Ιδιαίτερα ανήσυχοι εμφανίζονται οι ειδικοί αναφορικά με τον κοροναϊό και την εξάπλωσή του στη χώρα μας, προειδοποιώντας για έναν δύσκολο χειμώνα. Χαρακτηριστικό του φόβου που επικρατεί οι ολοένα και περισσότερες εισαγωγές στα νοσοκομεία και παράλληλα η αύξηση κρουσμάτων και θανάτων με τους τελευταίους να φτάνουν αυτή την εβδομάδα τους 53.

Μέσα σ’ όλα οι ειδικοί προβλέπουν και μία σημαντική πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας καθώς αναμένεται η συνύπαρξη κοροναϊού, εποχιακής γρίπης και συγκυτιακού ιού.

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης σημείωσε πως ήδη παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων σε σύγκριση με το καλοκαίρι και αναμένεται τόσο στην Αττική, όσο και στη Θεσσαλονίκη αύξηση κρουσμάτων και εισαγωγών στα νοσοκομεία.

Τα επικαιροποιημένα εμβόλια αναμένονται στη χώρα έως τα μέσα Οκτώβρη

«Μας περιμένει ένας δύσκολος χειμώνας είναι σίγουρο. Κάθε μέρα εισάγονται περίπου 150 ασθενείς στα νοσοκομεία της χώρας εξαιτίας του κοροναϊού επομένως υπάρχει ένα πρόβλημα αν φτάσει ο αριθμός τις 400 ή τις 500 εισαγωγές, στα νοσοκομεία θα έχουμε πίεση» εξήγησε μιλώντας στο Open.

«Ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων είναι μεγαλύτερος»
Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος από την πλευρά του αποκαλύπτει πως ο αριθμός των κρουσμάτων είναι πολύ μεγαλύτερος από αυτόν που έχουν καταγραφεί. Θα πρέπει να κάνουμε τεστ για να ξέρουμε αν έχουμε ή δεν έχουμε Covid και να συμπεριφερόμαστε αναλόγως» σημείωσε.

«Ο ιός παραμένει, δεν θα φύγει ποτέ. Ξεκίνησε μία έξαρση τέλη Ιουλίου, η οποία ενισχύθηκε στα μέσα Σεπτεμβρίου. Οι περισσότεροι θάνατοι, έτσι όπως καταγράφονται στην Ελλάδα είναι με και όχι εξαιτίας Covid. Αυτή τη στιγμή έχουμε πάνω από 600 άτομα τα οποία είναι στα νοσοκομεία με κοροναϊό και έχουμε ένα σημαντικό βάρος στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας αφού οι διασωληνομένοι έχουν ξεπεράσει τους 30» ανέφερε ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης.

«Από μέρα σε μέρα το νέο εμβόλιο»
Σε ό,τι αφορά τον εμβολιασμό οι ειδικοί συμφωνούν ότι αποτελεί το δυνατότερο «τείχος προστασίας» απέναντι στη νόσο.

Ο κ. Μαγιορκίνης ερωτώμενος για την άφιξη του νέου εμβολίου απάντησε πως αναμένεται από μέρα σε μέρα, μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου. Μάλιστα υπενθύμισε πως η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού έχει ήδη εκδώσει οδηγίες και αφορά τον ευάλωτο πληθυσμό, τους άνω των 65 ετών, «αλλά θα υπάρχει δυνατότητα όποιος επιθυμεί να πάει να το κάνει αν και αυτό δεν είναι μέσα στις οδηγίες της Επιτροπής».

Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι, στην σύσταση του αναμνηστικού εμβολιασμού περιλαμβάνονταν όλα τα άτομα από 60 ετών και όλοι οι πολίτες από 12 ετών και πάνω με υποκείμενα προβλήματα υγείας.

Επίσης, οι διαμένοντες σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και άλλες μονάδες φροντίδας χρονίως πασχόντων, οι επαγγελματίες υγείας, οι εργαζόμενοι σε γηροκομεία, όσοι φροντίζουν άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα, καθώς και όσοι μένουν μαζί με άτομα που είναι σε ανοσοκαταστολή.

Ποια εμβόλια θα γίνονται
Η Ελλάδα, όπως και οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες έχουν λάβει ποσότητες από την επικαιροποιημένη έκδοση του εμβολίου της Pfizer που στοχεύει στο στέλεχος ΧΒΒ.1.5 του πανδημικού ιού. Η υπο-παραλλαγή αυτή είναι παρόμοια με την «Eris» η οποία επικρατεί σήμερα στην Ελλάδα, προκαλώντας πολλαπλές μολύνσεις.

Πιο αναλυτικά, η χώρα έχει παραλάβει περίπου 1,6 εκατομμύρια εμβόλια της Pfizer έως το τέλος του έτους. Παράλληλα, με βάση τη σύμβαση, υπάρχει η δυνατότητα παραλαβής δόσεων οποιαδήποτε στιγμή από μια «δεξαμενή» τεσσάρων εκατομμυρίων εμβολίων.

Η εταιρεία Moderna έχει επικαιροποιήσει το mRNA εμβόλιό της για τα νεότερα στελέχη του κορωνοϊού. Το εμβόλιο έχει λάβει έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, ωστόσο η τακτική προμήθειας εμβολίων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αλλάξει.

Έτσι, η ΕΕ διαπραγματεύεται με την ίδια την εταιρεία για τις ποσότητες που θα λάβουν τα κράτη – μέλη. Οι διαβουλεύσεις δεν έχουν ολοκληρωθεί, με αποτέλεσμα η χώρα μας, όπως και οι υπόλοιπες χώρες της ΕΕ, να ξεκινούν τα εμβολιαστικά προγράμματα με το εμβόλιο της Pfizer.

Αξίζει να σημειωθεί ότι προχωρά η έγκριση και πρωτεϊνικού εμβολίου, της εταιρείας Novavax, που στοχεύει στις τελευταίες υπο-παραλλαγές. Υπολογίζεται ότι στα μέσα προς τα τέλη Οκτωβρίου η εταιρεία θα υποβάλλει αίτημα για έγκριση από τον ΕΜΑ.

in.gr