη της δημοκρατικής παράταξης, απέφυγε ωστόσο να μιλήσει για συνεργασία προοδευτικών δυνάμεων.

Στη Χ. Τρικούπη κάνουν ταμείο, προτιμώντας να βλέπουν τους πάνω από 110 δήμους που κέρδισαν οι υποστηριζόμενοι από το ΠΑΣΟΚ υποψήφιοι - ανάμεσά τους και οι τρεις μεγαλύτεροι, Αθήνα Θεσσαλονίκη, Πειραιάς, αλλά και την περιφέρεια Θεσσαλίας όπου στήριξαν τον Δ. Κουρέτα μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ, φυσικά την Κρήτη, όπου ο Στ. Αρναουτάκης επανεξελέγη και με την στήριξη της ΝΔ από τον πρώτο γύρο και άλλες περιφέρειες όπου το ΠΑΣΟΚ ήρθε δεύτερη δύναμη.

iefimerida.gr