Ο Αμερικανός γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ και η σύζυγός του κατηγορούνται για αδικήματα δωροδοκίας που αφορούν τη σχέση τους με τρεις επιχειρηματίες από το Νιου Τζέρσεϊ, όπως μεταδίδει το Reuters.

Η εισαγγελία των ΗΠΑ στο Μανχάταν τους κατηγόρησε ότι δέχθηκαν δωροδοκίες χιλιάδων δολαρίων με αντάλλαγμα τη χρήση της δύναμης και της επιρροής του Μενέντεζ ως γερουσιαστή ώστε να επιδιώξει την προστασία και να συνδράμει στην αύξηση του πλούτου των επιχειρηματιών, καθώς και πως ωφέλησε την κυβέρνηση της Αιγύπτου.

Οι εισαγγελείς δήλωσαν ότι οι δωροδοκίες περιλάμβαναν μετρητά, χρυσό, πληρωμές για υποθήκη σπιτιού, αποζημίωση για μια θέση εργασίας με ελάχιστες απαιτήσεις, ένα πολυτελές όχημα και άλλα αντικείμενα αξίας.

Ο Μενέντεζ και η σύζυγός του Ναντίν αντιμετωπίζουν από τρεις κατηγορίες ο καθένας: συνωμοσία για δωροδοκία, συνωμοσία για απάτη και συνωμοσία για εκβιασμό με τη χρήση επίσημου αξιώματος.

Οι εισαγγελείς ζητούν από τον Μενέντεζ να αποποιηθεί περιουσιακά στοιχεία, μεταξύ των οποίων το σπίτι του στο Νιου Τζέρσεϊ, μια Mercedes-Benz του 2019 και περίπου 566.000 δολάρια σε μετρητά, ράβδους χρυσού και κεφάλαια από τραπεζικό λογαριασμό.

Ο Μενέντεζ, πρόεδρος της σημαίνουσας Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας, είχε κατηγορηθεί στο παρελθόν στο Νιου Τζέρσεϊ για αποδοχή ιδιωτικών πτήσεων, προεκλογικών συνεισφορών και άλλων δωροδοκιών από πλούσιο δωρητή με αντάλλαγμα επίσημες χάρες, αλλά η δίκη του 2017 έληξε σε αδιέξοδο των ενόρκων. Βρίσκεται στη Γερουσία από το 2006.

capital.gr