Βαθμολογία

Κόκκαλης για πλημμυροπαθείς αγρότες

Με πόσα χρήματα και πότε θα αποζημιωθούν οι πληγέντες; - Χρειάζεται αγροτικό ΕΣΠΑ για τη στήριξή τους

Ξεκάθαρες διευκρινήσεις για το τελικό ποσό της αποζημίωσης αλλά και το χρόνο εξόφλησης των πληγέντων αγροτών από τις πρόσφατες πλημμύρες στη Θεσσαλία, ζητά με δήλωσή του ο τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κ. Βασίλης Κόκκαλης. Ζητά δε, να εκπονηθεί ένα «αγροτικό ΕΣΠΑ» μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης ώστε να στηριχθεί αρκούντως ο πρωτογενής τομέας.

Αναλυτικά η δήλωση του κ. Κόκκαλη: «Σε οποιοδήποτε μέτρο το οποίο ανακουφίζει τους πληγέντες αγρότες, κτηνοτρόφους, μελισσοκόμους και αλιείς θα είμαστε σύμφωνοι αλλά οι ανακοινώσεις του αρμόδιου Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι αόριστες ως προς το υπόλοιπο της αποζημίωσης και το ακριβές χρονοδιάγραμμα εξόφλησης τους.

Δεδομένου ότι το κόστος παραγωγής – ενδεικτικά – για το βαμβάκι είναι 300€/στρέμμα, για το καλαμπόκι 270- 280€/ στρέμμα, της βιομηχανικής τομάτας 1000€/στρέμμα ενώ για τους μελισσοκόμους είναι 200€/κυψέλη (λόγω του μελιού που περιείχαν), οι προκαταβολές που ανακοίνωσε το ΥΠ.Α.Α.Τ- δεδομένου ότι ΔΕΝ ειπώθηκε ποιο θα είναι το συνολικό ποσό- είναι μικρές.

Κτηνοτροφία

1. Δυστυχώς η απώλεια ζωικού κεφαλαίου θα γίνει με ΤΙΜΕΣ 2010 και όχι του 2023 διότι με απόφαση Θ. Σκυλακάκη και Γ. Στύλιου στις 08-05-2023 καθορίστηκαν οι τιμές αποζημίωσης για τους κτηνοτρόφους σύμφωνα με το έτος 2010. Κατάφωρη αδικία. Επίσης δεν ανακοινώθηκε αποζημίωση για τις αποθηκευμένες ζωοτροφές.

2. Σε θετική κατεύθυνση το μέτρο για την αντικατάσταση του ζωικού κεφαλαίου με την επιφύλαξη ότι το ποσό των 45 εκατομμυρίων ευρώ δεν θα επαρκέσει. Αλήθεια έγινε πλήρης αποτίμηση της αξίας  του ζωικού κεφαλαίου και των ζωοτρόφων που χάθηκαν;

Αλιεία

Ανακοινώθηκε κρατική ενίσχυση de minimis χωρίς αναφορά στο χρονοδιάγραμμα πληρωμής.

Ο πρωτογενής τομέας της Θεσσαλίας  χρειάζεται ένα ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΕΣΠΑ μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, το οποίο πρέπει να αναθεωρηθεί.

Απαιτούνται χρηματοδοτικά εργαλεία τα οποία θα κρατήσουν τον αγρότη- κτηνοτρόφο – μελισσοκόμο – στην ύπαιθρο».