Βαθμολογία

Σουδάν: Ακόμη 1,5 εκατ. παιδιά θα βυθιστούν στην πείνα

«Μιλάμε για εκατομμύρια ανθρώπους που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, να τα αφήσουν όλα πίσω, και τρώνε μόλις ένα γεύμα την ημέρα» αν υπάρχει κι αυτό, σύμφωνα με τον διευθυντή της Save the Children στο Σουδάν.

Ο ανελέητος πόλεμος ανάμεσα στους στρατηγούς για την εξουσία που μαίνεται από τη 15η Απριλίου στο Σουδάν θα έχει βυθίσει ακόμη 1,5 εκατ. παιδιά σε κατάσταση λιμού ως τον επόμενο μήνα, προειδοποίησε χθες Τρίτη η μη κυβερνητική οργάνωση Save the Children («Σώστε τα παιδιά»).
Οξεία κρίση

Σύμφωνα με την οργάνωση αρωγής, ήδη προτού ξεσπάσει η ένοπλη σύρραξη 8 εκατ. ανήλικα πείναγαν στο κράτος της βορειοανατολικής Αφρικής, όπου το 47% του πληθυσμού (ή περίπου 23 εκατ.) είναι παιδιά.

«Είναι αδύνατο να υπερβάλλουμε όσον αφορά τη σοβαρότητα της κατάστασης στο Σουδάν. Πρόκειται για απελπιστική, οξεία κρίση για τα παιδιά.

»Μιλάμε για εκατομμύρια ανθρώπους που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, να τα αφήσουν όλα πίσω, και τρώνε μόλις ένα γεύμα την ημέρα» αν υπάρχει κι αυτό, τόνισε ο Αρίφ Νουρ, διευθυντής της Save the Children στο Σουδάν, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΜΚΟ.

Στο κείμενο υπογραμμίζεται πως ο αριθμός των παιδιών που βρίσκονται αντιμέτωπα με λιμό αυξάνεται κατά 17.000 κάθε μέρα.

Ο πόλεμος που ξέσπασε πριν τέσσερις μήνες ανάγκασε πάνω από 4,3 εκατ. ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, ανέφερε χθες η Υπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

Πάνω από 4.000 νεκροί

Με βάση τους νεότερους αριθμούς της, 3,2 εκατ. άνθρωποι είναι εσωτερικά εκτοπισμένοι και άλλοι 1,1 εκατ. μετατράπηκαν σε πρόσφυγες σε γειτονικά κράτη.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Υπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, πάνω από 4.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στον πόλεμο.

Ο απολογισμός αυτός είναι αναμφίβολα υποτιμημένος, κάτι εν μέρει οφειλόμενο στη σχεδόν απόλυτη παράλυση του συστήματος υγείας.

Στον πόλεμο εμπλέκονται ο στρατός, υπό την ηγεσία του στρατηγού Αμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν, και οι Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ), παραστρατιωτικοί υπό τον στρατηγό Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο, που είχαν καταλάβει μαζί την εξουσία με το στρατιωτικό πραξικόπημα του 2021, αλλά πλέον μετατράπηκαν σε ορκισμένους εχθρούς.

Στα πεδία των μαχών, η κατάσταση βρίσκεται σε αδιέξοδο και διπλωματική πηγή τόνιζε πρόσφατα πως η σύρραξη δεν αποκλείεται «να κρατήσει χρόνια».

Πηγή: ΑΠΕ