Περισσότερα από 1 εκατομμύρια νοικοκυριά, δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης θα μοιραστούν τη νέα χειμερινή περίοδο 237 εκατ. ευρώ. Η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων αναμένεται να ανοίξει την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου, οι πρώτες πληρωμές αναμένονται εντός Δεκεμβρίου αλλά η σημερινή πρεμιέρα του πετρελαίου θέρμανσης θα φέρει «ψυχρολουσία» για πολλούς.

Η τιμή αναμένεται να διαμορφωθεί οριακά χαμηλότερα από το 1,40 ευρώ ανά λίτρο στα μεγάλα αστικά κέντρα χωρίς κρατική επιδότηση στην αντλία όπως έγινε πέρυσι, με τους καταναλωτές να εναποθέτουν τις ελπίδες τους στις εταιρείες του κλάδου. Ήδη η Helleniq Energy και η ΕΚΟ ανακοίνωσαν χθες έκπτωση 5% για όσους κάνουν παραγγελίες έως τα μέσα Νοεμβρίου και μένει να φανεί εάν θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιποι «παίκτες» του κλάδου.

Το ΥΠΕΘΟ παραπέμπει στο επίδομα θέρμανσης για τη φετινή σεζόν, το οποίο μετά τη διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων για οικογένειες (προσαύξηση λόγω τέκνων από 3.000 σε 5.000 ευρώ για κάθε παιδί) θα λάβουν περισσότεροι.

Το επίδομα θέρμανσης κυμαίνεται από 100 έως και 800 ευρώ ανάλογα με την περιοχή και τη σύνθεση του νοικοκυριού και φέτος δεν θα είναι για κανέναν «διπλό» όπως ίσχυσε πέρυσι για όσους επέλεξαν εναλλακτικά καύσιμα έναντι της χρήσης φυσικού αερίου.

Η πληρωμή του επιδόματος σχεδιάζεται να γίνει σε τρεις δόσεις:

Έως τα τέλη Δεκεμβρίου 2023 για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και τις 15 Δεκεμβρίου 2023.

Έως τις 29 Φεβρουαρίου 2024 για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 31η Ιανουαρίου 2023 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 15η Φεβρουαρίου 2024.

Έως τις 28 Απριλίου 2023 για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 31η Μαρτίου 2024 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 14η Απριλίου 2024.

Κριτήρια

Στο μέτωπο των κριτηρίων οι αλλαγές είναι δύο: η αύξηση του εισοδηματικού ορίου για οικογένειες και η καθιέρωση κόφτη τζίρου (έως 80.000 ευρώ) για φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα.

Έτσι λοιπόν δικαιούχοι επιδόματος είναι φυσικά πρόσωπα των οποίων το συνολικό οικογενειακό εισόδημα, πραγματικό ή τεκμαρτό, δεν υπερβαίνει τα 16.000 ευρώ για άγαμο υπόχρεο ή υπόχρεο σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει και 24.000 ευρώ για έγγαμο υπόχρεο ή τους έγγαμους ή τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης που υποβάλλουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση ή τους έγγαμους που υποβάλλουν φορολογική δήλωση ή τα φυσικά πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης και έχουν υποβάλει κοινή φορολογική δήλωση χωρίς τέκνα.

Τα ποσά αυτά αυξάνονται κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Για μονογονεϊκή οικογένεια το εισόδημα δεν θα πρέπει να υπερβαίνει 27.000 ευρώ, με προσαύξηση 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο μετά το πρώτο. Παράλληλα η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 200.000 ευρώ για τους άγαμους και τα 300.000 ευρώ για τους έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

Η βάση υπολογισμού του επιδόματος θέρμανσης καθορίζεται στα 350 ευρώ για όλους τους δικαιούχους, το οποίο θα πολλαπλασιάζεται με έναν συντελεστή επιδότησης, ονομαζόμενο «συντελεστή βαθμοημέρας» και κλιμακούμενο από 0,12 έως 1,62 ανάλογα με το κρύο που επικρατεί σε κάθε περιοχή της χώρας, προκειμένου να προκύψει το ποσό επιδόματος που δικαιούται ο κάθε ενδιαφερόμενος.

Επιπλέον, το ποσό του επιδόματος, όπως διαμορφώνεται μετά τον πολλαπλασιασμό της βάσης υπολογισμού με τον συντελεστή επιδότησης, θα προσαυξάνεται για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του δικαιούχου κατά 20%. Για όσους δικαιούχους διαμένουν σε περιοχές όπου οι κλιματικές συνθήκες χαρακτηρίζονται τον χειμώνα από δριμύ ψύχος και ο συντελεστής επιδότησης είναι ίσος με το 1 ή μεγαλύτερος από το 1, τα ποσά του επιδόματος θα είναι προσαυξημένα περαιτέρω κατά 25%, με το μέγιστο ποσό να φτάνει μέχρι τα 1.000 ευρώ (αντί τα 800 ευρώ).

euro2day.gr 

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από τη Λάρισα, όλη την Ελλάδα, και το εξωτερικό τη στιγμή που συμβαίνουν.