Βαθμολογία

Η Ινδία πάτησε στο φεγγάρι

Η Ινδία στοιχημάτισε και κέρδισε. Με τη σημερινή επιτυχημένη προσελήνωση του Chandrayaan-3 στον νότιο πόλο της Σελήνης, όχι μόνο εισήλθε στην κλειστή λέσχη των μεγάλων διαστημικών δυνάμεων, καθώς όχι μόνο έγινε η τέταρτη χώρα που πήγε στη Σελήνη, αλλά έγινε και η πρώτη που προσεληνώθηκε στον ανεξερεύνητο νότιο πόλο του μυστηριώδους δορυφόρου της Γης. Υπενθυμίζεται ότι λίγες μέρες νωρίτερα, συνετρίβη το διαστημικό σκάφος της Ρωσίας στην ίδια ανεξερεύνητη περιοχή της Σελήνης.

Το διαστημόπλοιο Chandrayaan-3 εκτοξεύτηκε τον περασμένο μήνα και έπεσε στη σεληνιακή επιφάνεια γύρω στις 15:34 ώρα Ελλάδος.

Ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι συντονίστηκε στη ζωντανή ροή της προσγείωσης από το Γιοχάνεσμπουργκ της Νότιας Αφρικής, όπου παρευρέθηκε στη 15η σύνοδο κορυφής BRICS των αναδυόμενων αγορών.

Απευθυνόμενος προς «όλους τους ανθρώπους του κόσμου, τους ανθρώπους κάθε χώρας και περιοχής» έστειλε μήνυμα πως: «Η επιτυχημένη αποστολή της Ινδίας στο φεγγάρι δεν είναι μόνο της Ινδίας… αυτή η επιτυχία ανήκει σε όλη την ανθρωπότητα».

«Όλοι μπορούμε να φιλοδοξούμε για το φεγγάρι και όχι μόνο», πρόσθεσε ο Μόντι.

Ο σεληνιακός νότιος πόλος έχει αναδειχθεί ως τόπος πρόσφατου εξερευνητικού ενδιαφέροντος εξαιτίας των πρόσφατων ανακαλύψεων σχετικά με ίχνη πάγου νερού στο φεγγάρι. Η Ινδία επιχείρησε προηγουμένως προσγείωση στον νότιο πόλο της Σελήνης τον Σεπτέμβριο του 2019, αλλά μια αποτυχία λογισμικού προκάλεσε τη συντριβή της αποστολής Chandrayaan-2 στην επιφάνεια.

«[Ο νότιος πόλος είναι] πραγματικά μια πολύ ενδιαφέρουσα, ιστορική, επιστημονική και γεωλογική περιοχή στην οποία πολλές χώρες προσπαθούν να φτάσουν και μπορεί να χρησιμεύσει ως βάση για μελλοντική εξερεύνηση», δήλωσε στο CNBC η Wendy Cobb, καθηγήτρια στη Σχολή Προηγμένων Αεροπορικών και Διαστημικών Σπουδών της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ.

Η επιτυχία της Ινδίας αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία, αν αναλογιστεί κανείς ότι έχει κάνει περισσότερα με πολύ λιγότερα χρήματα από ό, τι οι άλλες χώρες που δραστηριοποιούνται στο διάστημα. Ο ετήσιος προϋπολογισμός του Ινδικού Οργανισμού Διαστημικής Έρευνας (ISRO) δεν είναι παρά ένα κλάσμα του προϋπολογισμού της NASA.

Το 2020, η ISRO υπολόγισε ότι η αποστολή Chandrayaan-3 θα κόστιζε περίπου 75 εκατομμύρια δολάρια. Η πανδημία του κορωνοϊού καθυστέρησε την εκτόξευση της αποστολής Chandrayaan-3 το 2021.

ot.gr