Βαθμολογία

Μέτρηση Περιβαλλοντικού Αποτυπώματος αγώνα Ελλάδα – Ιρλανδία

Σε συνεργασία με την UEFA, προχωρήσαμε στις 16/6/2023 και συγκεκριμένα στον εντός έδρας αγώνα της Εθνικής μας ομάδας με την Ιρλανδία, σε έρευνα για τη Μέτρηση του Περιβαλλοντικού Αποτυπώματος του εν λόγω αγώνα.

Για 1η φορά στην Ελλάδα μετρήθηκε το περιβαλλοντικό αποτύπωμα μιας ποδοσφαιρικής αναμέτρησης. Υπολογίστηκαν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, του κυριότερου παράγοντα, υπεύθυνου για την υπερθέρμανση του πλανήτη μας. Μετρήθηκαν παράμετροι όπως η κατανάλωση ενέργειας, νερού, πλαστικών, φαγητών και ποτών την ημέρα του αγώνα, καθώς και η μετακίνηση από και προς το γήπεδο από τις ομάδες και τους φιλάθλους.

Τα σημαντικότερα ευρήματα της έρευνας ήταν:

• 57,5 kg διοξειδίου του άνθρακα εκλύθηκαν στην ατμόσφαιρα, ανά φίλαθλο, που αντιστοιχεί κοντά στο 1% των ετήσιων εκπομπών ενός κατοίκου στη Ελλάδα.
• Η συνολική απόσταση που διανύθηκε από τους φιλάθλους ισοδυναμεί με 273 ταξίδια Αθήνα-Θεσσαλονίκη με επιστροφή. Το βασικό μέσο μετακίνησης των Ελλήνων φιλάθλων ήταν το αυτοκίνητο.
• 78% των φιλάθλων θα ήθελε να δει πρωτοβουλίες που κάνουν το ποδόσφαιρο πιο βιώσιμο και συγκεκριμένα, το 46,3% θα επέλεγε φιλικούς προς το περιβάλλον τρόπους μεταφοράς και το 45% θα ήθελε να μπορεί να ανακυκλώσει τα απορρίμματά του.

Η έρευνα έδωσε σημαντικές πληροφορίες στην προσπάθειά μας να συνεισφέρουμε στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, και να μειώσουμε την αρνητική επίδραση στο περιβάλλον από αγώνες ποδοσφαίρου.

Μπορείτε να δείτε το σύνολο των αποτελεσμάτων της έρευνας ΕΔΩ.